Már az óvodákban el kell kezdeni a dohányzásellenes kampányt

MTI
megjelent:

A Help-kampánnyal az óvodákba megelőző játékprogramokat visznek, többi között bemutatják a gyerekeknek Csukás István egyik meséjét, amely a füstmentes erdő létrehozásáról szól.

Az óvodáskorúak körében is megindult Magyarországon a dohányzásellenes és dohányzás-megelőzési program - mondta Simics Rita, az Országos Egészségfejlesztési Intézet főosztályvezetője csütörtökön Budapesten a Help elnevezésű, európai uniós dohányzás-megelőzési kampány sajtótájékoztatóján.

A Help-kampánnyal az óvodákba megelőző játékprogramokat visznek, többi között bemutatják a gyerekeknek Csukás István egyik meséjét, amely a füstmentes erdő létrehozásáról szól.

Bemutatnak olyan tárgyakat, amelyek elrettentő például szolgálnak a dohányzással szemben, lejátszanak egy hangkazettát, amelyre egy dohányos ember köhögését vették fel - közölte a főosztályvezető. Hozzátette: abban bíznak, hogy a gyerekek mindezt otthon elmesélik, s ezzel szüleiket is segíthetik, hogy leszokjanak a dohányzásról.

Simics Rita szólt arról, hogy az általános iskolásoknak is visznek a dohányzás ártalmairól szóló játékokat, így puzzle-t, ügyességi feladatokat és kvízeket.

Ehhez kapcsolódóan létrehoztak egy honlapot is, a www.cikiacigi.hu internetes oldalon három korosztály, az előző kettőn kívül a 15-20 éves generáció is talál érdeklődésének megfelelő információt.

Részben visszafordítható
Érdemes tudni, hogy a dohányzás évekkel, évtizedekkel megrövidítheti az életet, de a dohányzás abbahagyásával a panaszok enyhülése, sőt az életkilátások javulása érhető el.
Mit tartalmaz egy cigaretta?

A dohányzás káros hatásait mutatják be

Utóbbiaknak figyelmét egyebek mellett arra hívják fel, hogy mennyit spórolhatnak, ha leteszik a cigarettát. R. Nagy András, a Help magyarországi kampányának szóvivője elmondta: orvostanhallgatók segítségével megmérték az arra vállalkozók szervezetében található szén-monoxid mennyiségét, például a Hungaroring egyes versenyein, a Balaton-átúszáson és több vidéki városban.

Ezzel is a dohányzás ártalmait mutatták be, hiszen ez a gáz is akkor halmozódik fel, ha valaki ezt a káros szenvedélyt űzi - mutatott rá. Beszélt arról, hogy országos tv-csatornákon vetített reklámfilmekkel is a dohányzás káros hatásait igyekeznek bemutatni.

Az Európai Bizottság 2005-ben indította a Help-programot, hogy segítsen leszoktatni a dohányzásról, illetve megakadályozni a rászokást és felhívja a figyelmet a passzív dohányzás veszélyeire.

(MTI)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.