Már az óvodákban el kell kezdeni a dohányzásellenes kampányt

Szerző: MTI

A Help-kampánnyal az óvodákba megelőző játékprogramokat visznek, többi között bemutatják a gyerekeknek Csukás István egyik meséjét, amely a füstmentes erdő létrehozásáról szól.

Az óvodáskorúak körében is megindult Magyarországon a dohányzásellenes és dohányzás-megelőzési program - mondta Simics Rita, az Országos Egészségfejlesztési Intézet főosztályvezetője csütörtökön Budapesten a Help elnevezésű, európai uniós dohányzás-megelőzési kampány sajtótájékoztatóján.

Fagerström nikotinfüggőségi teszt
Töltse ki Nikotinfüggőségi tesztünket! >>

A Help-kampánnyal az óvodákba megelőző játékprogramokat visznek, többi között bemutatják a gyerekeknek Csukás István egyik meséjét, amely a füstmentes erdő létrehozásáról szól.

Bemutatnak olyan tárgyakat, amelyek elrettentő például szolgálnak a dohányzással szemben, lejátszanak egy hangkazettát, amelyre egy dohányos ember köhögését vették fel - közölte a főosztályvezető.

Részben visszafordítható
Érdemes tudni, hogy a dohányzás évekkel, évtizedekkel megrövidítheti az életet, de a dohányzás abbahagyásával a panaszok enyhülése, sőt az életkilátások javulása érhető el.
Mit tartalmaz egy cigaretta?>>

Hozzátette: abban bíznak, hogy a gyerekek mindezt otthon elmesélik, s ezzel szüleiket is segíthetik, hogy leszokjanak a dohányzásról.

Simics Rita szólt arról, hogy az általános iskolásoknak is visznek a dohányzás ártalmairól szóló játékokat, így puzzle-t, ügyességi feladatokat és kvízeket.

Ehhez kapcsolódóan létrehoztak egy honlapot is, a www.cikiacigi.hu internetes oldalon három korosztály, az előző kettőn kívül a 15-20 éves generáció is talál érdeklődésének megfelelő információt.

A dohányzás káros hatásait mutatják be

Utóbbiaknak figyelmét egyebek mellett arra hívják fel, hogy mennyit spórolhatnak, ha leteszik a cigarettát. R. Nagy András, a Help magyarországi kampányának szóvivője elmondta: orvostanhallgatók segítségével megmérték az arra vállalkozók szervezetében található szén-monoxid mennyiségét, például a Hungaroring egyes versenyein, a Balaton-átúszáson és több vidéki városban.

Ezzel is a dohányzás ártalmait mutatták be, hiszen ez a gáz is akkor halmozódik fel, ha valaki ezt a káros szenvedélyt űzi - mutatott rá. Beszélt arról, hogy országos tv-csatornákon vetített reklámfilmekkel is a dohányzás káros hatásait igyekeznek bemutatni.

Az Európai Bizottság 2005-ben indította a Help-programot, hogy segítsen leszoktatni a dohányzásról, illetve megakadályozni a rászokást és felhívja a figyelmet a passzív dohányzás veszélyeire.

(MTI)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

Milyen testi és lelki tünetek jelentkezhetnek?

Onkológia Onkológia

Mennyiben lehet ma az ellátás személyre szabott?

10 tipp a dohányzásról való...

Abbahagyom a dohányzást - bizonyára sokaknak ismerősen hangzik ez a fogadkozás. Cikkünkben olvashat néhány tanácsot, melyek megkönnyítik búcsúját...

A nikotintartalmú transzdermális...

Magyarországon kétféle tapasz van forgalomban, mindegyik három erősségben. Bármelyikkel is kezdi el a leszokást a cigarettázó, a dohányzást a...

Nikotinfüggőség és leszokás

A cigarettafüst szervezetben való káros hatásáért a teljes dohányfüst felelős, mely 4000 különböző kémiai vegyületet tartalmaz. Azonban...

Leszokás a dohányzásról - Milyen...

A cigarettázás szenvedélybetegség. Vannak helyzetek, amikor a dohányzás, illetve annak hiánya kellemetlen lehet a dohányos számára, és az is...

A dohányzás káros hatásai

Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az...

Dohányzás - A leszokás módszerei

A dohányosok - akár hiszik, akár nem - nikotinfüggőségben szenvednek. A cigarettázás során felszabaduló káros anyagok számos betegség...

Dohányzás és nikotinfüggőség -...

Magyarországon a 13-16 éves korosztály 70 százaléka már legalább egyszer szívott cigarettát, és körülbelül a harmaduk dohányzik különböző...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.