• Már az óvodákban el kell kezdeni a dohányzásellenes kampányt

    Szerző: MTI

    A Help-kampánnyal az óvodákba megelőző játékprogramokat visznek, többi között bemutatják a gyerekeknek Csukás István egyik meséjét, amely a füstmentes erdő létrehozásáról szól.

    Az óvodáskorúak körében is megindult Magyarországon a dohányzásellenes és dohányzás-megelőzési program - mondta Simics Rita, az Országos Egészségfejlesztési Intézet főosztályvezetője csütörtökön Budapesten a Help elnevezésű, európai uniós dohányzás-megelőzési kampány sajtótájékoztatóján.

    Hirdetés

     Fagerström nikotinfüggőségi teszt
    Töltse ki Nikotinfüggőségi tesztünket! >>
    A Help-kampánnyal az óvodákba megelőző játékprogramokat visznek, többi között bemutatják a gyerekeknek Csukás István egyik meséjét, amely a füstmentes erdő létrehozásáról szól.

    Bemutatnak olyan tárgyakat, amelyek elrettentő például szolgálnak a dohányzással szemben, lejátszanak egy hangkazettát, amelyre egy dohányos ember köhögését vették fel - közölte a főosztályvezető.

     Részben visszafordítható
    Érdemes tudni, hogy a dohányzás évekkel, évtizedekkel megrövidítheti az életet, de a dohányzás abbahagyásával a panaszok enyhülése, sőt az életkilátások javulása érhető el.
    Mit tartalmaz egy cigaretta?>>
    Hozzátette: abban bíznak, hogy a gyerekek mindezt otthon elmesélik, s ezzel szüleiket is segíthetik, hogy leszokjanak a dohányzásról.

    Simics Rita szólt arról, hogy az általános iskolásoknak is visznek a dohányzás ártalmairól szóló játékokat, így puzzle-t, ügyességi feladatokat és kvízeket.

    Ehhez kapcsolódóan létrehoztak egy honlapot is, a www.cikiacigi.hu internetes oldalon három korosztály, az előző kettőn kívül a 15-20 éves generáció is talál érdeklődésének megfelelő információt.

    A dohányzás káros hatásait mutatják be

    Utóbbiaknak figyelmét egyebek mellett arra hívják fel, hogy mennyit spórolhatnak, ha leteszik a cigarettát. R. Nagy András, a Help magyarországi kampányának szóvivője elmondta: orvostanhallgatók segítségével megmérték az arra vállalkozók szervezetében található szén-monoxid mennyiségét, például a Hungaroring egyes versenyein, a Balaton-átúszáson és több vidéki városban.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ezzel is a dohányzás ártalmait mutatták be, hiszen ez a gáz is akkor halmozódik fel, ha valaki ezt a káros szenvedélyt űzi - mutatott rá. Beszélt arról, hogy országos tv-csatornákon vetített reklámfilmekkel is a dohányzás káros hatásait igyekeznek bemutatni.

    Az Európai Bizottság 2005-ben indította a Help-programot, hogy segítsen leszoktatni a dohányzásról, illetve megakadályozni a rászokást és felhívja a figyelmet a passzív dohányzás veszélyeire.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.11.01 06:41
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Alkohol, dohányzás, koleszterin és az Alzheimer-kór

    Az Alzheimer-kór jellemzően időskorban kialakuló betegség. Változik a magatartás, beszűkül a gondolkodás - hétköznapi nyelven gyakran időskori elbutulásként szokták emlegetni.

    Leszokás a dohányzásról - Milyen szerek segíthetnek?

    A cigarettázás bizonyos szempontból szenvedélybetegségnek tekinthető. Vannak helyzetek, amikor a dohányzás, illetve annak hiánya kellemetlen lehet a dohányos számára, és az is lehetséges, hogy a pöfékelő jelent kellemetlenséget a környezete számára.

    Szoptató anyák kiegyensúlyozott táplálkozása

    Az anyatej a csecsemő legideálisabb tápláléka, amely a fejlődésükhöz szükséges anyagokat a legmegfelelőbb mennyiségben, összetételben és legkönnyebben emészthető formában tartalmazza.

    Dohányzás - A leszokás módszerei

    A dohányosok - akár hiszik, akár nem - nikotinfüggőségben szenvednek. A cigarettázás során felszabaduló káros anyagok számos betegség okozójaként károsítják az egészséget és megrövidítik az illető életét.

    10 tipp a dohányzásról való leszokáshoz

    Abbahagyom a dohányzást - bizonyára sokaknak ismerősen hangzik ez a fogadkozás. Cikkünkben olvashat néhány tanácsot, melyek megkönnyítik búcsúját a cigarettától.

    Mi hajlamosít a tüdőrák kialakulására?

    A tüdőrákos megbetegedés közel 90 százalékáért a dohányzás felelős, ráadásul a tüdőrák kialakulásának a kockázata egyenes arányban áll az elszívott cigaretták számával és a dohányzás időtartamával. Tehát fokozottan hangsúlyozni kell a dohányzásról való leszokás szerepét a tüdőrák kialakulásának a csökkentésében.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.