Oroszország bajban: AIDS és kábítószer

Szerző: MTI/Független Hírügynökség

Oroszországban legalább 1 millió HIV-fertőzött van, és a számuk az utóbbi 10 évben robbanásszerűen nőtt. Becslések szerint az országban 2 millió heroinfüggő is lehet.

Oroszországban évente mintegy 30 ezer ember veszti életét drogok miatt, több mint kétmillió afganisztáni ópiumot és ópiumszármazékokat fogyasztó függőt tartanak nyilván, s további mintegy hárommillió ember fogyaszt egyéb kábítószereket, egyelőre káros következmények nélkül, - jelentették be szerdán Moszkvában.

Viktor Ivanov, a kábítószer-forgalmat ellenőrző szövetségi szolgálat (FSZKN) vezetője sajtóértekezleten mondta el: a 2-2,5 millió súlyos, drogfogyasztás okozta egészségkárosodást elszenvedő függő mellett mintegy további két és fél millió ember fogyaszt marihuanát, illetve hasist, aminek káros következményei nem olyan gyorsan, de bizonyosan jelentkeznek, s további mintegy félmillióan szintetikus drogokat használnak, amelyek zömmel Európából, Hollandiából, Lengyelországból és a Baltikumból érkeznek.

Ivanov hangsúlyozta azonban, hogy túlzó az ENSZ nemrég közzétett jelentése, amely szerint Oroszország a világon forgalomba kerülő ópium és származékok 20 százalékát használná fel.

A drogokról
 • Drogok és veszélyeik: a cannabis
 • Drogok és veszélyeik: a kokain
 • Drogok és veszélyeik: a speed
 • Drogok és veszélyeik: az extasy
 • Drogok és veszélyeik: az LSD
 • A marihuána károsítja a DNS-molekulát is
 • A heroin és más opiátok
 • A marihuána és az agydaganat
 • Kijelentette: tény, hogy Oroszország a legnagyobb felhasználók között van már, de fogyasztása nem éri el a 20 százalékot, a fogyasztók a lakosság 10-13 százalékát teszik ki.

  Ivanov bejelentette: Oroszország tervet dolgoz ki az afganisztáni kábítószer-termelés elleni harcra, s ezt hamarosan a nemzetközi közösség elé terjeszti. A terv, akárcsak az új kábítószer-ellenes állami stratégiának a kidolgozása Dmitrij Medvegyev elnök megbízása alapján jelenleg folyik.

  Az FSZKN elnöke hozzátette: kritériumokat kell kidolgozni az afganisztáni drogtermelés elleni harcra fordított összegek hatékonyságának mérésére, ugyanis az afganisztáni hatóságok nem túl hatékonyak e téren.

  Meg kellene semmisíteni az Afganisztáni ültetvényeket

  "Csak az Egyesült Államok évi 280 millió dollárt költ erre a célra, s Afganisztánban egy év alatt ötezer hektárnyi - az ültetvények 3 százalékának megfelelő - területen semmisítették meg a mákot bottal, miközben ugyanezen idő alatt Kolumbiában, ahol repülőgépről szórják a növényirtó szereket, 250 ezer hektárt semmisítettek meg.

  Úgy vélte, hogy a nyugati erőknek az ország északi részén meg kell semmisíteniük a droglaboratóriumokat, amelyek a posztszovjet térség határa mentén, a hegyekben vannak, s nagyobb, immár mintegy 70 százalékos koncentrációjú, s ezért veszélyesebb anyagokat állítanak elő.

  Emlékeztetett arra is, hogy annak idején a tálibok szinte teljes egészében fel tudták számolni a drogtermelést Afganisztánban.

  Nem megfelelő a rehabilitációs rendszer sem

  Végül Ivanov követelte egy egységes orosz rehabilitációs rendszer kidolgozását, a korábbi narkológiai orvosi szolgálat helyreállítását és a monitoring-rendszer felállítását a drogfüggők számára, mert csak így javítható a jelen helyzet.

  Gorilla fertőzte meg a nőt a HIV-vírus új törzsével
  Egy kameruni nő igazoltan gorilláktól átkerült, HIV-szerű vírussal fertőződött meg - közölték francia kutatók.
  Gorilla fertőzte meg a nőt a HIV-vírus új törzsével>>
  A függők gyógyulásuk után az eredeti környezetükbe kerülnek vissza, s ezért a visszaesők aránya rendkívül magas, 90 százalék.

  Külföldi szakértői becslések szerint Oroszországban az AIDS-helyzet is a drogfogyasztás miatt csúszik ki az ellenőrzés alól: az oroszországi AIDS-fertőzöttek száma az utóbbi években jelentősen megnőtt, ma mintegy egymillió ember fertőzött, többségük 30 éven aluli, s a fertőzés elsősorban a kábítószeres tűk útján terjed.

  Az AIDS kicsúszott az ellenőrzés alól

  Oroszországban kicsúszott az ellenőrzés alól az AIDS-járvány - hívta fel a figyelmet egy vezető nemzetközi szakértő, Robin Gorna, a Nemzetközi AIDS-társaság vezetője. A BBC brit közszolgálati hírportálon szerdán jelentek meg Gorna kijelentései.

  HIV-fertőzés
  Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) vagy magyarul szerzett immunhiányos tünet együttes kórokozója HIV-vírus (Human Immundeficiency Virus). Ezen vírusnak több családja is létezik, A HIV-1 és HIV-2 családba tartozó vírusok terjedési módja azonos. HIV-fertőzés>>
  Gorna szerint Oroszországban legalább 1 millió HIV-fertőzött van, és a számuk az utóbbi 10 évben robbanásszerűen nőtt. Nagy többségük 30 év alatti, és elsősorban kábítószerezés közben, közös injekciós tű használatával fertőződtek meg.

  Becslések szerint Oroszországban legalább 2 millió heroinfüggő lehet.

  A problémát súlyosbítja, hogy Oroszországban bizonyos törvények nehezítik az AIDS elleni fellépést. A kábítószerfüggőknek például nem írhatnak fel az orvosok droghelyettesítő gyógyszert, valamint nem adnak nekik egyszer használatos injekciós tűket.

  Eddig nemzetközi segélyszervezetek finanszírozták az AIDS elleni fellépést, de ez a lehetőség most megszűnik, mert Oroszország már a közepesen fejlett kategóriába lépett ebből a szempontból.

  (MTI/FH)

  Hozzászólások (0)

  Cikkajánló

  Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
  Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.