Oroszország bajban: AIDS és kábítószer

WEBBeteg összeállítás
megjelent: 2009.10.30.

Oroszországban legalább 1 millió HIV-fertőzött van, és a számuk az utóbbi 10 évben robbanásszerűen nőtt.
Becslések szerint az országban 2 millió heroinfüggő is lehet.

Oroszországban évente mintegy 30 ezer ember veszti életét drogok miatt, több mint kétmillió afganisztáni ópiumot és ópiumszármazékokat fogyasztó függőt tartanak nyilván, s további mintegy hárommillió ember fogyaszt egyéb kábítószereket, egyelőre káros következmények nélkül, - jelentették be szerdán Moszkvában.

Viktor Ivanov, a kábítószer-forgalmat ellenőrző szövetségi szolgálat (FSZKN) vezetője sajtóértekezleten mondta el: a 2-2,5 millió súlyos, drogfogyasztás okozta egészségkárosodást elszenvedő függő mellett mintegy további két és fél millió ember fogyaszt marihuanát, illetve hasist, aminek káros következményei nem olyan gyorsan, de bizonyosan jelentkeznek, s további mintegy félmillióan szintetikus drogokat használnak, amelyek zömmel Európából, Hollandiából, Lengyelországból és a Baltikumból érkeznek.

Ivanov hangsúlyozta azonban, hogy túlzó az ENSZ nemrég közzétett jelentése, amely szerint Oroszország a világon forgalomba kerülő ópium és származékok 20 százalékát használná fel.

A drogokról

Kijelentette: tény, hogy Oroszország a legnagyobb felhasználók között van már, de fogyasztása nem éri el a 20 százalékot, a fogyasztók a lakosság 10-13 százalékát teszik ki.

Ivanov bejelentette: Oroszország tervet dolgoz ki az afganisztáni kábítószer-termelés elleni harcra, s ezt hamarosan a nemzetközi közösség elé terjeszti. A terv, akárcsak az új kábítószer-ellenes állami stratégiának a kidolgozása Dmitrij Medvegyev elnök megbízása alapján jelenleg folyik.

Az FSZKN elnöke hozzátette: kritériumokat kell kidolgozni az afganisztáni drogtermelés elleni harcra fordított összegek hatékonyságának mérésére, ugyanis az afganisztáni hatóságok nem túl hatékonyak e téren.

Meg kellene semmisíteni az Afganisztáni ültetvényeket

"Csak az Egyesült Államok évi 280 millió dollárt költ erre a célra, s Afganisztánban egy év alatt ötezer hektárnyi - az ültetvények 3 százalékának megfelelő - területen semmisítették meg a mákot bottal, miközben ugyanezen idő alatt Kolumbiában, ahol repülőgépről szórják a növényirtó szereket, 250 ezer hektárt semmisítettek meg.

Úgy vélte, hogy a nyugati erőknek az ország északi részén meg kell semmisíteniük a droglaboratóriumokat, amelyek a posztszovjet térség határa mentén, a hegyekben vannak, s nagyobb, immár mintegy 70 százalékos koncentrációjú, s ezért veszélyesebb anyagokat állítanak elő.

Emlékeztetett arra is, hogy annak idején a tálibok szinte teljes egészében fel tudták számolni a drogtermelést Afganisztánban.

Nem megfelelő a rehabilitációs rendszer sem

Végül Ivanov követelte egy egységes orosz rehabilitációs rendszer kidolgozását, a korábbi narkológiai orvosi szolgálat helyreállítását és a monitoring-rendszer felállítását a drogfüggők számára, mert csak így javítható a jelen helyzet.

Gorilla fertőzte meg a nőt a HIV-vírus új törzsével
Egy kameruni nő igazoltan gorilláktól átkerült, HIV-szerű vírussal fertőződött meg - közölték francia kutatók.
Gorilla fertőzte meg a nőt a HIV-vírus új törzsével>>

A függők gyógyulásuk után az eredeti környezetükbe kerülnek vissza, s ezért a visszaesők aránya rendkívül magas, 90 százalék.

Külföldi szakértői becslések szerint Oroszországban az AIDS-helyzet is a drogfogyasztás miatt csúszik ki az ellenőrzés alól: az oroszországi AIDS-fertőzöttek száma az utóbbi években jelentősen megnőtt, ma mintegy egymillió ember fertőzött, többségük 30 éven aluli, s a fertőzés elsősorban a kábítószeres tűk útján terjed.

Az AIDS kicsúszott az ellenőrzés alól

Oroszországban kicsúszott az ellenőrzés alól az AIDS-járvány - hívta fel a figyelmet egy vezető nemzetközi szakértő, Robin Gorna, a Nemzetközi AIDS-társaság vezetője. A BBC brit közszolgálati hírportálon szerdán jelentek meg Gorna kijelentései.

HIV-fertőzés
Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) vagy magyarul szerzett immunhiányos tünet együttes kórokozója HIV-vírus (Human Immundeficiency Virus). Ezen vírusnak több családja is létezik, A HIV-1 és HIV-2 családba tartozó vírusok terjedési módja azonos. HIV-fertőzés>>

Gorna szerint Oroszországban legalább 1 millió HIV-fertőzött van, és a számuk az utóbbi 10 évben robbanásszerűen nőtt. Nagy többségük 30 év alatti, és elsősorban kábítószerezés közben, közös injekciós tű használatával fertőződtek meg.

Becslések szerint Oroszországban legalább 2 millió heroinfüggő lehet.

A problémát súlyosbítja, hogy Oroszországban bizonyos törvények nehezítik az AIDS elleni fellépést. A kábítószerfüggőknek például nem írhatnak fel az orvosok droghelyettesítő gyógyszert, valamint nem adnak nekik egyszer használatos injekciós tűket.

Eddig nemzetközi segélyszervezetek finanszírozták az AIDS elleni fellépést, de ez a lehetőség most megszűnik, mert Oroszország már a közepesen fejlett kategóriába lépett ebből a szempontból.

(WEBBeteg összeállítás - MTI/FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Szemünk és a monitor Szemünk és a monitor

Hogyan óvjuk szemünket az irodában? Mit tehetünk?

HPV-fertőzés szűrése HPV-fertőzés szűrése

Hogyan történik? Milyen HPV-tesztek vannak?

HIV-pozitív - Az első kérdések a diagnózis után

A HIV-pozitív diagnózis után számos kérdése lehet az egészségével és jövőjével kapcsolatban. Cikkünkben a leggyakrabban felmerülőkre kaphat...

AIDS, HIV és a pornót néző gyerekek

Az AIDS-szel összefüggő okok miatt 2018-ban 770 ezer HIV-fertőzött halt meg a világon. Az ENSZ AIDS-ellenes programjának (UNAIDS) adatai szerint ez jó...

A HIV megelőzése

A HIV-fertőzés a lakosság körében még manapság is az egyik legfélelmetesebb betegségnek számít. Amennyiben valakinél megállapítják, hogy HIV...

Tudnivalók a HIV-fertőzésről

Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) vagy magyarul szerzett immunhiányos tünetegyüttes kórokozója a HIV vírus (Human Immundeficiency Virus)....

2030-ra ne legyen több AIDS és hepatitis megbetegedés

Életeket ment, aki csökkenti azon fertőzöttek számát, akik csak késve jutnak hozzá a HIV és/vagy HCV-kezeléshez, hangzik a HepHIV2017 konferencia...

Herbál, füstölő, biofű és társai: miért legyünk óvatosak a kannabiszszármazékokkal?

Több probléma is van a szintetikus kannabinoidokkal. Igen jól variálható az összetételük, mondhatni, nincs két egyforma szer, így nagyon jól...

Véradónak lenni jó!

Amellett, hogy másokon segíthet vele, a véradás a véradó esetleges fertőző betegségeire is fényt deríthet. Melyek ezek? Csatlakozzon Ön is a...

Valóban névtelen az anonim HIV-szűrés?

Sokan nem merik elvégeztetni az anonim HIV-tesztet, mert attól tartanak, hogy személyes adataik mégis kikerülnek valahogy, és ez hátrányosan érinti...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.