Hirdetés
   • Egy szál cigarettától is kialakulhat függőség

    Szerző: FH

    Egyes emberek már egyetlen szál cigarettától is nikotinfüggőkké válhatnak, állapították meg új-zélandi tudósok. Kutató orvosok 96 ezer 14-15 éves kamaszt kérdeztek meg kérdőíves módszerrel a dohányzási szokásaikról és a nikotinvágyukról.

      Ez is érdekelheti Önt

   • Mit tartalmaz a cigaretta?
   • Függőség: mit lehet tenni?
   • A rendszeres dohányzók - mint előre lehetett sejteni - azt felelték, hogy állandó vágyat éreznek az újabb cigarettára, és ezt a vágyat nehezen tudják legyűrni. Meglepő módon azonban kiderült, hogy azok is éreznek nehezen kontrollálható nikotinéhséget, akik csak ritkán gyújtanak rá. Azoknál, akik havonta egy szál cigarettánál kevesebbet szívnak, 46 százalék nem tudja legyűrni a nikotinvágyat.

    Hirdetés

      Nikotinfüggőség és genetika

    Egy 2004-es kanadai kutatás 13 évesekről megállapította, hogy van genetikai háttere a nikotinfüggőség kialakulásának. A nikotinfüggőknél egy génvariáció miatt kisebb a májban annak az enzimnek a koncentrációja, amely a nikotint lebontja. Más nikotinfüggőknél pedig abban a génben van eltérés, amely a megjutalmazottság érzetét szabályozó dopamin termelését szabályozza.

    Még érdekesebb, hogy a leküzdhetetlen nikotinvágy már rögtön a dohányzás kipróbálása után meg tud jelenni. A kontrollálhatatlan nikotinéhségről beszámoló tinédzserek 10 százaléka élete első cigarettája után két napon belül vágyat érzett az újabb rágyújtásra, 25 százaléknál pedig az első cigi után egy hónapon belül jelentkezett ez az érzés.

    A kutatók megállapítják, hogy már egyetlen szál cigaretta elszívásától kialakulhat "az autonómia korlátoltsága".

    (FH)

    Módosítva: 2008.02.20 09:58, Megjelenés: 2008.02.20 09:58
   • Cikkajánló

    Limfocita

    Limfocita

    Dr. Borsi-Lieber Katalin

    Mennyi a normál értéke? Mi okozhat ennél alacsonyabb vagy magasabb értéket?

    Füstmentes jövő?

    Füstmentes jövő?

    Szponzorált tartalom

    Az ártalomcsökkentés a társadalom, és így végső soron mindannyiunk érdeke. (x)

    Dohányzás és nikotinfüggőség - Így alakul ki a függőség

    Magyarországon a 13-16 éves korosztály 70 százaléka már legalább egyszer szívott cigarettát, és körülbelül a harmaduk dohányzik különböző rendszerességgel. Sajnálatos módon az is előfordul, hogy már 8-9 éves korban megtörténik az első próbálkozás.

    A dohányosok főként COPD-vel és tüdőrákkal kerülnek kórházba

    A dohányosok főként idült hörgőszűkülettel (COPD) és tüdőrákkal kerülnek kórházba - mondta Kovács Gábor, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója a Ne gyújts rá! világnap alkalmából.

    November 21-én senki ne gyújtson rá

    A magyar lakosság 27 százaléka vallja magát dohányosnak, és a dohányzás 10-15 évvel rövidíti meg az életet. Már csak pár nap van a "Ne gyújts rá!" világnapig.

    Dohányzás: módszerek a leszokáshoz - Egyedül nem megy

    A dohányosok nagy része annak tudatában is tovább dohányzik, hogy tisztában van annak veszélyeivel. Ennek legfőbb oka, hogy a dohányzás az egyik legsúlyosabb - a kemény drogokra jellemző mértékű - függőséget képes létrehozni.

    Tévhitek és cáfolatok a dohányzással kapcsolatban

    Számos olyan állítással találkoztunk már, melyeket dohányos személyek hangoztatnak, dohányos mivoltukat, illetve a leszokás mellőzését magyarázva, próbálva ezzel meggyőzni környezetüket, de leginkább önmagukat.

    Dohányzás - káros szenvedély, de hogyan mondjunk le róla?

    A legtöbb ember a dohányzással vagy szivarozással a bizonytalanságot, a magány érzését vagy az unalmat igyekszik kompenzálni. Mígnem az újabb és újabb rágyújtás káros szenvedéllyé válik.

    Dohányzás - A tüdő állapota leszokás után

    Egy évtizednyi dohányzás után mennyire tudnak a tüdőszövetek regenerálódni? A dohányzás nyomai teljesen eltűnnek vagy később még okozhatnak problémát? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Dohányzás és gyógyulási idő

    A nyilvánvaló egészségkárosító hatás mellett sorra derülnek ki további apróságok a dohányzás negatív hatásairól. A legújabb felfedezés: aki legalább négy héttel egy operáció előtt felhagy a dohányzással, az megfelezheti a dohányosoknál tapasztalt lassú sebgyógyulási időt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.