Évente 23-25 ember hal meg kábítószer-túladagolásban Magyarországon

MTI
megjelent:

Magyarországon a problémás drogfogyasztók, illetve kábítószerfüggők mindössze 15 százalékát kezelik évente, de őket sem mindig a megfelelő módon - hívta fel a figyelmet Topolánszky Ákos, a Magyar ENSZ Társaság kábítószer bizottságának vezetője.

Itthon - Európa többi országához képest - nem sokan halnak meg túladagolásban, és a függő használók száma sem kiugró. A kábítószer-ellenes világnap alkalmából civil szervezetek arra figyelmeztetnek, hogy az eddiginél lassabban jutnak a pályázati programok pénzhez, és ez veszélyezteti a drog prevenciót és a kezelést.

A Magyar ENSZ Társaság a kábítószer-ellenes világnap alkalmából tartotta az ENSZ új, tízéves globális drogstratégiájáról szóló ülését. Az eseményt követően Topolánszky Ákos a Független Hírügynökségnek elmondta: a stratégia fő üzenete, hogy a különböző módon gondolkodó országok egyesítsék nézeteiket a kábítószer kérdésben. A stratégiában megfogalmazott három alapvető tétel a kereslet és a kínálat csökkentése, valamint a nemzetközi együttműködés prioritása.

A keresleti oldal a kulcs

Drogok és veszélyeik

6/1 Drogok és veszélyeik: a kokain
6/2 Drogok és veszélyeik: a speed
6/3 Drogok és veszélyeik: az extasy
6/4 Drogok és veszélyeik: az LSD
6/5 Drogok és veszélyeik: szerves oldószerek, gombák
6/6 Drogok és veszélyeik: a cannabis

A dokumentum azt is megállapítja, hogy a kínálat csökkentéssel önmagában nem lehet megoldani a drogproblémát, hanem a keresleti oldal átalakítása hozhat eredményt. Azaz minél kevesebben akarjanak kábítószert használni, és ha mégis élnek vele, akkor lehető legkevésbé ártalmas módon tegyék azt - fűzte hozzá a bizottság vezetője.

A magyarországi helyzetről a szakember kifejtette: komoly társadalmi jelenséggé vált itthon is a drogprobléma, de az európai országokhoz képest kevesen vannak, akik emiatt meghalnak. Évente 23-25 ember veszti életét a túlzott kábítószerfogyasztás miatt.

A fővárosi kamaszok 30 százaléka próbált már ki drogot

Becslések szerint a problémás droghasználók száma 22-26 ezerre tehető. A függők, azaz az intravénás heroinfogyasztók körülbelül 4-5 ezren vannak - ez a szám sem mondható kiugrónak nemzetközi összehasonlításban.

Országosan a 16 éven körüliek 21-22 százaléka próbált már ki valamilyen drogot, a fővárosiaknál ez az arány 30 százalék. A 18 éves budapestiek 50 százaléka használt már életében legalább egyszer kábítószert.

Nincs megfelelő ellátás a drogbetegeknek

Drogbetegek csak 15 százalékát kezelik évente, és akiket kezelnek, azok sem mindig kapnak számukra megfelelő kezelést. Topolánszky Ákos hangsúlyozta: jelentős fejlesztésekre lenne szükség az ellátásban. Figyelni kellene arra, hogy nem egyszerűen több helyet kell biztosítani, hanem megfelelő körülményeket is kell teremteni ennek a betegcsoportnak.

A kábítószer-ellenes világnap alkalmából szakmai szervezetek arra hívják fel pénteki közleményükben a figyelmet, hogy szerintük veszélyben van a drog prevenció és a kezelés. A kábítószer-fogyasztás ártalmait megelőző és kezelő civil szervezetek szerint a kormány egyik rendelete miatt az eddigiekhez képest is lassabban juthat majd pénzhez a pályázati programok többsége.

A civil szervezetek csak akkor pályázhatnak ugyanis, ha rendelkeznek a pályázat megvalósításához elegendő és jellemzően jelentős megtakarítással. A szervezetek szerint nem pusztán néhány civil szervezet megszűnése a tét, hanem az, hogy számos eddig főleg civilek által elvégzett állami és önkormányzati feladat válik gazdátlanná.

(MTI)

Cikkajánló

Dohányzik?
Dohányzik?

Mire érdemes figyelnie a táplálkozás terén?

A torokfájás kezelése
A torokfájás kezelése

Az enyhe torokfájás otthon is kezelhető.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Takács Patrícia, addiktológiai konzultáns és szociológus
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.