Évente 23-25 ember hal meg kábítószer-túladagolásban Magyarországon

MTI
megjelent:

Magyarországon a problémás drogfogyasztók, illetve kábítószerfüggők mindössze 15 százalékát kezelik évente, de őket sem mindig a megfelelő módon - hívta fel a figyelmet Topolánszky Ákos, a Magyar ENSZ Társaság kábítószer bizottságának vezetője.

Itthon - Európa többi országához képest - nem sokan halnak meg túladagolásban, és a függő használók száma sem kiugró. A kábítószer-ellenes világnap alkalmából civil szervezetek arra figyelmeztetnek, hogy az eddiginél lassabban jutnak a pályázati programok pénzhez, és ez veszélyezteti a drog prevenciót és a kezelést.

A Magyar ENSZ Társaság a kábítószer-ellenes világnap alkalmából tartotta az ENSZ új, tízéves globális drogstratégiájáról szóló ülését. Az eseményt követően Topolánszky Ákos a Független Hírügynökségnek elmondta: a stratégia fő üzenete, hogy a különböző módon gondolkodó országok egyesítsék nézeteiket a kábítószer kérdésben. A stratégiában megfogalmazott három alapvető tétel a kereslet és a kínálat csökkentése, valamint a nemzetközi együttműködés prioritása.

A keresleti oldal a kulcs

Drogok és veszélyeik

6/1 Drogok és veszélyeik: a kokain
6/2 Drogok és veszélyeik: a speed
6/3 Drogok és veszélyeik: az extasy
6/4 Drogok és veszélyeik: az LSD
6/5 Drogok és veszélyeik: szerves oldószerek, gombák
6/6 Drogok és veszélyeik: a cannabis

A dokumentum azt is megállapítja, hogy a kínálat csökkentéssel önmagában nem lehet megoldani a drogproblémát, hanem a keresleti oldal átalakítása hozhat eredményt. Azaz minél kevesebben akarjanak kábítószert használni, és ha mégis élnek vele, akkor lehető legkevésbé ártalmas módon tegyék azt - fűzte hozzá a bizottság vezetője.

A magyarországi helyzetről a szakember kifejtette: komoly társadalmi jelenséggé vált itthon is a drogprobléma, de az európai országokhoz képest kevesen vannak, akik emiatt meghalnak. Évente 23-25 ember veszti életét a túlzott kábítószerfogyasztás miatt.

A fővárosi kamaszok 30 százaléka próbált már ki drogot

Becslések szerint a problémás droghasználók száma 22-26 ezerre tehető. A függők, azaz az intravénás heroinfogyasztók körülbelül 4-5 ezren vannak - ez a szám sem mondható kiugrónak nemzetközi összehasonlításban.

Országosan a 16 éven körüliek 21-22 százaléka próbált már ki valamilyen drogot, a fővárosiaknál ez az arány 30 százalék. A 18 éves budapestiek 50 százaléka használt már életében legalább egyszer kábítószert.

Nincs megfelelő ellátás a drogbetegeknek

Drogbetegek csak 15 százalékát kezelik évente, és akiket kezelnek, azok sem mindig kapnak számukra megfelelő kezelést. Topolánszky Ákos hangsúlyozta: jelentős fejlesztésekre lenne szükség az ellátásban. Figyelni kellene arra, hogy nem egyszerűen több helyet kell biztosítani, hanem megfelelő körülményeket is kell teremteni ennek a betegcsoportnak.

A kábítószer-ellenes világnap alkalmából szakmai szervezetek arra hívják fel pénteki közleményükben a figyelmet, hogy szerintük veszélyben van a drog prevenció és a kezelés. A kábítószer-fogyasztás ártalmait megelőző és kezelő civil szervezetek szerint a kormány egyik rendelete miatt az eddigiekhez képest is lassabban juthat majd pénzhez a pályázati programok többsége.

A civil szervezetek csak akkor pályázhatnak ugyanis, ha rendelkeznek a pályázat megvalósításához elegendő és jellemzően jelentős megtakarítással. A szervezetek szerint nem pusztán néhány civil szervezet megszűnése a tét, hanem az, hogy számos eddig főleg civilek által elvégzett állami és önkormányzati feladat válik gazdátlanná.

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Takács Patrícia, addiktológiai konzultáns és szociológus
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.