Vásárlási mánia - Mikortól függőség a shoppingolás?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A vásárlási mánia egyátalán nem újkeletű betegség. Már a 19. század elején is írtak róla, a huszadik század elején pedig mint pszichológiai rendellenességet definiálták.

Vásárolj, és légy boldog! reklámok tömege zúdul a XXI. század emberére. Jó fogyasztóként, nem szeretne lemaradni senki, ráadásul a civilizált és fejlett társadalmakban a fogyasztás egyúttal a jólét zsinórmértéke is.

"Csak megjutalmazom magam"

Vásárlási mániáról akkor beszélünk, mikor valaki vásárlással próbálja meg levezetni a feszültségét, vagy jutalmazni magát, azzal sem törődve, hogy ennek esetleg negatív hatása van a közvetlen környezetében élőkre, hiszen mint bármely más függőség esetében, ez is romboló hatással van az emberi kapcsolatokra, pénzügyi helyzetre.

A „boltkóros” azonban ennek ellenére sem tud lemondani szenvedélyéről, sőt, egyre inkább a költekezésben lel vigaszt.

Mikortól kóros a vásárlás?

A vásárlási mánia, akárcsak a többi függőség egyfajta rituálévá növi ki magát. A beteg rengeteg időt és pénzt áldoz kóros szenvedélyének, ami nem enyhül az egyszerű kirakat nézegetéstől, tényleges megnyugvást csak a pénz elköltése hoz.

A rituálé részeként először csak a vásárlásról szóló gondolatok jelentkeznek, a beteg különböző terveket szövöget a „bevásárlótúráról”, magáról a vásárlás „aktusáról”, mely boldogságérzettel tölti el, s megszabadítja a szorongásaitól. Ezt követi a tényleges tett, azaz maga a vásárlás.

A „boltkóros” a vásárlást használja arra, hogy megszabaduljon a benne felgyűlt feszültségtől, negatív érzésektől, depressziójától, haragtól, önértékelési zavartól, esetleg unalomtól.

Sajnos, a vásárlás okozta jóérzés nem tart sokáig, így a beteg röviddel pénztárcája kiürítése után már a következő vásárlást tervezgeti.

Általában egyedül vásárolnak, ám van, aki az élvezet fokozása érdekében olyan társsal járja a boltokat, aki szintén örömét leli ebben az elfoglaltságban. Így kevésbé feltűnő saját függőségük, míg a vásárolni nem szeretők mellett csak fokozódnak kellemetlen érzéseik, zavaruk.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: www.about.com)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.