Dohányzás: sokan támogatnák a szigorítást

Szerző: WEBBeteg

Hazánk felnőtt lakosságának 30 százaléka cigarettázik, ami uniós viszonylatban igen magas aránynak számít. A dohányzók csaknem negyven százaléka a Szinapszis Kft. és a WEBBeteg kutatása szerint ugyanakkor támogatná a dohányzásellenes törvények szigorítását.

A 2008-ban végzett reprezentatív lakossági kutatási eredményei igen aggasztó képet festenek a 18 év feletti lakosok dohányzási szokásairól. Eszerint a felnőttek 30 százaléka hódol a káros szenvedélynek, fokozva ezzel többek között a daganatos, a légzőszervi, valamint a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is.

A vizsgálat egyik legelgondolkodtatóbb adata, hogy a 18 és 25 év közötti korosztály 40 százaléka cigarettázik. A fiataloktól azonban csak néhány százalékkal maradnak le a 26-35 és a 46-55 év közöttiek, mindamellett ezen két korcsoportban találhatunk a legnagyobb arányban erős dohányosokat, azaz olyanokat, akik a napi füstölés során rendszerint túllépik a 10 szálat.

Az erősebb nem erősebb dohányos

A kutatásról

A Szinapszis Kft. rendszeresen méri a magyar lakosság egészségtudatosságát. 2008-ban két alkalommal, márciusban és szeptemberben vizsgálták az egészséggel, életmóddal kapcsolatos szokásokat. A kutatás során 1000, véletlenszerűen kiválasztott embert kérdeztek meg. A minta életkor, nem, régió és településtípus alapján reprezentálta a 18 év feletti magyar lakosságot.

Sajnálatos módon a dohányosok összességére is az erős dohányzás a jellemző, hisz a cigarettázó felnőttek majdnem fele többet szív napi 10 szálnál, s a további 50 százalék között oszlik el a 6 és 10, az 1 és 5 szál közé esők és a "csak" alkalomszerűen rágyújtók tábora.

A nemek tekintetében talán nem meglepő, hogy a férfiak körében mintegy 10 százalékkal több dohányos található, mint a nők között, s a szenvedély erősségi fokának vonatkozásában is vezetnek a férfiak: a kutatási eredmények szerint minden ötödik felnőtt férfi erős dohányos.

A vizsgálat kitért a jövedelem és a cigarettázás kapcsolatára is, ám nem mutatkozott számottevő különbség az eltérő státuszt képviselő válaszadók között, tehát ez nem tekinthető a rágyújtást befolyásoló tényezőnek.

A betegség sem tántorítja el az embereket

Meghökkentő, hogy a krónikus betegséggel küzdők esetében csak minimális differencia figyelhető meg: csupán 4 százalékkal kevesebb körükben a dohányosok aránya.

Nem kevésbé lesújtóak az asztmások és az allergiások dohányzási rátái, előbbieknek nem kevesebb mint fele rabja a káros szenvedélynek (ráadásul erős dohányosok), míg utóbbiak körében 35 százalék nyúl rendszeresen cigaretta után.

Szigorúbb szabályozást várnak

A dohányzási törvény szigorításával kapcsolatos nézetekre is kitért a kutatás: a válaszadók majdnem fele (46 százaléka) valamennyi vendéglátóhelyen, míg 14 százalékuk az éttermekben tiltaná meg a dohányzást, illetve 40 százalék szerint elegendő az is, ha nemdohányzó rész van az érintett helyen.

Ezen kérdéskör kapcsán tanúsított szigorúságban csak életkor tekintetében rajzolódik ki eltérés: az életkor előrehaladtával gyarapodik a dohányzást mindenhol betiltók száma. (Az 55 év felettiek mintegy 60 százaléka támogatja az abszolút tiltást.)

Jól sejthetően a dohányosok körében közel sem ekkora a dohányzási törvényt szigorítani vágyók aránya. A káros szenvedélynek hódolók 18 százaléka csupán éttermekben tiltaná be a füstölést, 21 százalékuk minden vendéglátóhelyen, és 61 százalékuk vallja, hogy elegendők a kijelölt dohányzó helyek.

A fenti vizsgálati eredmények ismeretében már csöppet sem meglepő az sem, hogy Magyarország vezeti a légzőszervi megbetegedésekből eredő halálozási toplistát az Európai Unióban. A dohányosok rendkívül nagy aránya, a kockázati tényezők még mindig jelentős mértékű elbagatellizálása azt bizonyítja, hogy az egészségtudatosság ezen szegmensében is hosszú út áll még előttünk.

(WEBBeteg)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A száraz szem kezelése A száraz szem kezelése

Műkönnyek és egyéb megoldások - Mit kell tudnunk róluk?

Magas vérnyomás Magas vérnyomás

Az egészséges étrend hozzájárulhat kordában tartásához.

Dohányzás és nikotinfüggőség...

Magyarországon a 13-16 éves korosztály 70 százaléka már legalább egyszer szívott cigarettát, és körülbelül a harmaduk dohányzik különböző...

Alkoholfüggőséggel küzd a...

Szokás azt mondani, hogy Magyarország az egymillió alkoholista országa. Az adatokat látva nem is túlzás ezt állítani. Jelenleg az egy főre jutó...

Partidroghasználat és...

A COVID-pandémia társadalmi távolságtartási irányelveinek köszönhetően a világjárvány első évében csökkent a partidrogok használata. Ahogy...

10 tipp a dohányzásról való...

Abbahagyom a dohányzást - bizonyára sokaknak ismerősen hangzik ez a fogadkozás. Cikkünkben olvashat néhány tanácsot, melyek megkönnyítik búcsúját...

Leszokás a dohányzásról - Milyen...

A cigarettázás szenvedélybetegség. Vannak helyzetek, amikor a dohányzás, illetve annak hiánya kellemetlen lehet a dohányos számára, és az is...

A dohányzás káros hatásai

Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az...

Dohányzás: módszerek a leszokáshoz...

A dohányosok nagy része annak tudatában is tovább dohányzik, hogy tisztában van annak veszélyeivel. Ennek legfőbb oka, hogy a dohányzás az egyik...

Dohányzás - A leszokás módszerei

A dohányosok - akár hiszik, akár nem - nikotinfüggőségben szenvednek. A cigarettázás során felszabaduló káros anyagok számos betegség...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.