Egy életem, egy halálom

Társadalmi célú reklám - megrendelője: Philip Morris Magyarország Kft.
frissítve:

A WHO jelentése szerint a világon mintegy 1 milliárd ember dohányzik. A dohányzás egészségkárosító hatását mára jól dokumentált, széles körben elérhető bizonyítékok támasztják alá. Dohányzó férfiként alsó hangon 16 évvel, nőként pedig legalább 19 évvel rövidül az élet. A betegségben eltöltött életévek számának emelkedéséről nem is beszélve. (x)

A dohányzás – ma már ismerten – számos súlyos megbetegedéshez vezet; mint egyes krónikus betegségek (krónikus obstruktív tüdőbetegség, szív-érrendszeri betegségek, illetve reprodukciós zavarok), vagy a rosszindulatú daganatok. A tüdőrák okozta halálozás vonatkozásában például elmondható, hogy az esetek 85-90%-a dohányzás következménye.

Magyarországon több mint 2 millió ember dohányzik, ami jelentős népegészségügyi kérdéseket vet fel. A leszokástámogatás és az ártalomcsökkentés fontosságát jelzi az is, hogy a korai, azaz 65. életév előtt bekövetkezett halálozások közel harmadát a dohányzás okozza.

A megelőzés három szintje

Népegészségügyi szempontból, és az egyéni életek vonatkozásában egyaránt elmondható, hogy az elsődleges népegészségügyi cél a teljes ártalomcsökkentés, ami a gyakorlatban a rá sem szokás támogatását és a füstmentes élet- és közterek biztosítását jelenti. Ez a megelőzés első és legfontosabb szintje, hiszen nyilvánvaló, hogy az a legelőnyösebb egészségügyi szempontból mindenki számára, ha sem önmaga, sem a környezete nem dohányzik. Ennek eszközei elsősorban az egészségnevelés és a társadalmi célú kampányok.

A megelőzés második szintjét a leszokástámogatás jelenti. A dohányosok körében minden esetben a teljes leszokással érhető el a legmagasabb fokú ártalomcsökkentés, mivel a leszokással egyértelműen és arányosan csökken a dohányzással összefüggő megbetegedések valószínűsége, ezért aki elhatározta magát a leszokás mellett, azt minden lehetséges módon támogatni kell.

A dohányzásról való leszokás azonban sokkal nagyobb kihívást jelent, mint azt sokan gondolnánk. A dohányosok 8%-a tudja letenni segítséggel a cigarettát, azaz a nikotinpótló termékek, gyógyszeres terápia és egészségügyi szakember bevonásával.

A harmadik lépcső a relatív ártalomcsökkentés, amely azon felnőtt dohányzó lakossághoz szól, akik valamilyen okból nem szoknak le, mivel ezen felnőtt dohányosok (és környezetük) esetében is felmerül az ártalomcsökkentés szükségessége. A hosszú távon jelentkező megbetegedések többségét elsősorban nem maga a nikotinfogyasztás, hanem a dohányfüst összetevői okozzák, ezért megjelentek az alternatív nikotinkibocsátó rendszerek, melyek – ha átveszik a hagyományos cigaretták helyét – működési mechanizmusuk alapján csökkenthetik a dohányzás során keletkező káros anyagok mennyiségét, amelynek következményeként – ha nem is egyenes arányban –, de mérséklődhet a dohányzás okozta egészségkárosodás mértéke a cigarettázással összehasonlítva.

Alternatív technológiák

Számos különféle technológiai megoldás létezik. Ezek közé a füstmentes technológiák közé tartozik az elektromos cigaretta és a hevítéses technológia. A két technológiai megoldás egészen másképp működik. A hevítéses technológia is a füst nélküli technológiák egyik csoportja, de nem e-cigaretta. A fő különbség, hogy az e-cigaretta esetében folyadékot, míg a hevítéses technológiánál dohányt hevítenek. Az e-cigarettákon belül megkülönböztetnek úgynevezett nyitott, illetve zárt rendszerű verziót. Nyitott rendszer esetén a fogyasztó maga tudja összeállítani az e-cigarettájához a folyadékot, míg zárt rendszernél erre nincs lehetőség. A hevítéses technológiák jelenleg létező formái zárt rendszerűnek nevezhetőek, ugyanis a fogyasztónak ezeknél a technológiáknál már nem kell (és nem is lehet) semmit összeállítania a használathoz.

Persze az új technológiák megjelenése mindig új kérdésekkel jár, hiszen a hosszú távú élettani, kórélettani hatások ilyenkor még ismeretlenek. A füstmentes technológiák képesek lehetnek a dohányzáshoz kapcsolódó megbetegedések kockázatának csökkentésére, bár a felszabaduló káros anyagok mennyiségének csökkenése és a káros egészségügyi hatás mérséklődése nem azonos arányú.

Fontos azonban tudni, hogy ezek a füstmentes technológiák sem lehetnek kockázatmentesek, hiszen amellett, hogy hosszú távú hatásuk még nem ismert, ezek is tartalmaznak nikotint, ami függőséget okoz, és megemeli a szívfrekvenciát, valamint a vérnyomást.

Az elsődleges cél továbbra is a megelőzés, azaz a rá sem szokás és a leszokás támogatása, hiszen a dohányzás és a nikotin ártalmainak kiküszöbölését kizárólag a dohány- és nikotintartalmú termékek fogyasztásának teljes kerülése vagy abbahagyása biztosíthatja.

Felhasznált irodalom:

  • Ludicke, F. et al. (2019) Effects of Switching to a Heat-Not-Burn Tobacco Product on Biologically Relevant Biomarkers to Assess a Candidate Modified Risk Tobacco Product: A Randomized Trial. Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention. DOI: 10.1158/1055-9965.EPI-18-0915
  • Tran, T.C. et al. (2019) Biological and Functional Changes in Healthy Adult Smokers Who Are Continuously Abstinent From Smoking for One Year: Protocol for a Prospective, Observational, Multicenter Cohort Study. JMIR Res Protoc 2019;8(6):e12138. DOI: 10.2196/12138
  • NICE Közegészségügyi Útmutató; Dohányzás: A dohányzás káros hatásainak a csökkentését megcélzó megközelítések (2013)

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.