Füstmentes technológiák: mi a különbség?

Társadalmi célú reklám - megrendelője: Philip Morris Magyarország Kft.
frissítve:

A füstmentes jövő felé hosszú út vezet. A megjövendölt ártalomcsökkentés azonban nemcsak a rá nem szokást és a leszokást támogató népegészségügyi intézkedéseken és a füstmentes technológiák fejlesztésén múlik, hanem a megfelelő társadalmi párbeszéd kialakulásán is. (x)

Ahogy a népegészségügyi intézkedések hatékonyságát nemcsak azok körültekintő megtervezése, hanem hatékony kommunikációja és kivitelezése, úgy az egyes fejlesztések technológiai biztonságosságát is a tervezési-fejlesztési folyamatok és a felhasználás módja együttesen határozzák meg.

A közelmúlt tapasztalatai alapján is igazolódott, hogy a rá sem szokásnál és a leszokásnál egészségesebb és teljesebb módja nincs az ártalomcsökkentésnek. Dohányzás esetén a dohányzás és a nikotin ártalmainak kiküszöbölését kizárólag a dohány- és nikotintartalmú termékek fogyasztásának teljes abbahagyása biztosíthatja. A dohányzás okozta ártalmak kiküszöbölésének a leghatékonyabb módja tehát, ha nem dohányzunk...

E-cigaretták

A tavalyi évben nagy port kavartak azok a járványszerű megbetegedések, melyek az ún. e-cigaretták (vaping eszközök) használatához köthetők. Hogyan is működik az elektronikus cigaretta? Már az elnevezés is becsapós!

A széles körben elektronikus cigarettaként ismert eszközök ugyanis nem égetnek, illetve nem is hevítenek dohányt. Míg a hagyományos cigarettákban a dohány égetésével szabadul fel a függőséget okozó nikotin, addig ezekben az eszközökben jellemzően nikotint tartalmazó folyadék felhevítésével keletkezik az aeroszol, amit a felhasználó magába szív. Az e-cigarettákon belül megkülönböztetnek úgynevezett nyitott, illetve zárt rendszerű verziót. Nyitott rendszer esetén a fogyasztó maga tudja összeállítani az e-cigarettájához a folyadékot, míg zárt rendszernél erre nincs lehetőség. Mivel az e-cigarettákban nincs égési folyamat, így a hagyományos cigarettához képest csökkenhet a káros és potenciálisan egészségkárosító anyagok keletkezési mennyisége, ezáltal – nem egyenes arányban – csökkenhet a dohányzás okozta ártalom, azonban az ártalmak teljes mértékben nem kiküszöbölhetők.

Már első olvasatra is egyértelmű volt, hogy az e-cigaretták fejlesztésének célja az égéssel keletkező káros és potenciálisan káros anyagok keletkezésének elkerülése volt, de ki kell emelni azt is, hogy ez a folyadék is tartalmazhat potenciálisan toxikus anyagokat. Hol csúszott meg a történet?

Megjegyzendő, hogy minden alternatív technológia egészségre való káros hatását egy hagyományos referencia cigarettához mérik. Emellett minden új technológiát kétségek öveznek, hiszen vannak olyan helyzetek és hatások, melyeket a fejlesztés és a vizsgálatok során nem lehet a való életnek megfelelően modellezni. Igaz lehet ez egy hosszú távon kialakuló mellékhatásra, ami akár maradandó vagy végzetes károsodást is okozhat, ugyanakkor igaz ez a felelőtlen felhasználói magatartásokra is. Az e-cigaretta történetében is feltételezhető olyan visszaélés, aminek főszereplői valószínűleg a nyitott rendszerű e-cigaretták esetében a THC-vel és egyéb adalékanyagokkal, „házilag kevert” folyadékok és a nikotintúladagolás lehetnek.

Lényeges azonban, hogy rengeteg különböző füstmentes technológia létezik, melyek hatása teljesen eltér. A köznyelvben gyakran keveredik az elektronikus cigaretta és az ahhoz hasonló hevítéses technológia fogalma, melyek bár mind füstmentes technológiák, de egészen másképp működnek.

Dohányhevítő rendszerek

A hevítéses technológia is a füst nélküli technológiák egyik csoportja, de nem e-cigaretta. A fő különbség, hogy az e-cigaretta esetében jellemzően nikotin tartalmú folyadékot, míg a hevítéses technológiánál valódi dohányt hevítenek. A hevítéses technológia nem a „nikotinpótlás” elvére, hanem az égési folyamat kizárására helyezte a hangsúlyt. Az így létrehozott rendszer egy dohánytöltetet hevít fel. A hevítés hőfoka, szemben a hagyományos cigaretta akár 850°C-os égési hőjével, itt nem haladja meg a 350°C-ot. Mi ennek a jelentősége?

Korábbi vizsgálatok igazolták, hogy dohányzásnál a hőmérséklet emelkedésével nő az égés közben keletkező káros anyagok mennyisége. Mivel a dohányhevítésre kifejlesztett rendszerek nem teszik lehetővé az égést, így a hagyományos cigarettához képest csökkenhet a káros és potenciálisan egészségkárosító anyagok keletkezési mennyisége, ezáltal – nem egyenes arányban - csökkenhet a dohányzás okozta ártalom, azonban az ártalmak nem kiküszöbölhetők.

Hangsúlyozni kell, hogy az e-cigaretták és a hevítéses technológiák használata sem ártalommentes alternatíva. Megfelelő használat mellett sem kockázatmentesek, mindig vannak fennmaradó ártalmak, például ezek is tartalmaznak nikotint, ami függőséget okoz, és megemeli a szívfrekvenciát, illetve a vérnyomást. Jelenlegi tudásunk szerint a dohányzás egészségkárosító hatásait nem lehet kikerülni, azok minden esetben életminőség-romlást fognak okozni.

A füstmentes technológiáknál megjelenő ártalomcsökkentés nem egyenértékű a rá sem szokással és a leszokással elérhető egészségmegőrzéssel. Csak a leszokással csökken egyértelműen és arányosan a megbetegedések valószínűsége. Nem szabad azonban arról sem megfeledkezni, hogy a dohányzás mögött összetett magatartásmintázat húzódik meg. A dohányosok egy része a statisztikai adatok szerint az egészségkárosító hatások ismeretében sem szokik le valamilyen oknál fogva a dohányzásról. Ezen felnőtt dohányosok számára a hagyományos cigaretta szívásához mérten jelentős ártalomcsökkentést eredményezhet valamely füstmentes technológia használata.

Elsődleges célként a rá nem szokást és a leszokást szükséges mindenekelőtt támogatni az egészség megőrzése érdekében. A hazai és a nemzetközi dohányzási szokások ismeretében, a leszokástámogatás hagyományos eszközei mellett fontos, hogy minden új technológiát a társadalmi kontextussal együtt, párbeszédek mentén értékeljünk. Hiszen mindenkinek joga van tájékozott döntést hozni, és megismerni azokat a lehetőséget, amelyekkel egyéni mérlegelés szerint alakíthatja a sorsát.

Felhasznált irodalom:

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.