Egységes csomagolást kapnak a cigaretták

Szerző: WHO

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a WHO Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezményének titkársága (WHO FCTC) szerint a dohánytermékek egységes csomagolásának bevezetésére tett közelmúltbeli erőfeszítések életeket menthetnek azzal, hogy csökkentik a dohánytermékek iránti keresletet.

A dohánytermékek egységes csomagolása olyan intézkedésekre utal, amelyek - a szabványos színnel és betűtípussal megjelenített márkaneveken és termékneveken kívül - a csomagoláson minden logó, szín, márka, imázs vagy promóciós információ alkalmazását korlátozzák vagy tiltják.

2012 decemberében Ausztrália volt az első ország a világon, ahol teljes mértékben végrehajtották az egységes csomagolást. 2016. május 20-án Franciaország, valamint Nagy-Britannia és Észak-Írországon belül az Egyesült Királyság is megkezdte az egységes csomagolás alkalmazását. Írország és Magyarország ugyancsak készül az intézkedés bevezetésére, míg más országok, köztük Új-Zéland, Norvégia, Törökország, Dél-Afrika és India vizsgálják annak lehetőségét.

Hogy működik az egységes csomagolás?

„Az egységes csomagolás csökkenti a dohánytermékek vonzerejét. Tönkreteszi a nagystílű ragyogást, ami helyénvaló egy olyan termék esetében, amely embereket öl,” – mondja a WHO főigazgatója, Dr. Margaret Chan. „Megakadályozza, hogy a dohánytermékek csomagolását reklámok és promóciók formájában is felhasználják. Korlátok közé szorítja a csomagolás és címkézés során használt megtévesztő trükkök alkalmazását, továbbá növeli az egészségvédő figyelmeztetések hatékonyságát.”

A WHO Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezményében lefektetett irányelvek egy átfogó dohányzás-ellenőrzési megoldás keretében javasolják az egységes csomagolást; a csomag része a nagyméretű grafikus egészségvédő figyelmeztető jelzés, valamint a dohánytermékek reklámjának, promóciójának és szponzorációjának az átfogó tiltása.

Küzdelemben a dohányiparral

„Megkezdődött az egységes csomagolás globális elterjedése, mivel egyre több ország törekszik azokra a fontos egészségvédő előnyökre, amelyeket ez az intézkedés a közösségek számára hozhat,” – mondja Dr. Bettcher. „A dohányipar már egy ideje megkezdte a felkészülést az egységes csomagolásra, és komoly félrevezető kampányokat folytattak az intézkedés megakadályozására."

„Reménykeltő azt látni, hogy egyre több ország száll szembe az iparág mesterkedésével és vezeti be az egységes csomagolást a dohánytermékek iránti kereslet csökkentése érdekében, előtérbe helyezve a lakossága egészségét.”

A WHO a Dohányzásmentes Világnap alkalmából új útmutatót ad ki a dohánytermékek egységes csomagolásához, ami a legfrissebb bizonyítékok bemutatásával iránymutatást nyújt az intézkedések végrehajtásához a kormányoknak.

„A kormányok többsége elkötelezett a dohányzás „járvány” megfékezése és a dohányzással összefüggő károk, például a rák, a szív- és tüdőbetegségek okozta halálesetek számának a mérséklése mellett” - mondja Dr. Vera da Costa de Silva, a WHO FCTC Titkárságának vezetője. „Létfontosságú, hogy hozzáférjenek olyan bizonyítékokon alapuló, hatékony iránymutatáshoz, ami előmozdíthatja a lakosságuk egészségének védelmét szolgáló erőfeszítéseiket.”

A legsúlyosabb közegészségügyi fenyegetések egyike

A dohányzással összefüggő betegségek az egyik legsúlyosabb közegészségügyi fenyegetések, amivel a világnak valaha szembe kellett néznie. Körülbelül hatpercenként meghal valaki dohányzás okozta betegségben, ami évente csaknem 6 millió embert jelent. Az előrejelzések szerint ez 2030-ra több mint évi 8 millió főre emelkedik majd; ezeknek a megelőzhető haláleseteknek több mint 80 százaléka az alacsony és közepes jövedelmű országokban élő emberek körében fordul elő.

A dohányhasználat a nem fertőző betegségek egyik legfőbb megelőzhető oka. A dohányzás-ellenőrzés hatékony eszközt jelent a közösségek egészségének javítására, valamint a Fenntartható Fejlődési Célok (SDG-k) elérésére. A 3.4. fenntartható fejlődési cél a nem fertőző betegségek – ezen belül a szív- és érrendszeri betegségek és a krónikus légzőszervi betegségek, a rák és a cukorbetegség – által okozott idő előtti halálozás egyharmadával való csökkentése 2030-ra. A nem fertőző betegségek 2012-ben a 70 év alatti korosztályban 16 millió ember halálát okozták – az esetek 82 százaléka a fejlődő országokban fordult elő.

Az Egészségügyi Világszervezet Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezménye (WHO FCTC) 2005-ben lépett életbe. A felek kötelesek számos intézkedést hozni a dohánytermékek iránti kereslet és a kínálat csökkentésére. Az Egyezményben szereplő intézkedések közé tartozik az emberek védelme a dohányfüstnek való kitettséggel szemben, a dohányreklám, promóció és szponzorálás betiltása, a kiskorúaknak történő értékesítés tiltása, egészségvédő figyelmeztetések előírása a dohánytermékek csomagolásán, a dohányzásról való leszokás előmozdítása, a dohánytermékek adójának emelése és egy nemzeti koordinációs mechanizmus létrehozása a dohányzás ellenőrzésére. Az Egyezménynek 180 tagja van, köztük Magyarország is.

Magyarországi helyzetkép

Az elmúlt években Magyarországon több, a dohányzás visszaszorítását szolgáló szabályozás került bevezetésre, többek között a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítása vagy a dohányterméket elárusító helyek számának csökkentése. A dohányzás visszaszorítása és a nemdohányzók védelme érdekében bevezetett intézkedések az ezeket ellenzők előzetes aggodalmai ellenére nem okoztak gazdasági veszteséget, sőt már rövid távon is megfigyelhetők kedvező irányú változások.

A kereskedelmi vendéglátóhelyek eladási forgalma folyamatosan emelkedett, a 2012-es 730 milliárd forintról 2015-re 917 milliárd forintra nőtt. Hasonló tendencia volt jellemző a szálláshelyekre is, 2012-ben a bevétel 152 milliárd forint volt, míg 2015-ben 214 milliárd forintra növekedett.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény hatására a beltéri légszennyezettség is jelentős mértékben csökkent.

Annak érdekében, hogy a kezdeti pozitív hatásokat fenntartsák, fontos hogy további intézkedéseket és beavatkozásokat valósítsanak meg, hiszen a dohányzás gyakoriság a felnőttek körében mérsékelt csökkenést mutatott 2014-ben. A dohányzók aránya 2009-ben a férfiaknál 44,3% volt, a nőknél 34,1%, 2014-ben a férfiaknál csökkent 41,7%-ra és a nőknél 28,5%-ra. Nőtt a nemdohányzók aránya a 13-15 évesek körében is. 2012-ben a nemdohányzók aránya 64,5% volt a fiatalok körében, ez az arány azonban 2013-ra 69,5%-ra emelkedett. Az alkalmi dohányosok aránya 2012-ben 28% volt, míg 2013-ra 21%-ra csökkent. Ugyanakkor 2012-ben a naponta dohányzó 13-15 évesek aránya 7,5% volt, míg 2013-ra ez az arány 9,5%-ra emelkedett. Aggasztó, hogy a felmérések eredményei alapján, 2012-ben azon fiatalok közül, akik még soha nem próbálták a dohányzást, 2,9% használt e-cigarettát, míg 2013-ra ez az arány 4%-ra emelkedett. Népegészségügyi szempontból fontos annak a megelőzése, hogy a fiatal generáció nikotinfüggővé váljon, és ez nemcsak a dohánytermékek fogyasztásával, hanem az e-cigaretta használata miatt is bekövetkezhet.

A dohányzás számos betegség legfontosabb kóroki tényezője. Ezek között is kiemelkedő jelentősége van a rosszindulatú daganatoknak, elsősorban a legnagyobb esetszámú tüdőráknak, amely halálozásában Magyarország világelső. 2015-ben is mintegy nyolc és fél ezren haltak meg hazánkban tüdőrákban. Az esetek 85%-ban írhatók a dohányzás számlájára. Különösen aggasztó, hogy mind több nő betegszik meg és hal meg tüdőrákban, melynek hátterében a magyar nők kiemelkedően magas arányú dohányzása áll, a 18-35 éves nők között kiemelkedően magas, 35% a dohányzók aránya.

Fentiekre tekintettel és az Európai Unió új dohánytermék-irányelvének hazai joganyagba történő átültetése révén májusban egy új jogharmonizáció során módosult a nemdohányzók védelméről szóló törvény, valamint a hozzá tartozó végrehajtási rendelet, többek között megváltozott az elektronikus cigaretták forgalmazására és használatára vonatkozó szabályozás. 2016. május 20-tól ezen eszközöket tilos használni ott, ahol dohányozni tilos. Bevezetésre kerül továbbá a cigaretta és a cigaretta dohány egységes csomagolása, azaz megszűnnek a márkajelek és márkákra jellemző színek.

Az elektronikus cigaretta használatot korlátozó, és a cigaretták egységes csomagolására vonatkozó szabályozás elősegíti a dohányzásra való rászokás megelőzését, a nikotint fogyasztók táborának csökkentését, ezáltal a fiatalok egészségének védelmét. A jogszabály-módosítások összhangban vannak az Egészségügyi Világszervezet Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezményének és irányelveinek szabályozási előírásaival és szakmai ajánlásaival, amelyek eredményeként még hatásosabbá válik a dohányzás visszaszorítása Magyarországon. A dohányzás visszaszorításának célja nem kizárólag a nemdohányzók védelme, hanem a dohányzás társadalmi elfogadottságának csökkentése is és a most bevezetett intézkedések végrehajtása hatásosan csökkenti a dohányzók arányát mind a felnőttek, mind a fiatalok körében.

További információk:

(WHO Magyarországi Iroda)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Miért nehéz leszokni a...

Sokan, sokféle okból, sokféle módon válhatnak függővé - függetlenül a prevenciós programok sokaságától, mely a későbbi következmények...

Dohányzás - A leszokás módszerei

A dohányosok - akár hiszik, akár nem - nikotinfüggőségben szenvednek. A cigarettázás során felszabaduló káros anyagok számos betegség...

Cigaretta - 4000 kémiai vegyület...

A cigarettásdobozokon feltüntetett vegyi anyagok csak töredékét jelentik annak, ami valójában a dohányosok szervezetébe jut. Körülbelül 4000...

Az otthon veszélyei: a harmadlagos...

Az, hogy a dohányzás gyakorlatilag minden szervünket közvetve károsítja, mindenki számára nyilvánvaló. Ugyanakkor kevésbé ismert, hogy a...

10 tipp a dohányzásról való...

Abbahagyom a dohányzást - bizonyára sokaknak ismerősen hangzik ez a fogadkozás. Cikkünkben olvashat néhány tanácsot, melyek megkönnyítik búcsúját...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.