• A világ legfurcsább függőségei

    Szerző: drportal.hu

    Vannak olyan függőségek, amelyek mosolyt és/vagy döbbenetet csalnak mások arcára. Ezekből állítottunk össze egy rövid listát.

    Az addikció része az életünknek, a legártalmatlanabb függőségektől – például, ha valaki folyamatosan rágógumit rág – a törvénybe ütköző, vagy az egészségre komolyan ártalmas szenvedélyekig. Bár függőségek nélkül élni egy szinten szabadságot jelent, sajnos csak kevés ember mondhatja el magáról, hogy nem rabja semmilyen megszokásnak, nincs semmilyen függősége.

    Tanorexia – A lebarnulás függősége

    A tanorexia a barnulás egészségtelen hajszolását jelenti. A neve nem véletlen hasonlít az anorexiára, hiszen ugyanolyan testképzavar okozza. Sokan úgy gondolják, hogy az UV sugárzás miatt termelődő endorfin állhat a függőség hátterében, de mivel viszonylag új keletű problémáról van szó, az okait és a gyógymódjait még mindig kutatják.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    CrackBerry – BlackBerry függőség

    A „fantomcsengés” hallása, vagy a „fantomrezgés” érzése, az e-mailek állandó ellenőrzése a BlackBerry függőség tünetei. A szakértők szerint azért szeretnek üzeneteket és e-maileket kapni ezek a függők, mert ezzel növelik az egójukat, ettől tudják fontosnak érezni magukat. A probléma hasonló a netfüggőséghez.

    A plasztikai műtétek megszállottsága

    Azok a paciensek, akiknek nincs ilyen problémája, elégedetten távoznak a műtétjük után, a függők viszont már azonnal a következő műtétet kezdik tervezgetni. Ez a betegség is a testképzavarral hozható összefüggésbe.  Jocelyn Wildenstein talán a leghíresebb az ilyen függők közül. Ő már több mint négymillió dollárt költött műtétekre.

    Pagofágia – A jég függősége

    A pagofágiások állandóan jeget szeretnének. A tudomány szerint a vashiány tünete lehet a jég megkívánása. B-vitaminokkal és C-vitaminnal segíthetünk a vashiány leküzdésében, így a függőség is alábbhagyhat.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Temetések megszállottsága

    Annyira egyedi függőség, hogy neve sincs még. Egy brazil férfi, Luis Squarisi például minden temetésen részt vett az elmúlt húsz évben a szülővárosában. A munkájával is felhagyott, hogy mindig jelen lehessen, ha valakit elhantolnak. Minden reggel a rádióval ébred, gyászjelentésekre várva. A férfi megszállottsága 1983-ban, édesapja temetésén kezdődött.

    Geofágia – Földevés

    Az antropológiai és orvosi feljegyzésekből jól ismert szokás a földevés. Bár a nyugati kultúrában nem igazán elterjedt, a fejlődő országok lakosai között, főként a gazdaságilag elmaradott vidékeken gyakori a geofágia. Haitin a piacon is vehetünk földből készült „süteményeket”, amiket nagy gonddal készítenek el, ügyelve rá, hogy ne legyenek benne kavicsok.

    Fogfehérítés mánia

    Vannak, akik képtelenek abbahagyni a fogfehérítést. Néhányan olyan megszállottjai ennek, hogy már egy új függőségről beszélhetünk. A fogérzékenység és az íny irritáció a mellékhatások, mégis nagyon népszerű ez a szenvedély. Az USA-ban 2006-ban összesen 1,4 milliárd dollárt költöttek fogfehérítési cikkekre a lakosok, és az eljárások költségei ebben még nincsenek benne.

    (DRportal)

    Módosítva: 2016.07.11 20:01, Megjelenés: 2016.07.11 20:01
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Az égető lábfájdalom okai

    Az égető lábfájdalom okai

    Dr. Kerekes Éva

    A fájdalom jellegéből, kisugárzásából lehet következtetni az okokra.

    Szájüregi gyulladások

    Szájüregi gyulladások

    Dr. Lajtos Melinda

    Hátterében sokszor valamilyen általános megbetegedés is állhat.

    E-cigaretta: újabb rákkockázat

    Az e-cigaretták jelentős mennyiségű veszélyes gázokat juttatnak a tüdőbe - állapították meg a Nevada Egyetem Desert Research Intézetének tudósai. Az e-cigaretta-felhasználók légzését közvetlenül a gőzölés előtt és után is vizsgálták, és arra a megállapításra jutottak, hogy a használattal egy bizonyos rákkeltő anyag koncentrációja jelentősen megnőtt.

    Miért alakulhatnak ki a szenvedélybetegségek?

    A negatív gyermekkori élmények hatására alakulhatnak ki a szenvedélybetegségek - mondta Makara Mihály, a Dél-pesti Centrumkórház orvosa.

    Függőségek - Mikor van baj? Mit lehet tenni?

    Egy korsó sör elfogyasztását a barátokkal a hétvégén, néhány szelvénnyel játszott lottójátékot természetesen nem tekintünk betegségnek. Mikor van tehát baj?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.