Ne gyújts rá! Világnap - Csontritkulást és gyomorfekélyt is okoz a dohányzás

Országos Egészségfejlesztési Intézet
megjelent:

Ma már mindenki hallott róla, hogy a dohányzás tüdőrákot okoz. Valószínűleg kevesebben tudják viszont, hogy a dohányfüst többé-kevésbé minden szervet károsít, például csontritkuláshoz és gyomorfekélyhez is vezethet. Röviden összefoglaljuk, hogy a dohányzás mely belső szervekre és folyamatokra jelent veszélyt.

Tüdőgyilkos füst

A dohányzás bizonyítottan a légutak szerkezetének drámai romlásához, idült légcsőhuruthoz, a tüdő szövetének visszafordíthatatlan pusztulásához és tüdőtáguláshoz vezet. Ez utóbbi elnevezés megtévesztő, a tüdő nem tágul – sőt éppen ellenkezőleg – a tüdőtágulásnak nevezett folyamat következtében a tüdő léghólyagocskái felfúvódnak és szétszakadnak, a léghólyagocskák száma csökken. Ezáltal kisebb lesz a tüdő légző felülete és kapacitása. A krónikus hörghurut következtében pedig a gennyel telt nyálkahártya fájdalmas köhögéshez és légzési nehézségekhez vezet.

A dohányos köhögés

- Vegye komolyan!

A dohányosok gyakran nem veszik komolyan a köhögést és a légszomjat. Az állandó köhögés, köhécselés azonban már a krónikus tüdőbetegség figyelmeztető jele, ami sürgősen orvosi ellátást igényel. A dohányos köhögést komolyan kell venni! | A COPD és tünetei

A szakemberek összefoglaló néven COPD-nek (krónikus obstruktív tüdőbetegség) nevezik mindazon tüdőbetegségeket, amelyek blokkolják a légutakat és nehezítik a légzést. A COPD-t ma a vezető halálokok között tartják számon, a dohányzás és a betegség kialakulásának kapcsolatáról pedig talán elég annyit mondani, hogy a COPD-ben szenvedők négyötöde dohányos. A betegség ráadásul nemcsak a tüdőt és a légutakat támadja meg, ilyenkor jellemzően az egész szervezet gyulladásban van. Ennek kiváltásában jelentős szerepe van a dohányfüsttel a szervezetbe jutó agresszív szabadgyököknek, citokineknek. Mindemellett a COPD-ben szenvedők körében az izompusztulás, a cukorbetegség, az érelmeszesedés, a csontritkulás valamint a gyomor-és nyombélfekély is jóval gyakrabban fordul elő.

Csonttörés és szívbetegség

Rendszeresen dohányzóknál a csonttörés kockázata is növekszik. A leginkább veszélyeztetett csoport a menopauza utáni dohányzó nőké, akiknél a dohányzás kétszeresére növeli a csonttörés kockázatát. Ennek oka, hogy a dohányzás csökkenti a kalcium felszívódását, a szervezet D-vitamin- és kalcitriol szintjét, valamint a csontok ásványianyag-tartalmát, és ezáltal csontritkuláshoz vezet.

A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában a dohányzás az egyik legkomolyabb kockázati tényező. Ezen betegségek a fejlődő országokban évente egymilliónál is több ember haláláért felelősek, közülük a dohányzás okozta szív-és érrendszeri megbetegedések minden évben legalább hatszázezer ember életét követelik. A dohányzás során ugyanis felgyorsul a szívverés, ami hosszú távon magas vérnyomáshoz, ezáltal érelzáródáshoz, szívrohamhoz és szélütéshez vezethet. Emellett a dohányosoknál az ischaemiás szívbetegség (a szív elégtelen vérellátásából eredő betegség) - ami Magyarországon 2010-ben a halálozások 22 százalékáért volt felelős - is háromszor gyakrabban fordul elő.

A dohányzás megágyaz a gyomorfekélynek

Dohányzók körében a különféle gyomor- és nyombélfekélyek kétszer gyakrabban fordulnak elő, mint nemdohányzóknál. Ennek oka, hogy a dohányzás károsítja a gyomor nyálkahártyáját, és ezzel kedvező feltételeket teremt a gyomorfekélyt okozó baktérium (helicobakter pylori) megtelepedéséhez. A cigarettázóknál a pepszinogén szint is megemelkedik, ami a gyomorürülés lelassulását, és a gyomorsavtartalom növekedését eredményezi.

A gyomorfekély tünetei és okai

A gyomorfekély (ulcus ventriculi) a gyomor nyálkahártya folytonosságának megszakadása legalább 5 mm kiterjedésű területen. A fekély mélységben a nyálkahártya különböző rétegeit érintheti. A betegség gyakorisága az utóbbi 25 évben nem változott, viszont súlyossága és a komplikációk száma csökkent. A nyombélfekély az iparosodott társadalmakban a felnőtt lakosság körülbelül 10 százalékában fordul elő. A gyomorfekély gyakorisága csekélyebb, és leggyakrabban a ötvenéves kor után fordul elő. A gyomorfekély tünetei és okai.

Füstben, gyerek nélkül?

Nőknél a dohányzás növeli a méhtest- és méhnyakrák kockázatát, emellett termékenységi, valamint terhesség és szülés alatti komplikációkat is okoz. A várandósság alatti dohányzás növeli annak a kockázatát, hogy az újszülött alacsony súllyal születik és különböző betegségek fordulnak elő nála. A dohányzó anyáknál ráadásul nagyobb a vetélés, illetve a halvaszületés esélye, mivel a cigarettafüstben lévő szén-monoxid és nikotin oxigénhiányt és méhlepény-rendellenességet eredményez.

Dohányzó férfiaknál gyakrabban alakul ki impotencia, mivel a nikotin, valamint a dohányfüst többi ártalmas összetevője - a dohányzás időtartamával és erősségével arányosan - károsítja a hímvessző ereit. A dohányzás ráadásul roncsolja a hímivarsejteket, és rontja az ondósejtek mozgásképességét is, ami csökkenti a nemzőképességet.

69 méreganyag a rák mellett

A dohányfüstben - a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség adatai szerint - 69 karcinogén (rákkeltő) anyagot azonosítottak 2000-ig.

A dohányzók körében tizenötször gyakrabban fordul elő tüdőrák, mely a leggyakoribb dohányzás okozta daganatos betegség. A tüdőrákos betegek 85 százaléka dohányzik vagy dohányzott korábban hosszabb ideig. Magyarország a férfiak körében világelső a tüdőrák okozta halálozásban, évente nyolcezer magyar férfi hal meg a betegségben. Dohányzó férfiaknál 18-szor, dohányzó nőknél 15-ször gyakrabban alakul ki a megbetegedés nemdohányzó társaikhoz képest. A dohányfüst hasonlóan fontos szerepet játszik a szájüregi- és a gégerák, a nyelőcső, a hasnyálmirigy és a húgyhólyag rosszindulatú daganatának kialakulásában is. A tartós dohányzás néhány kivételtől eltekintve valamennyi szerv esetében megnöveli a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

(Országos Egészségfejlesztési Intézet)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Lajtos Melinda, Bak Marianna, Dr. Szilágyi Annamária
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.