• A dohányosok egynegyede érzi úgy, hatással lesz rá a trafiktörvény

    Szerző: Szinapszis Kft.

    A legtöbben (13%) a vásárlások számának csökkenése miatt gondolják azt, hogy várhatóan csökkentik az elszívott cigaretta mennyiségét – derül ki a Szinapszis Kft. dohányosok megkérdezésével készített kutatásából, amelyet a cég a WEBBeteg.hu egészségportál megbízásából végzett.

    A válaszadó dohányosok közel 38%-ára egyáltalán nem, egyötödükre (21%) inkább nem lesz hatással a törvény. Nemek tekintetében nincs különbség, míg életkor alapján főként a fiatalabbak érzik úgy, megváltoznak a jövőben dohányzási szokásaik.

    Hirdetés

    A cigarettázók 13%-a gondolja úgy, hogy a törvény hatására ritkábban vásárol majd cigarettát, így kevesebb cigit fog szívni. Mintegy 5%-uk ugyancsak kevesebbszer jár várhatóan a kijelölt értékesítési helyeken, de akkor egyszerre nagyobb mennyiséget szerez be, vagyis az összességében elszívott cigaretta mennyiségére ez nem lesz hatással. Megint mások a töltős/sodrós cigire térnek át a korlátozások eredményeként.

    Az elmúlt két évben érezhetően nőtt a havi cigarettaköltés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A Szinapszis Kft. 2013 májusában végzett felmérése alapján a dohányosok egy hónapban átlagosan 17.800 forintot költenek cigarettára, 60%-uk legalább 10 ezer forintot áldoz káros szenvedélyére. Az aktuálisan becsült összeg közel 2.000 forinttal magasabb, mint a 2011-ben mért eredmény – és ezt maguk a válaszadók is visszajelzik. A megkérdezettek körülbelül harmada némileg (35%), több mint negyedük jelentősen (28%) többet költ cigarettára, mint egy-két évvel korábban, és szinte kivétel nélkül mindegyiküknél a dohányáruk drágulása okozta a terhek növekedését.

    16% esetében nem változott a kiadás, míg közel 20% költ kevesebbet. (A kiadást mérséklők 50%-a az elszívott mennyiség csökkentésével érte ezt el, míg egyharmaduk a dobozos cigiről a töltős vagy sodrós cigire váltott.)

    Érdekesség, hogy a dohányosok közel 50%-ának érezhetően megterhelő összeget jelent a havonta kifizetett összeg, nem meglepő módon főként az alacsonyabb jövedelműek számára.

    Leszokás okostelefon segítségével

    A cigarettázással járó magas kiadások és a mostani szigorítás hatására emelkedhet a lakosság körében a „leszokási kedv”. Jó hír, hogy e káros szenvedélyről való lemondást ma már okostelefonunk is támogathatja. Magyarországon a „Kell a dohány” nevű applikációt 2013. januári bevezetése óta eddig közel 7.300-an töltötték le, és a felhasználók saját bevallásuk alapján több mint 17 millió szál cigarettát nem szívtak el részben ennek segítségével.

    A mobil alkalmazás iOS és Android platformokra érhető el, ingyenesen: http://leszokas.webbeteg.hu/page/mobile-application

    A kutatásról


    A kutatás online kérdőíves módszerrel 2013 májusában zajlott, összesen 677 dohányos részvételével. A válaszadók 46%-a férfi, 54%-a nő volt, életkor alapján 43%-uk legfeljebb 35 éves, 30%-uk 36-55 év közötti lakos, míg 23%-uk ennél idősebb. A minta összetétele régió, településtípus alapján vegyes, míg végzettség alapján döntően legalább középfokú végzettséggel rendelkeznek, jövedelmük átlagos

    (Szinapszis Kft.)

     

    Legutóbb frissült: 2013.07.31 08:57
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Alkoholizmus - A terápia lehetőségei

    Az alkoholfogyasztás és következményes velejárói egyidősek az emberiséggel, és kimondható, egyik kulturális, technológiai korszak sem tudott tartós általános eredményeket elérni ellene.

    Alkohol, dohányzás, koleszterin és az Alzheimer-kór

    Az Alzheimer-kór jellemzően időskorban kialakuló betegség. Változik a magatartás, beszűkül a gondolkodás - hétköznapi nyelven gyakran időskori elbutulásként szokták emlegetni.

    Szociális ivók és nagyivók - Az alkoholizmusról

    A magyar lakosság 10 százaléka absztinens, azaz nem fogyaszt alkoholt. 80 százalék szociális ivó, vagyis alkoholfogyasztása alkalomszerű, kulturált. 10 százalék viszont bizonyíthatóan alkoholfüggő!

    Leszokás a dohányzásról - Milyen szerek segíthetnek?

    A cigarettázás bizonyos szempontból szenvedélybetegségnek tekinthető. Vannak helyzetek, amikor a dohányzás, illetve annak hiánya kellemetlen lehet a dohányos számára, és az is lehetséges, hogy a pöfékelő jelent kellemetlenséget a környezete számára.

    Szoptató anyák kiegyensúlyozott táplálkozása

    Az anyatej a csecsemő legideálisabb tápláléka, amely a fejlődésükhöz szükséges anyagokat a legmegfelelőbb mennyiségben, összetételben és legkönnyebben emészthető formában tartalmazza.

    Hol kezdődik az alkoholizmus?

    Felvetődik a kérdés, hogy hol a határ az ártalmatlan poharazgatás és a komoly alkoholizmus között.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.