• Ne Gyújts Rá! Világnap 2012

    Szerző: SZDV/LÉBE

    A Ne Gyújts Rá! Világnapon közel 4 évtizede arra kérjük a dohányosokat, hogy ezen a napon ne gyújtsanak rá, és ha ez sikerült, akkor másnap és később se nyúljanak ismét a cigarettához.

    A dohányzás egy gyógyítható betegség (lehetne)  

    Magyarország az elmúlt 2 évben Európa élvonalához csatlakozott a dohányzást korlátozó  törvényekkel.

    Ebben az évben már nem lehetett rágyújtani a zárt közterületeken, hamarosan megjelennek a cigarettás dobozokon a nagy méretű képes figyelmeztetések, és száműzik a dohánytermékek árusítását a bevásárlóközpontok és a kisebb boltok pénztáraitól az erre specializálódó üzletek felé. Ezek mellett jelentősen emelkedett a dohánytermékek ára.

    Hirdetés

    A dohányosok túlnyomó többsége (a felnőtt magyar lakosság 30 százalék) mindennap dohányzik, és a függősége az oka annak, amiért nem tudja letenni a cigarettát. Magyarországon minden hatodik ember, azaz a dohányosok fele éppen a dohányzás miatt kialakuló betegségben veszíti el az életét.

    Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért (SZDV)

    Az SZDV a dohányzás visszaszorításáért küzdő egyesületek, társaságok és más közhasznú társadalmi szervezetek önkéntes társulásán alapuló, jogi személyiséggel rendelkező szövetsége; kiemelkedően közhasznú társadalmi szervezet, amely 1999-ben alakult meg.

    Az SZDV célja: a dohányzás visszaszorítása révén, a magyar lakosság körében (fő célcsoport: ifjúság, család) az egészségi állapot javítása.

    Az SZDV tagegyesületei:
    •  Egészségesebb Munkahelyekért Egyesület
    •  Egészségesebb Óvodák Nemzeti Hálózata
    •  Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége
    •  Légúti Betegek Országos Egyesülete
    •  Magyar Ápolási Egyesület
    •  Magyar Rákellenes Liga
    •  Magyar Védőnők Egyesülete
    •  Pápai Páriz Egészségnevelési Országos Egyesület

    Ma már rendelkezésünkre állnak hatékony, a leszokást segítő gyógyszerek. A Magyar Tüdőgyógyász Társaság vezetésével európai szintű szakmai irányelvek szerint kiképzett orvosok és egészségügyi szakdolgozók állnak készen országszerte, hogy segítsék a leszokásban a dohányosokat.

    OEP-finanszírozás hiányában azonban sehol az országban nem folyik hivatalos leszokást támogató rendelés, vagy legalábbis sehol sem számolják azt el az egészségügyi intézmények az OEP felé.

    A mindenkori kormányzati szervek és az OEP képviselői pénzhiányra hivatkoznak, amikor a leszokást támogató kezelések OEP-finanszírozása szóba kerül.

    A Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért (SZDV) a dohánytermékek árába beépítendő 1 százalékos áremelést javasol akár egészségügyi termékdíjként, akár egyszerű adóemelésként, amely megfizetésével a dohányosok saját maguk teremthetnék meg – ha hagynák nekik – a leszokásukat támogató orvosi kezelések anyagi fedezetét – mondta dr. Mucsi János, az SZDV elnöke.

    Az Egészségesebb Óvodák Nemzeti Hálózata által szervezett, és a függőségek által halmozottan sújtott sérülékeny családokról szóló konferenciához csatlakozva, valamint a Ne Gyújts Rá! Világnap alkalmából ingyenes légzésfunkciós szűréssel, szénmonoxid méréssel, illetve leszokást támogató tanácsadással hívjuk fel a politikusok figyelmét a dohányzásra, mint gyógyítható betegségre.

    Légúti Betegek Országos Egyesülete (LÉBE)


      •  2010-ben alakult civil szervezet, amelynek célja a légúti betegek érdekeinek országos és nemzetközi képviselete, a betegségük okozta társadalmi esélyegyenlőtlenség megszűntetése. A LEBE lehetőségeihez mérten elősegíti a légúti betegségek megelőzésére irányuló törekvéseket, és támogatja, hogy a légúti betegek és családjuk a lehető legjobb minőségű, legteljesebb életet élhessék.

      •  A LÉBE küzd az egészségre ártalmas környezeti szennyeződések ellen, főleg a dohányzás visszaszorításáért és a környezeti dohányfüst-ártalom megszüntetéséért. A LÉBE megalakulása után azonnal belépett a Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért szervezetbe.

      •  A LÉBE együttműködik a légúti betegek érdekeit képviselő többi szervezettel a közös célok elérésének elősegítése céljából. 2010. novemberétől a LÉBE képviselte a légzőszervi betegek érdekeit a Nemzeti Egészségügyi Tanácsban annak megszűntetéséig. A LÉBE információs portálja évek óta az egyik leglátogatottabb, speciálisan a légúti betegségekkel foglalkozó internetes portál.

    Szakértőink 2012. november 15-én (csütörtökön) a Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve és a Pápai Páriz Egészségnevelési Országos Egyesület által 9:30 és 16 óra között az Emberi Erőforrások Minisztériumában (1051 Budapest, Arany János u. 6-8.) az ott dolgozók és a konferencia résztvevői részére szervezett egészségnapon mérik az egészségüggyel foglalkozó politikusok és munkatársaik légzésfunkcióját, és segítenek a leszokni akaró dohányosoknak.

    Háttérinformációk


    A dohányzásfüggőség egy olyan betegség, amely akkor okoz panaszt, ha a beteg ne jut hozzá a drogjához, azaz nem gyújthat rá egy cigarettára.

    A megvonási tünetek olyan erősek, hogy a leszokási kísérleteknek alig 3 százaléka sikeres, ha a dohányos segítség igénybe vétele nélkül próbálkozik a leszokással.
    A dohányosok 80 százaléka szeretne leszokni, és minden második dohányos minden évben megpróbálja letenni a cigarettát.

    Mivel a leszokási próbálkozások a magukra utalt dohányosoknál csak nagyon ritkán sikeresek, ezért a dohányzás szövődményeként olyan halálos betegségek alakulnak ki mint a szívinfarktus, az agyvérzés, a COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) vagy a különböző daganatos betegségek (tüdőrák, gégerák, szájüregi rákok, hasnyálmirigy-, vastagbél-, vese- vagy hólyagrák)

    A már meghozott kormányzati intézkedések várhatóan 1-2 éven belül jelentősen csökkentik a szívinfarktus miatti halálozást, és hosszútávon segítenek megelőzni, hogy fiataljaink rászokjanak a dohányzásra.
    A széles körben hozzáférhető és jól működő, ingyenes leszokást támogató rendelések hiányában éppen a leginkább kiszolgáltatott függő dohányosok, a dohányzásfüggőségben szenvedő betegek szenvednek a legtöbbet. A leszokást támogató kezelés a legköltséghatékonyabb kezelés, hiszen nem igényel drága műszereket, a gyógyításhoz, a nikotinfüggőség megszűntetéséhez szükséges gyógyszeres kezelés hatékonysága 2 héten belül kiderül, és maga a gyógyszeres kezelés 3-6 hónapnál nem tart tovább.

    A nemzetközi "Ne gyújts rá"- mozgalom világnapját minden év november harmadik csütörtökén tartják. A mozgalom 1974-ben az Amerikai Egyesült Államokból indult útjára. Célja, hogy legyen az évben egy olyan nap, amikor a cigarettázók nem gyújtanak rá, és a társadalom figyelme ráirányul a dohányzás és a passzív dohányzás veszélyeire. Az idei világnap témája a dohányzási szokások, illetve a dohányzás okozta társadalmi terhek ismertetése.

    A 17 éven felüli felnőtt lakosság körében végzett kutatás legfontosabb eredményei:

      •  2012-ben a felnőtt lakosság közel 30 százaléka tartozik a naponta dohányzók, 70%-a pedig a nemdohányzók körébe. Az alkalmi dohányosok aránya elhanyagolható, mindössze 1 százalék.

      •  Az elszívott cigaretták száma közel 8 százalékkal csökkent 2009 óta. A gyári és sodort cigaretták aránya jelentősen megváltozott: 2012-ben a sodort cigaretták száma majdnem a duplájára növekedett, elérte az elszívott cigaretták mennyiségének egyharmadát.

      •  A dohányosok kétharmada (66 százalék) gyújt rá a saját otthonában. A nemdohányzók 12 százaléka szív be dohányfüstöt otthon is.

    A kutatásról bővebb információk elérhetők az OEFI Dohányzás Fókuszpont honlapján.

    A 13-15 éves fiatalok dohányzási szokásait vizsgáló kutatás legfontosabb eredményei:

      •  A dohányzást kipróbálók aránya a fiúk-lányok összességét tekintve 66 százalékról 58 százalékra, majd 56 százalékra, a cigarettázók aránya 28 százalékról 23 százalékra, majd 27 százalékra változott.

      •  A dohányzók 71 százalékát majd 52 százalékát és 2012-ben, 42 százalékát utasították vissza dohánytermék vásárlása közben életkora miatt.

      •  Azok aránya, akik olyan háztartásban élnek, ahol az ő jelenlétükben dohányoznak 84 százalékról 43 százalékra csökkent majd 44 százalékra nőtt, otthonán kívül dohányfüstnek kitettek aránya pedig 93 százalékról 73 százalékra majd 70 százalékra csökkent.

    A kutatásról bővebb információk elérhetők az OEFI Dohányzás Fókuszpont honlapján.

    A nemdohányzók védelméről szóló törvény hatályba lépése kapcsán aktuálissá vált az is, hogy a lehető legpontosabban ismerjük a dohányzás által okozott gazdasági kár nagyságát, összevetve azt a legfrissebb dohányzási szokásokra vonatkozó adatokkal. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet 2012 májusában készített elemzést ezzel kapcsolatosan „A dohányzás társadalmi terhei Magyarországon” címmel. A kutatás és az annak felhasználásával készült elemzés főbb megállapításai:

      •  2010-ben 20.470 ember halt meg Magyarországon dohányzás következtében, ami az összes halálozás egyhatodát (16 százalék) tette ki. Férfiak esetében az összes halálozás közel negyede (23 százalék), nőknél a tizede (9 százalék) volt a dohányzás következménye.

      •  A magyarországi dohányzás miatt fellépő, egyéni és állami összes kiadás illetve bevétel szaldója 80 milliárd forint veszteség volt 2010-ben.

    A kutatás főbb megállapításai és módszertana elérhetők az OEFI Dohányzás Fókuszpont honlapján.

    2012-ben megalakult az Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ, ahol képzett pszichológusok és orvosok nyújtanak telefonos tanácsadást a 06 80 44 20 44 telefonszámon, ami ingyenesen hívható az év minden napján 0-24 óra között.

    (Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért (SZDV)/ Légúti Betegek Országos Egyesülete (LÉBE) / Dr. Mucsi János, tüdőgyógyász és belgyógyász szakorvos)

    Legutóbb frissült: 2012.11.15 15:45
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Orvosok vonóval: május 28-án koncertezik a kvartett

    A négy belgyógyász orvosból álló Semmelweis Vonósnégyes tagjai többféle hangszeren is játszanak, munka után összejárnak és gyakorolnak, gyakran pedig koncertre hívják őket.

    Ápoló- és védőnőhiány: nagyobb probléma, mint a kevesebb orvos?

    Az EU átlagához képest 25 százalékkal kevesebb a magyar kórházakban az ápoló, a szakdolgozói kamara, a MESZK honlapján több mint 200 álláshirdetés olvasható. Amíg nem találnak megfelelő szakdolgozót a kórházak, bérnővért alkalmaznak, magasabb fizetésért.

    Magyarországon a legmagasabb a tüdőrák okozta halálesetek aránya

    Az Európai Unió (EU) tagországai közül Magyarországon volt a legmagasabb, 27 százalékos a tüdőrák okozta halálesetek aránya a daganatos betegségekkel összefüggő összes elhalálozásban 2014-ben - közölte az Eurostat.

    Egységes csomagolást kapnak a cigaretták

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a WHO Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezményének titkársága (WHO FCTC) szerint a dohánytermékek egységes csomagolásának bevezetésére tett közelmúltbeli erőfeszítések életeket menthetnek azzal, hogy csökkentik a dohánytermékek iránti keresletet.

    Dohányzásmentes világnap - A WHO szerint emelni kellene a dohánytermékek adóját

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) el szeretné érni, hogy a dohánytermékekre kivetett magasabb adókulcsokkal csökkenjen a cigarettafogyasztás.

    Dohányzásmentes világnap: ne gyújtson rá!

    Csütörtökön tartják a Nemdohányzók Világnapját, amelyet 1987-ben hívott életre az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet a cigarettázás ártalmaira és a dohányzásmentes életmód előnyeire.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.