Életveszélyes a Gina - Egy debreceni fiatal halt meg

MTI
megjelent:

Jó állapotban van, és csütörtökön elhagyhatja a kórházat az a fiatal férfi, akit életveszélyes állapotba került szerdán Debrecenben, miután két társával a GHB, más néven Gina tudatmódosító szerből fogyasztott - mondta el Boda Zoltán, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum II. számú belgyógyászati klinikájának igazgatója az MTI érdeklődésére.

A professzor ismertetése szerint szerda hajnalban légzési problémákkal szállították be a klinikára a huszonéves fiatalt, miután a mentők újraélesztették. Azonnal lélegeztetőgépre tették, és megkezdték a szervezetében lévő méreganyag gyógyszeres eltávolítását. A kábítószeren kívül a férfi alkoholt is fogyasztott. "Dél körül az állapota meredeken javulni kezdett, hatalmas szerencséje volt" - emelte ki Boda Zoltán. Mint mondta, csütörtökön a férfi elhagyhatja a kórházat, de a rendőrség fogja elvinni. A rendőrség későbbre ígért tájékoztatást.

Szerda hajnalban Debrecenben egy Gyergyó utcai panellakásban hárman fogyasztottak a Gina nevű szerből. Az egyik fiatal férfi a helyszínen meghalt, egy társát újra kellett éleszteni, míg a harmadik fiatalt szintén életveszélyes állapotban találták meg. Utóbbit már szerdán kiengedték a klinikáról.

GHB

A GHB többnyire folyékony formában fogyasztott, mesterségesen előállított partidrog. Részben más drogok hatásának erősítése céljából fogyasztják. Ópiátokkal és alkohollal keverve légzésbénulást és halált okoz.

A GHB a GABA nevű neurotranszmiterrel rokon, ami a szervezet boldogsághormonját, a dopamint szabályozza. Hatása erősen dózisfüggő, és más drogok is befolyásolják. Kisebb mennyiségben (0,75-1,5g) növeli a libidót, eufórikus hangulatot idéz elő. Nagyobb mennyiségben (2,5 g-ig) álmosságot okoz, és (2,5g fölött) kómaszerű mély alváshoz vezet. Mellékhatásként szédülés, hányinger, hányás, hypotónia, légszomj, zavarodottság, görcsök léphetnek fel. Hatása 20 perctől akár három óráig is tarthat.

Regisztrált kabitószer fogyasztók Magyarországon 1997-2010

Drogok és hatásaik

Összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló drogok utcai neveit és azok élettani hatásait
A drogokról és hatásaikról a WEBBetegen

(MTI/WEBBeteg)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Nagy Attila, fordító
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Bodó Mariann, fordító
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.