Szupertechnológiával a vakság ellen

Szerző: Medipress

A retinitis pigmentosa – egy eddig gyógyíthatatlan vaksághoz vezető betegség – egy új eljárás segítségével megoldható lehet. Az ABC News értesülései szerint egy beültethető fényérzékeny diódákból álló eszköz visszaadhatja a retinitis pigmentosában szenvedő betegek látását.

Walter G. Wrobel (Retinal Implant AG, Németország) és munkatársai tizenegy, 13 és 40 év közötti beteget tanulmányoztak, akik retinájába beültették a chipet. Az alanyok képessé váltak betűk és szavak felismerésére, valamint gyümölcsök alakjuk alapján való azonosítására. A retinitis pigmentosa során a fényérzékeny receptorok fokozatos, perifériáról kezdődő elhalása következik be, mely végeredményben a látás teljes elvesztéséhez vezet. Az állapotot javítani hivatott chip 1500, 50 mikron vastagságú diódából áll, melyek másodpercenként hét felvétel készítésére képesek. A sebészeti beültetés során a csatlakozó elektródákat a szem ideghártyájának sejtjeihez csatlakoztatják. Az eljárás jelenleg kísérleti fázisban van, hátránya, hogy külső energiaforrást igényel, vagyis a vezetékek a koponyán keresztül egy fül mögé helyezhető eszközhöz futnak. A Retinal Implant cég már dolgozik a vezeték nélküli eszköz fejlesztésén.

(Medipress)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A farkasvakság egyik fő oka: a...

A farkasvakságban szenvedők szürkületben, rosszul megvilágított helyiségekben látásromlást tapasztalnak, a tünetek pedig bizonytalan mozgással...

Szemüveg vezetéshez - mire...

Mai felgyorsult világunkban egyre többet ülünk a volán mögé, egyre több fiatal és idős válik szemüvegessé, ezért adja magát a kérdés: mire...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.