Cornea dystrophia - A szaruhártya betegsége

WEBBeteg
megjelent:

"Szeretnék tájékoztatást kapni a Cornea dystrophia betegségről. Milyen kilátásaim vannak?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

A Cornea dystrophia-ra vonatkozó kérdésével nagy témakört érintett. Próbálok röviden, velősen írni a témáról.

A betegség mindkét szemen jelentkező örökletes betegség, ami a szaruhártyát érinti. Bizonyos örökletes anyagcsere zavarok és bőr betegségek kísérő jelenségeként is előfordulhat, de általában nem található semmilyen szisztémás betegség a háttérben.

A betegség megjelenése, a tünetek alakulása szempontjából alapvető, hogy a szaruhártya melyik rétege érintett. Durva megközelítéssel külső és belső sejtsor között vannak a finoman rendezett sejtrétegek, illetve a határoló membránok. A károsodásnak megfelelő, jellegzetes rajzolat alakul ki ami segít a típusok elkülönítésében.

Az emberi szem sémás anatómiája

A cornea dystropophia típusai

  • A felszíni védő sejtréteg általában a szaruhártya középső, centrális részén károsodik. Szemszáradáshoz hasonló tüneteket okoz, kezelése is ehhez hasonlóan műkönny cseppek és gélek. Súlyos, már látást is zavaró elváltozások esetén szóba jöhet a felszíni lézeres műtét.
  • Ha a felszíni sejtsor alatti membrán sérül, akkor a ez a sejtsor időnként lelökődik igen kifejezett panaszokat – szemszúródás, fényérzékenység , fájdalom stb. – okozva. Ebben az esetben a műkönny készítmények mellett a terápiás lágy kontaktlencse segíthet, mely a sejtek lelökődését védi ki. Gyakran kísérheti a szemhéjszél gyulladása, amit antibiotikummal és gyulladáscsökkentővel kell kezelni. Súlyos esetben itt is gondolhatunk a lézeres szemműtétre.
  • A középső sejtrétegek (stróma) károsodása esetén különböző rajzolatú homályok, elszíneződések, lerakódások jelenhetnek meg. Ilyenkor a látást zavaró hatás a legjelentősebb. Kezelésként lézeres beavatkozás vagy igen súlyos esetben a szaruhártya átültetés jöhet szóba.
  • Ha a belső sejtsor a beteg, akkor nincs ami meggátolja, hogy a csarnokvíz bejusson a szaruhártya állományába így igen kifejezett vizenyő jöhet létre. Ha veleszületett típusról van szó gyakran kísérheti nystagmus (szemtekerezgés) és veleszületett zöldhályog. Ritka szaruhártya dystrophia típus az elvékonyodó, kiboltosulást okozó keratoconus.

A szaruhártya betegségei: a keratoconus

A keratoconus a szaruhártya vázának fokozatos elvékonyodása következtében kialakult előredomborodás. A betegség tünete a fokozatos látáscsökkenés az egyik szemen, rövidlátás és a szaruhártya fokozódó görbületi eltérése miatt. A betegségben szenvedők általában arról számolnak be, hogy sűrűn kell erősebbre cserélni a szemüvegüket.
A szaruhártya betegségei: a keratoconus

Szaruhártya-átültetés (keratoplastica)

A szaruhártya átültetés a leggyakoribb beavatkozás az összes transzplantáció közül. Elvékonyodott, nem átlátszó, heges vagy megsérült szaruhártya esetén dönthetnek az átültetés mellett, amelynek teljes vagy részleges vastagságú típusa létezik. A műtét sikere, a beültetett korong gyógyulása a műtéti technikától, a szem többi szövetének épségétől és az immunreakciótól függ.
Szaruhártya-átültetés (keratoplastica)

(WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész )

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.