Zöldhályogom lehet? - Az orvos válaszol

Dr. Papp Júlia
szerző: Dr. Papp Júlia, szemész - WEBBeteg
frissítve:

Több hete érzek szúró fájdalmat a szememben, és félek, hogy zöldhályogom van, ugyanis édesanyámnak is van, és úgy tudom, ez örökölhető. A szemész szteroid tartalmú cseppet írt fel, és azt mondta, csak meg vannak fázva a szemeim.

Tisztelt Kérdező!

A magas szemnyomás jellegzetes tünetei inkább a nyomódás, tompa „belső” fájdalom, szempirosság. Az éles, szúró érzés inkább a felületi kötőhártya- vagy szaruhártya-gyulladás jele szokott lenni.

A glaucoma (zöldhályog) tünetei

Jellegzetes tünetek a szem és környékének fájdalma, szempirosodás, homályos látás, fényforrás körüli szivárványszerű karika látása.

Kik a legveszélyeztetettebbek?

A rövid ideig, (kb. 5-7 nap) kúra szerűen alkalmazott szteroid tartalmú csepp nem befolyásolja tartósan a szemnyomás értékét. Heteken, hónapokon át való alkalmazás viszont valóban megemelheti, még egészségesekben is a szemnyomást (másodlagos zöldhályogot okozva). Ezért havonta érdemes kontrolláltatni.

Ilyen típusú gyógyszer felírásakor vagy kikötnek egy pontos időtartamot, hogy meddig használják vagy rövid időn belül (pl. 1 hét) visszahívják kontrollra a pácienst, hogy meggyógyult-e már és abbahagyhatja a kezelést. Aktív gyulladásos szakban - ha mód van rá - eltekinthetünk a kontakt, hagyományos szemnyomás méréstől. Ha elmúlik a gyulladás, érdemes lenne a panaszoktól függetlenül is kivizsgáltatni a zöldhályogot.

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Papp Júlia, szemész

Cikkajánló

A zöld hályog (glaucoma) és tünetei

Dr. Juhász Levente Ákos, szemész, látszerész
Zöldhályog
A zöld hályog (glaucoma, glaukóma) nem gyógyítható, de kezelhető betegség, így ma már az általa okozott látásromlás, vakság is megelőzhető. A legfontosabb a probléma korai felismerése, amelyre a számítógépes látásvizsgálatnak köszönhetően igen kis elváltozások esetén is fény derülhet.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Juhász Levente Ákos, szemész, látszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.