Színvak majmok - Emberi gének beültetésével gyógyultak meg (Fotóval!)

Szerző: Független Hírügynökség
Megjelent: 2009.09.18

Az amerikai tudósok két olyan mókusmajmon (Saimiri sciureus) kísérleteztek, amelyek születésüktől fogva színvakok voltak. Egyiküket Daltonnak nevezték el, éppen arról a 18. századi angol tudósról, aki felfedezte a színvakságot.

Emberi gének alkalmazásával megszüntették két majom színvakságát amerikai kutatók. Az eljárással egyszer talán emberek is gyógyíthatók lesznek.

A Washington állambeli University of Washington szemészorvosai egy náthavírust használtak trójai falóként a megfelelő gén bejuttatására.

Mi az a színvakság?

Ez az emberi gén szabályozza a vörös szín érzékeléséhez szükséges színtest előállítását a retina úgy nevezett csapjaiban. A recehártya kétféle fényérzékelő sejtjei közül a csapok felelősek a színes látásért.

Színtévesztés és színvakság

Az emberiség körülbelül 4 százaléka különböző mértékben összecseréli a színeket. Magyarországon mintegy 400.000, az egész világon körülbelül 200 millió színtévesztő él.
A színtévesztés okai

A színvakság az a szemhiba, amely miatt valaki nem tud különbséget tenni bizonyos színek között.

A színvakok leggyakrabban a vöröset és a zöldet nem tudják megkülönböztetni, mert mindkét szín helyett különböző erősségű szürkét látnak.

Az amerikai tudósok két olyan mókusmajmon (Saimiri sciureus) kísérleteztek, amelyek születésüktől fogva színvakok voltak.

Egyiküket Daltonnak nevezték el, éppen arról a 18. századi angol tudósról, aki felfedezte a színvakságot.

A két majmon több mint egy éven át végezték az emberi színvakságteszt egy adaptált változatát.

Így pontosan kiderítették, hogy 16 színárnyalat közül melyiket nem érzékelik.

Monitoros színvakteszt
Monitoros színvakteszt
majmoknak

A majmoknak számítógép-monitoron kellett a színárnyalatokat megkülönböztetniük, ezért gyümölcslevet kaptak jutalmul.

A náthavírus többszöri beinjekciózásával a kutatók az emberi L-opsin gént juttatták a majmok retinájába.

A gén megtelepedett a csapokban, és ott kialakult a hiányzó pigment.

A két majomnál megjelent a teljes színlátás

A két majomnál 20 hét múltán kezdett megjelenni a teljes színlátás. A kutatók erről pontosan meggyőződhettek, mert az állatok reagálni kezdtek azokra a színekre, amelyeket korábban egyáltalán nem érzékeltek.

Színtévesztő teszt

Vegye alaposan szemügyre az ábrákat, melyek segítségével ellenőrizheti színlátását. Nézze az ábrákat 1m távolságból, derékszögű rálátással. Mindegyiket három másodpercen belül kell elolvasni!
Töltse ki Színtévesztő tesztünket!

A beavatkozást több mint két éve végezték, a kutatók most ismertették eredményeiket a Nature című brit tudományos folyóiratban. Ez alatt az idő alatt a két majom látása stabil maradt.

Az úttörő megoldás egyben cáfolta azt az eddigi feltevést, hogy a veleszületett látáshiba nem javítható, mert nem sokkal a születés után idegileg beprogramozódik.

A színvakság a férfiak 5-8, és a nők 1 százalékánál fordul elő.

Az eljárás nemcsak a színvakságra lehet megoldás, hanem a csapok tényleges vakságot okozó más rendellenességeire is, például az időskori és a cukorbaj miatti vakságra.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fűtési szezon Fűtési szezon

Évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse a fűtőeszközét!

A túlhajszoltság átka A túlhajszoltság átka

Potenciagondokkal is szembesülhetnek a stresszes életmódú férfiak. (x)

Hosszútávú szemcseppkezelés

Minden hosszútávú (krónikus) szemcsepp kezelés sikerének kulcsa a jó betegegyüttműködés. Ez felöleli a cseppek sikeres bejuttatását (ami nem...

Szemhéjtoalett használata segíthet a...

Krónikus szemhéjgyulladás vagy szemszárazság is állhat az állandó könnyezés hátterében. A leggyakoribb tünetek közé tartozik a viszkető, égő...

Színtévesztés és színvakság - A...

Az emberiség körülbelül 4 százaléka különböző mértékben összecseréli a színeket. Magyarországon mintegy 400.000, az egész világon...

Pályaválasztás: szemészeti...

A pályaválasztás szempontjából főleg az örökletes színlátászavarok (színtévesztés, színvakság) a fontosak, mert bizonyos foglalkozások...

Színezett lencsék, és azok hangulati...

Mint ismeretes a fényt a szemünkben lévő csapok és pálcikák érzékelik, amelyek az ideghártyában (retina) találhatóak. A retina három színérző...

Miért nem vezethet teherautót, ha...

Zöld színtévesztő vagyok és emiatt nem vezethetek teherautót. Az orvos szerint ha a nap mögöttem van, akkor én a piros helyett már piros-sárgát...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.