• Színvak majmok - Emberi gének beültetésével gyógyultak meg (Fotóval!)

    Szerző: Független Hírügynökség

    Az amerikai tudósok két olyan mókusmajmon (Saimiri sciureus) kísérleteztek, amelyek születésüktől fogva színvakok voltak. Egyiküket Daltonnak nevezték el, éppen arról a 18. századi angol tudósról, aki felfedezte a színvakságot.

    Emberi gének alkalmazásával megszüntették két majom színvakságát amerikai kutatók. Az eljárással egyszer talán emberek is gyógyíthatók lesznek.

    Hirdetés

    A Washington állambeli University of Washington szemészorvosai egy náthavírust használtak trójai falóként a megfelelő gén bejuttatására.

    Mi az a színvakság?

    Ez az emberi gén szabályozza a vörös szín érzékeléséhez szükséges színtest előállítását a retina úgy nevezett csapjaiban. A recehártya kétféle fényérzékelő sejtjei közül a csapok felelősek a színes látásért.

    Színtévesztés és színvakság

    Az emberiség körülbelül 4 százaléka különböző mértékben összecseréli a színeket. Magyarországon mintegy 400.000, az egész világon körülbelül 200 millió színtévesztő él.
    A színtévesztés okai >>

    A színvakság az a szemhiba, amely miatt valaki nem tud különbséget tenni bizonyos színek között.

    A színvakok leggyakrabban a vöröset és a zöldet nem tudják megkülönböztetni, mert mindkét szín helyett különböző erősségű szürkét látnak.

    Az amerikai tudósok két olyan mókusmajmon (Saimiri sciureus) kísérleteztek, amelyek születésüktől fogva színvakok voltak.

    Egyiküket Daltonnak nevezték el, éppen arról a 18. századi angol tudósról, aki felfedezte a színvakságot.

    A két majmon több mint egy éven át végezték az emberi színvakságteszt egy adaptált változatát.

    Így pontosan kiderítették, hogy 16 színárnyalat közül melyiket nem érzékelik.

    Monitoros színvakteszt
    majmoknak 

    A majmoknak számítógép-monitoron kellett a színárnyalatokat megkülönböztetniük, ezért gyümölcslevet kaptak jutalmul.

    A náthavírus többszöri beinjekciózásával a kutatók az emberi L-opsin gént juttatták a majmok retinájába.

    A gén megtelepedett a csapokban, és ott kialakult a hiányzó pigment.

    A két majomnál megjelent a teljes színlátás

    A két majomnál 20 hét múltán kezdett megjelenni a teljes színlátás. A kutatók erről pontosan meggyőződhettek, mert az állatok reagálni kezdtek azokra a színekre, amelyeket korábban egyáltalán nem érzékeltek.

      Színtévesztő teszt

    Vegye alaposan szemügyre az ábrákat, melyek segítségével ellenőrizheti színlátását. Nézze az ábrákat 1m távolságból, derékszögű rálátással. Mindegyiket három másodpercen belül kell elolvasni!
    Töltse ki Színtévesztő tesztünket! >>

    A beavatkozást több mint két éve végezték, a kutatók most ismertették eredményeiket a Nature című brit tudományos folyóiratban. Ez alatt az idő alatt a két majom látása stabil maradt.

    Az úttörő megoldás egyben cáfolta azt az eddigi feltevést, hogy a veleszületett látáshiba nem javítható, mert nem sokkal a születés után idegileg beprogramozódik.

    A színvakság a férfiak 5-8, és a nők 1 százalékánál fordul elő.

    Az eljárás nemcsak a színvakságra lehet megoldás, hanem a csapok tényleges vakságot okozó más rendellenességeire is, például az időskori és a cukorbaj miatti vakságra.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.09.18 20:22
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Színtévesztés és színvakság - A színlátás zavarai

    Az emberiség körülbelül 4 százaléka különböző mértékben összecseréli a színeket. Magyarországon mintegy 400.000, az egész világon körülbelül 200 millió színtévesztő él.

    Mit tegyünk szemünk egészségének megőrzéséért?

    A legtöbb szemészeti probléma hátterében több ok feltételezhető, az örökletes tényezők mellett nagyon sok környezeti hatással is számolnunk kell. Kellő odafigyeléssel a legtöbb betegség kialakulását jó eséllyel meg tudjuk előzni.

    A kötőhártya-bevérzés tünetei, okai és kezelése - fotókkal

    Kötőhártya-bevérzés esetén általában hajnalra jelentkezik az éles szélű, szabálytalan határú, élénk- vagy sötétpiros színű folt. Jellemzően panaszmentes, a beteg véletlenül észleli, vagy mások figyelmeztetik arra, hogy mi történt a szemével.

    Pályaválasztás: szemészeti szempontok

    A pályaválasztás szempontjából főleg az örökletes színlátászavarok (színtévesztés, színvakság) a fontosak, mert bizonyos foglalkozások körében nem megengedett a legkisebb eltérés sem. Bizonyos munkahelyeken a rossz látás is kizáró okot jelent, hiszen az éleslátás elengedhetetlen lehet a megfelelő vagy biztonságos munkavégzéshez.

    Színezett lencsék, és azok hangulati hatása

    Mint ismeretes a fényt a szemünkben lévő csapok és pálcikák érzékelik, amelyek az ideghártyában (retina) találhatóak. A retina három színérző csappal (vörös, zöld, kék) rendelkezik. Ha mindhárom csap egyenlő mértékben kap ingerületet, akkor fehéret, v. szürkét látunk, egyébként színeset. Valamennyi szín kikeverhető a vörös, zöld, és kék színekből.

    Miért nem vezethet teherautót, ha valaki színtévesztő? Az orvos válaszol

    Zöld színtévesztő vagyok és emiatt nem vezethetek teherautót. Az orvos szerint ha a nap mögöttem van, akkor én a piros helyett már piros-sárgát látok és már indulok is. Személyautóval nem ugyanez lenne a helyzet? A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.