Beszélő mobil nem látóknak

Szerző: MTI

Vak és gyengénlátó emberek számára nyújt segítséget a már megvásárolható magyar nyelvű TALKS and ZOOMS program: a telefon kijelzőjén megjelenő minden információ felolvastatható, de nagyítható is.

Az Eszter fantázianevet viselő beszédprogram a többi között hangosan betűzi a leütött billentyűt, de a névjegyzék, az üzenetek, SMS-küldés és -fogadás, az akkumulátor-töltöttség, térerő, billentyűzár, valamint a hívó nevének vagy telefonszámának automatikus vagy kérésre történő felolvasása is a lehetőségek sorába tartozik - mondta el Szuhaj Mihály, az Informatika a látássérültekért Alapítvány vezetője kedden az MTI-nek.

Hozzátette: a beszédsebességet és a hangmagasságot mindenki tetszése szerint állítja be, de azt is, hogy a program kimondja-e az írásjeleket, vagy inkább a megfelelő módon intonáljon. Természetesen lehet emailt írni, a weben böngészni, zenét, rádiót hallgatni, de diktafonként is használhatóak a telefonok. A Daisy hangoskönyvolvasó program segítségével irodalmi és egyéb művek is hallgathatók.

A képernyőnagyítás a gyengénlátókat segíti a tájékozódásban, a program tizenhatszorosra képes nagyítani a képet; a görgetés automatikus, s abban a tempóban történik, amit a felhasználó optimálisnak tart.

A Talks szoftver többek között együttműködik a Wayfinder Access navigációs csomaggal is; az útvonal-tanácsadás nagyban megkönnyíti a látássérült emberek önálló gyalogos közlekedését és mindennapi életét.A teljes változat bruttó 72 ezer forintba kerül, a csak nagyítást végző szoftver valamennyivel olcsóbb.

Ingyen kipróbálható a program

Az érdeklődők ingyen kipróbálhatják a honlapról letölthető 10 perces és a regisztrációhoz kötött 10 napos demóváltozatokat - tájékoztatott az alapítvány elnöke. Elmondása szerint óriási az érdeklődés, az elmúlt napokban 50-en keresték fel őket, hiszen majdnem minden látássérült használ mobiltelefont.

A szoftver 80-90 mobiltelefonhoz használható, a fejlesztő 30-40 telefonra garantálja a tökéletes működést, de elsősorban Nokia telefonokról van szó.

Az amerikai Nuance Communications Inc. 2000 óta fejleszti a Talks képernyőolvasó szoftvert Symbian rendszerű telefonokra. A mai napig több mint 20 nyelvre adták ki a szoftvert, de a magyar nyelv eddig nem volt része a rendszernek. A most megjelent Talks 4.0 képernyőolvasó és -nagyító szoftver kezelőfelületének nyelve már magyar és a benne működő szövegfelolvasó beszédszintetizátor képes a magyar nyelvű szövegek felolvasására.

A honosítást az Informatika a látássérültekért Alapítvány szakemberei, 3 látássérült és egy látó kolléga közösen végezték, s a napokban fejezték be - közölte Szuhaj Mihály.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Szemüveg vezetéshez - mire...

Mai felgyorsult világunkban egyre többet ülünk a volán mögé, egyre több fiatal és idős válik szemüvegessé, ezért adja magát a kérdés: mire...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.