• Beszélő mobil nem látóknak

    Szerző: MTI

    Vak és gyengénlátó emberek számára nyújt segítséget a már megvásárolható magyar nyelvű TALKS and ZOOMS program: a telefon kijelzőjén megjelenő minden információ felolvastatható, de nagyítható is.

    Az Eszter fantázianevet viselő beszédprogram a többi között hangosan betűzi a leütött billentyűt, de a névjegyzék, az üzenetek, SMS-küldés és -fogadás, az akkumulátor-töltöttség, térerő, billentyűzár, valamint a hívó nevének vagy telefonszámának automatikus vagy kérésre történő felolvasása is a lehetőségek sorába tartozik - mondta el Szuhaj Mihály, az Informatika a látássérültekért Alapítvány vezetője kedden az MTI-nek.

    Hirdetés

    Hozzátette: a beszédsebességet és a hangmagasságot mindenki tetszése szerint állítja be, de azt is, hogy a program kimondja-e az írásjeleket, vagy inkább a megfelelő módon intonáljon. Természetesen lehet emailt írni, a weben böngészni, zenét, rádiót hallgatni, de diktafonként is használhatóak a telefonok. A Daisy hangoskönyvolvasó program segítségével irodalmi és egyéb művek is hallgathatók.

    A képernyőnagyítás a gyengénlátókat segíti a tájékozódásban, a program tizenhatszorosra képes nagyítani a képet; a görgetés automatikus, s abban a tempóban történik, amit a felhasználó optimálisnak tart.

    A Talks szoftver többek között együttműködik a Wayfinder Access navigációs csomaggal is; az útvonal-tanácsadás nagyban megkönnyíti a látássérült emberek önálló gyalogos közlekedését és mindennapi életét.A teljes változat bruttó 72 ezer forintba kerül, a csak nagyítást végző szoftver valamennyivel olcsóbb.

    Ingyen kipróbálható a program

    Az érdeklődők ingyen kipróbálhatják a honlapról letölthető 10 perces és a regisztrációhoz kötött 10 napos demóváltozatokat - tájékoztatott az alapítvány elnöke. Elmondása szerint óriási az érdeklődés, az elmúlt napokban 50-en keresték fel őket, hiszen majdnem minden látássérült használ mobiltelefont. 

    A szoftver 80-90 mobiltelefonhoz használható, a fejlesztő 30-40 telefonra garantálja a tökéletes működést, de elsősorban Nokia telefonokról van szó. 

    Az amerikai Nuance Communications Inc. 2000 óta fejleszti a Talks képernyőolvasó szoftvert Symbian rendszerű telefonokra. A mai napig több mint 20 nyelvre adták ki a szoftvert, de a magyar nyelv eddig nem volt része a rendszernek. A most megjelent Talks 4.0 képernyőolvasó és -nagyító szoftver kezelőfelületének nyelve már magyar és a benne működő szövegfelolvasó beszédszintetizátor képes a magyar nyelvű szövegek felolvasására.

    A honosítást az Informatika a látássérültekért Alapítvány szakemberei, 3 látássérült és egy látó kolléga közösen végezték, s a napokban fejezték be - közölte Szuhaj Mihály.

    (MTI)

    Módosítva: 2009.05.13 09:49, Megjelenés: 2009.05.13 09:49
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    Szemhéj-remegés

    A szemhéj remegése kellemetlen tünet, mely mögött általában kimerültség, stressz vagy a szem megerőltetése áll. Előfordulhat azonban az is, hogy neurológiai betegség áll a hátterében.

    Milyen kapcsolat van az Omega-3 és a zöld hályog kialakulása között?

    Mint ismeretes, az Omega-zsírok olyan zsírsavak, melyek kémiai szerkezetében kettős kötések találhatók. Ezek a kettős kötések teszik lehetővé, hogy a zsírsavak egyedülálló módon fejtsék ki hatásukat a szervezetünkben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA