Diabéteszes vakság - Megelőzhető?

Szerző: WEBBeteg - O.K.T.

Egy kaliforniai kutatócsoport azon dolgozik, hogy a látás teljes elvesztését megelőzően egy olcsóbb, kevésbé invazív módszerrel kiszűrje az amerikai felnőtt lakosság körében jelentős, vakságot okozó rizikófaktorként ismert, a diabéteszes retinopátia által okozott retinakárosodást.

„Minél súlyosabb a retinopátia, annál gyengébb a retina vérellátása” – nyilatkozta David Huang, a Los Angeles-i székhelyű Keck Orvostudományi Egyetem kutatója. E megfigyelés elősegítheti a betegség korai felismerését.

A retinopátia

A diabéteszes retinopátia a retina nem megfelelő vérellátása miatt alakul ki. Egy Amerikában végzett vizsgálat szerint 2005-ben a 40 év fölötti lakosságból 5,5 millió embert érint ez a betegség; 2050-re ez a szám a cukorbetegek számának emelkedésével párhuzamosan várhatóan megháromszorozódik. A látás elvesztése úgy tűnik, a retinakárosodás időben történő felismerése mellett megelőzhető.

Az 1-es típusú diabéteszben szenvedő páciensek mindegyikét, a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők nagy százalékát érintő retinopátia két fázisban fejlődik ki. A betegség kezdeti szakaszában a szem erei kitágulnak, s az érfal megreped, ezáltal a nem megfelelő vérkeringés miatt a retina szövetei károsodnak a látás lassú leépülését okozva. A betegek 20 %-a esetében a kór előrehaladásával proliferatív retinopátia alakul ki. A hipoxiás retina „vészjeleket” küld a keringési rendszer felé; a segélyhívás hatására a szervezet abnormális érhálózatot épít ki. E rendkívül sérülékeny erek vékony falán könnyen hemorrhágia, hirtelen látásvesztést okozó repedés keletkezik.

Új eljárás: fényvisszaverődés

Huang és kollégái a retina keresztmetszeti felvételeinek készítésére alkalmas optikai koherencia tomográfia segítségével képesek a retina vérellátását nyomon követni. A gép egy diódája infravörös sugarat bocsát a vizsgálandó érfalra. A visszaverődő fény frekvenciáját a lüktető vér a Doppler-hatás elvén némiképp módosítja, mint ahogy a hangmagasság változik a vonat távolodásával. E mechanizmus alapján két cukorbeteg páciens megfigyelését végezték, a betegek retinájának teljes vérellátását vizsgálták. Az előrehaladottabb állapotú beteg esetében gyengébb vérellátást tapasztaltak.

További vizsgálatok, melyek kutatási eredményeit nem publikálták, szintén alátámasztották a megfigyelést. Huang szerint a következő lépésben egy átfogóbb klinikai kutatást terveznek, melynek eredményeit statisztikai számokkal kívánják alátámasztani.

A szemorvosok által a retinopátia vizsgálatára leggyakrabban alkalmazott eljárás során fluoreszcein angiográfiát használnak: a retina érhálózatába injekcióval juttatott festékanyag „megvilágítja” az érfal repedéseit. Ezen eljárás mellékhatásaként émelygés, hányás, ritkább esetben súlyos allergiás reakciók jelentkezhetnek.

A módszer előnyei

Huang a tomográfiás eljárás pontosabb, kevesebb beavatkozást igénylő jellegét hangsúlyozza. A vizsgálat költségei a szem angiográfiás vizsgálatához képest szintén alacsonyabbak. A kutatóorvos szerint „mindössze egy speciális scan-szoftverre van szükség, amely a tomográfiás készülékhez csatlakoztatható”. Reményei szerint a vizsgálati tényezők együttes alkalmazásával a szem betegsége már korai stádiumban is egyértelműen felismerhetők.

Az érfal repedéseinek korai felismerése lehetőséget teremt a páciens számára megfelelő kezelési mód kiválasztására. „A retina nem megfelelő vérellátása esetén a páciensek nem reagálnak igazán jól a retinopátia kezelésére alkalmazott lézeres eljárásokra, ezért esetükben nagyobb a proliferatív retinopátia kockázata” – véli Huang.

A tanulmány az Optics Express-ben, az Amerikai Optikai Társaság folyóiratában jelent meg.

(WEBBeteg - O.K.T.; Forrás: Science Daily)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Gyerekek Gyerekek

Mit tehetünk immunrendszerük erősítése érekében?

Portré Portré

Dr. Koncz Tibor reumatológus, manuálterapeutával beszélgettünk.

Az inzulinadagolás módja, helye...

A korábban dominálóan 10 ml-es kiszerelésű ampullás, tehát fecskendővel adagolható humán inzulinokból már csak három van forgalomban, az összes...

Szemüveg vezetéshez - mire...

Mai felgyorsult világunkban egyre többet ülünk a volán mögé, egyre több fiatal és idős válik szemüvegessé, ezért adja magát a kérdés: mire...

Ezért veszélyes az éjszakai műszak

A szervezet belső órájának felborítását okozó éjszakai műszakban való munka növeli a diabétesz és az elhízás kialakulásának esélyét -...

A diabéteszes láb kialakulása, a...

A diabéteszes láb tünetei olyan komplex szövődmények miatt jelentkeznek, melyek az erek elváltozásai és a perifériás neuropátia (idegbántalom)...

A terhességi cukorbetegség...

Az esetek többségében a terhességi diabétesz visszafejlődik a szülés után, ám - mivel a kismama cukorbetegsége a magzatra is hatással van - fontos...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.