Elektronikus műszem - újra lát egy vak férfi

Független Hírügynökség
megjelent:

Elektronikus műszemmel harminc év után újra lát egy vak férfi - adta hírül szerdán a BBC brit közszolgálati hírportál. A 73 éves férfi a londoni Moorfield szemklinikán kapott műszemet fél éve.

A berendezéssel a páciens képes látni az úttestre festett fehér jeleket, és külön tudja válogatni a fehér, a szürke és a fekete zoknikat.

Az Argus II fantázianevű "műszem" egy szemüvegre épített miniatűr videokamera és egy videóprocesszor. Ezek vezeték nélkül küldenek jelet a szemgolyó felszínére tapasztott jelfogónak, amely parányi kábelen keresztül továbbítja az impulzusokat a retinára, a szem ideghártyájára ültetett elektródáknak.

Az elektródák az impulzust a szemidegnek adják át, amely az agyba vezeti őket.

A páciens annak megfelelően lát sötét és világos pontokból álló alakzatokat, hogy a szemébe ültetett elektródák közül melyik kapott impulzust.

Az Argus műszemet a Second Sight amerikai cég fejlesztette ki. A világon már 18 páciens kapott ilyet. A berendezés azokon segíthet, akiknek egy örökletes betegség miatt degenerálódott a retinájuk.

A brit férfinak, Ronnak (akinek a vezetéknevét a BBC nem árulta el) már csak egyetlen vágya van: "hogy egy szép, felhőtlen estén az utcán sétálva megláthassam a holdat".

(Független Hírügynökség)

Cikkajánló

Gyógyszerkiváltás
Gyógyszerkiváltás

Menjen biztosra Ön is! (x)

Töredezett haj
Töredezett haj

Hogyan kezelhető a hajtöredezettség?

Magyar Tudományos Akadémia
Oxygen Medical - Dr. Tóth Eszter, szemész, kontaktológus
Trombózisközpont - Dr. Kapocsi Judit, magasvérnyomás- és érkockázat-sepcialista
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Trombózisközpont - Dr. Kapocsi Judit, magasvérnyomás- és érkockázat-sepcialista
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.