Szemészeti tanácsok télre - Nem csak síelőknek

Dr. Papp Júlia
szerző: Dr. Papp Júlia, szemész - WEBBeteg
frissítve:

A téli hónapokban is számos tényező jelenthet veszélyt szemeinkre. Mire érdemes figyelnünk, hogy ilyenkor is megőrizzük szemeink épségét?

Milyen veszélynek vannak kitéve szemeink?

A téli sportok esetén nemcsak a bőrünk, de szemünk is igen intenzíven ki van téve a környezeti hatásoknak: hideg, jelentős hőkülönbségek, a szél és a fűtött helyiségek fokozott szárító hatása.

A téli hónapokban hajlamosak vagyunk elfelejtkezni a nap UV-sugárzásáról és annak veszélyeiről. Különösen örülünk a napsütésnek a zord téli napokon. A magas hegyeken viszont figyelni kell a fokozott UV-sugárzásra – a vékonyabb légrétegen áthaladó fénysugarak a fehér havon akár 60-80 százalékban visszaverődhetnek.

Az erős fény irritálhatja a szemet, szélsőséges esetben kialakulhat a „hóvakság”, vagyis a szaruhártya „megégése”. A betegség erős könnyezéssel, szempirosodással, fájdalommal, égő-szúró érzéssel és homályos látással jár. Műkönny és hámosító készítmények hatására rövidesen tünetmentessé válnak a páciensek és a panaszok szépen megszűnnek.

Szemüvegviselőknél – főleg nagyobb dioptriaérték esetén – balesetveszélyt jelent a szemüveg elhagyása, azaz a korrekció hiánya. Dioptriás szemüveg viselése viszont sajnos több kényelmetlenséggel járhat: hőkülönbség hatására még páramentesítő réteg mellett is bepárásodás, sérülés jelentkezhet stb. Dioptriás napszemüveg is létezik, de az előzőekben említett kellemetlenségek ennél is fennállnak, viszont hétköznapi utcai használatra erős téli napsütésben megfelelő választást jelenthetnek.

Síszemüveg - Mire érdemes odafigyelni a választásnál?

Kényelmes, biztonságos, megfelelő UV-védelmet biztosító sárgás vagy barna árnyalatú szemüvegek viselése javasolt.

Ma már a rendszeresen sportolóknak elérhető a dioptriás síszemüveg is. Ugyanakkor ne felejtkezzünk el a nagy felületű lencse torzító hatásáról, mely már zavaró lehet.

Néhány tanács kontaktlencse-viselőknek

A szemüveg viselésénél a kontaktlencse több szempontból praktikusabb: biztonságosabb és kényelmesebb. Nincs például a jelentős hőkülönbségek során jelentkező zavaró bepárásodás.

Érdemes napi viselésű, egyszer használható, eldobható lágy kontaktlencsét viselni, mert ilyenkor nincs gond a tárolásra, tisztításra. Néhány tartalék lencsét a sípályára is érdemes magunkkal vinni. Ha ilyen típusú lencse viselésére nincs lehetőség, akkor kis kiszerelésű ápolófolyadékot és lencsetartó tokot kell magunknál tartani. A tartalék kontaktlencse mellett pótszemüveg is javasolt.

Szemszáradásra hajlamos érzékeny szeműeknek érdemes a lencse mellett műkönny készítményeket is használni.

Amikre fontos figyelni szemészeti műtétek után

A legtöbb szemészeti műtét nem sürgős beavatkozás, hanem időpontja tervezhető, optimalizálható. Általánosságban a szem és környékének műtéteire az alacsonyabb UV-expozíciós időszakok előnyösebbek: őszi és téli időszak, valamint a kora tavasz.

A műtétet követő 4-6 hetes gyógyulási periódusban különösen vigyázni kell a sportsérülésekkel, emellett a fokozott UV-expozíció is kerülendő.

A műtétek közül a fiatalokat főleg a szaruhártyán végzett lézeres látáskorrigáló műtétek érintik. Az UV-sugárzás hatására hegesedés alakulhat ki, ezt megelőzendő megfelelő védelemről gondoskodni kell a nyári és téli időszakokban, szoláriumban egyaránt.

Dr. Papp Júlia, szemészForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Papp Júlia, szemész

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.