• Idén októberben is lesz Látás Hónapja

    Szerző: Független Hírügynökség

    Október 1-jétől várhatóan a hónap végéig az ország több száz, kijelölt optikai szaküzletében ingyenes látásvizsgálattal várják az embereket. Az optikus szakma tapasztalatai szerint az emberek több, mint felének szüksége lenne valamilyen látáskorrekcióra.

    A Látás Hónapja akció alatt tavaly ősszel 54 ezren tértek be a kijelölt pontokra és kértek ingyenes látásvizsgálatot. Bár a résztvevők száma folyamatosan emelkedik, a helyzet még mindig nem ideális. Az optikus szakma tapasztalatai szerint az emberek több, mint felének szüksége lenne valamilyen látáskorrekcióra, ezzel szemben csaknem másfél millióan még sosem vettek részt semmilyen vizsgálaton.

    Az eddig három Október - a Látás Hónapja arra is rávilágított, hogy az emberek csupán 25-30 százaléka visel megfelelő szemüveget, kontaktlencsét. Sokan még mindig azt hiszik, hogy a boltokban kapható, olcsó, előre gyártott szemüveggel minden problémát orvosolni lehet, ez azonban nem igaz.

    Hirdetés

    A tavalyi akció alatt az optometristák több esetben komoly betegségekre utaló jeleket is kiszűrtek a pácienseknél. Mivel ezek bizalmas információk, nem tudni, hogy pontosan hány embert irányítottak szakorvoshoz, de a látásvizsgálat során nem ritkán később súlyossá váló szembetegséget, magas vérnyomást vagy cukorbetegséget vettek észre- mondta a Független Hírügynökségnek Tóbiás Richárd, a Magyar Látszerész Szövetség elnöke.

    A szakemberek úgy látják, hogy az emberek látással kapcsolatos egészségügyi és prevenciós kultúrája még mindig nem elég fejlett Magyarországon, ezért idén októberben ismét meghirdetik a Látás Hónapját. A korábbiakhoz hasonlóan országszerte több száz, kijelölt optikai szaküzletben végeznek majd ingyenes látásvizsgálatot.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Merjünk beszélni róla!

    Az idei akcióban emellett szintén térítésmentesen lehet kipróbálni a dioptriás kontaktlencséket, ami elsősorban azoknak kedvez, akik eddig idegenkedtek a lencséktől. Az egy hónapos akció fő célja azonban továbbra is az, hogy minél több ember jusson el szakemberhez és kérjen tanácsokat. Az akció fővédnökségét ebben az évben az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága vállalta el - tette hozzá Tóbiás Richárd.

    A részleteket és az akcióban résztvevő vizsgálati pontok listáját a www.latasellenorzes.hu internetes oldalon lehet elolvasni, illetve telefonon is lehet felvilágosítást és szaktanácsadást kérni a (06-1) 437-6610-es Infovonalon.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.09.18 16:23
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Mit kell tudni a rövidlátásról?

    Ha a szem törőereje fokozott - mert a szaruhártya vagy a lencse felszíne túlságosan domború - vagy ha a szemtengely hosszabb a normálisnál, akkor rövidlátás (myopia) jön létre.

    Október a látás hónapja - Idén a száraz szem szindrómával foglalkoznak

    Idén is megrendezik a Látás hónapja programsorozatot, az októberi kampány fókuszában ezúttal a száraz szem hatékony kezelése áll.

    Jáksó akkor is hordana szemüveget, ha nem kellene

    Bár a lakosság felének szüksége lenne rá, csak 3,5 millió magyar hord szemüveget, másfél millióan ráadásul olyat, ami egyáltalán nem felel meg a szükségleteiknek. Október a Látás Hónapja, így több száz optikában az ország szinte teljes területén lehetőség van látásvizsgálatra.

    Fontos a rendszeres szűrés - A Látás Hónapja eseménysorozat

    A rendszeres látásellenőrzés fontosságára hívja fel a figyelmet a Látás Hónapja elnevezésű kampány, amely során a magyar lakosság országszerte több száz optikában vehet részt ingyenes szűrővizsgálatokon és szaktanácsadáson októberben.

    A számítógép és a szem egészsége

    Lehet, hogy bizonyos szempontból hasznos órákat tölteni a számítógép előtt, de tapasztalat, hogy szemszárazsággal, fejfájással és kimerültséggel is jár.

    Teljesítményromlás: csak nem látják a táblát?

    Az iskolás gyerekek egy részénél előfordul, hogy látszólag minden ok nélkül romlani kezd a tanulmányi eredményük. Még a legalaposabb szülő figyelmét is elkerülheti a legkézenfekvőbb válasz, vagyis, hogy a gyerek nem látja rendesen a táblát vagy a könyvet, ezért nem tudja követni a tananyagot.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.