Milyen szempontoknak kell megfelelnie egy jó napszemüvegnek?

szerző: Bak Marianna, Dr. Papp Júlia, Halmosi Edina - WEBBeteg összeállítás
frissítve:

Hogyan válasszunk napszemüveget? Milyen a jó napszemüveg? Cikkünkben összefoglaljuk a választás legfontosabb szempontjait.

Az erős UV-sugárzás veszélyeztetheti a szemet is, ezért fontos, hogy a napszemüveg kiválasztásakor ne csak esztétikai szempontokat vegyünk figyelembe. A jó napszemüvegnek védelmet kell biztosítania a napsugárzás káros hatásai ellen.

Az UVC sugarak a légkör felső rétegében elnyelődnek. Az UV-A és UV-B sugarak viszont lejutnak a földfelszínig, és nemcsak a bőrre nézve ártalmasak, hanem számos szembetegséget is okozhatnak. A környezetet ért fokzott terhelés hatására az ózonréteg elvékonyodása következtében pedig a rövidhullámú UV-sugarak szinte akadálytalanul juthatnak szemünkbe. A káros sugarak egy része felhősödés mellett is lejut a földfelszínig, ezért ilyenkor is viseljünk napszemüveget.

Mire figyeljünk a választáskor?

  • A napszemüveg legyen ellátva CE jelzéssel! Ez a jelölés garantálja, hogy a napszemüveg az európai irányelvek által meghatározott biztonsági követelményeknek megfelel. Ám mivel a hatóságok nem vizsgálnak át minden CE jelzéssel ellátott szemüveget, tanácsos szemüvegét egy optikussal megvizsgáltatnia, aki egy készülékkel be tudja mérni, valós-e az UV-védelem. Az UV-fény tartománya 190-től 400 nanométerig terjed. A napszemüvegek hatékonyságának vizsgálatakor az a fő szempont, hogy a lencséknél ebben a tartományban milyen mértékű az átszűrődés. Egy jó napszemüveg teljesen kiszűri az UV-sugarakat, vagyis 400 nm-ig szűr, míg egy gyengébb lencse ennél alacsonyabb hullámhosszon. Azt javasoljuk, hogy mindig optikai szaküzletben vásárolja meg napszemüvegét.
  • A napszemüveg lencséje legyen sérülésektől és anyaghibáktól mentes!
  • A szemüveg legyen kényelmes!
  • Filter kategória (0-4-ig):

o 0-s kategória: tiszta vagy enyhén színezett lencse

o 1-es kategória: enyhén színezett lencse, viselése részben felhős időben ajánlott

o 2-es kategória: közepesen színezett lencse, viselése átlagos napsütésben ajánlott

o 3-as kategória: sötét lencse, viselése erős napfénynél ajánlott

o 4-es kategória: nagyon sötét lencse, viselése rendkívül erős napfénynél ajánlott. Nem felel meg országúti vezetéshez!

  • Olyan napszemüveget válasszunk, amely a lehető legkisebb mértékben korlátozza a látóteret és a látást. Azokat a napszemüvegeket, amelyek láthatófény-áteresztése 8% alatt van, 4-es kategóriába kell sorolni és nem szabad vezetéshez használni, mert balesetveszélyes lehet. Ezt kötelezően fel kell tüntetni ezeken a szemüvegeken, ahogyan minden 4-es kategóriájú, illetve minden olyan napszemüveg esetében is, amelyek valamilyen okból nem felelnek meg országúti vezetéshez.
  • A napszemüveg mérete: Mivel a napsugarak oldalról is bejuthatnak a szembe, a kicsi, kerek lencséjű napszemüvegek nem nyújtanak kellő védelmet. Válasszunk inkább a hajlított ívű sportszemüvegek vagy a nagy lencséjű modellek közül!
  • A napszemüveg színe: A színnek és árnyalatnak igazából nincs olyan nagy jelentősége, ugyanis az UV-szűrő magában a lencse anyagában található. Ám mégis érdemes tudni a következőket:

o zöld lencse: a legjobb színlátást biztosítja, ezt szokták ajánlani pilótáknak, extrém sportot kedvelőknek is

o sárga lencse: jó képélességet biztosít, jól használható ködben, hóesésben, viszont nem ajánlott erős fényben

o barna lencse: nyugtatja a szemet, erős napsütés esetén ideális, kontrasztosabban lehet vele látni, növeli a mélységlátást (pl. hegymászás, síelés, horgászás, szabadban végzett sportok, labdajátékok esetén ideális).

o szürke lencse: legkevésbé torzítja a színeket

o kék lencse: jól ellensúlyozza a vakító fehérséget.

Egy rossz minőségű napszemüveg nemcsak nem használ, de árthat is!

A napszemüvegek viselése manapság nagy divat. Vásárláskor azonban ne csak az esztétikai szempontokat vegyük figyelembe! El is mondjuk, miért:

A nem megfelelő minőségű lencse nem segít, sőt kárt is okozhat! Ugyanis szemüveg nélkül, természetes körülmények között a szembogár beszűkítésével védekezik a szervezet a szembe jutó UV-sugárzással és a túlzott fénnyel szemben. A sötétített lencse alatt a szembogár kitágul, de ha az nem rendelkezik megfelelő UV-szűrővel, akkor a szem kevésbé lesz védett a fény káros hatásaival szemben. A nem megfelelő szűrőképességű lencse mellett pedig sokkal több sugárzásnak – azaz oxidatív stressznek – lesz kitéve a szem, nagyobb mértékben károsodhat (főleg a szemlencse és az ideghártya).

Hogyan gondoskodjanak az UV-védelemről a kontaktlencsét viselők és a szemüvegesek?

A kontaktlencsét viselőknek is ajánlott napszemüveget hordani, hiszen még ha a lencse UV-védelemmel el is van látva, a szemnek csak egy kis részét fedi le. A szemüvegesek pedig ma már több lehetőség közül választhatnak (dioptriás napszemüveg, fényre sötétedő dioptriás lencse, szemüvegelőtétek, szemüveg felett viselhető napszemüveg), hogy az éleslátás mellett UV-védelmet is biztosítsanak szemeiknek. A vezetéshez a látható fényre sötétedő lencsék – általában sárgás-barnás árnyalatúak – a legkényelmesebbek.

Napszemüvegek sportoláshoz

Hegymászóknak vagy a hegyekben kirándulóknak különösen fontos, hogy oldalról is védje a szemet a napszemüveg.

Kocogáshoz vagy nagyobb sétákhoz ajánlott olyan szemüveget választani, amiben az arc jól tud szellőzni.

A sportszemüvegekkel szemben elvárás, hogy könnyű anyagból készüljenek, legyenek törésállók, kényelmesek és illeszkedjenek jól az arcunkhoz, fülünkhöz, orrnyergünkhöz. Készüljenek bőrbarát anyagból, és ne korrodálódjanak. A sportszemüvegek lencséje ideális esetben nem törő műanyag, nagyon könnyűek, és nehezen koszolódnak. Mivel nehezen törnek, a szem sérüléseinek kockázata is kisebb.

Az íves napszemüvegek nemcsak az UV-fénytől védik a szem oldalsó részét is, hanem a portól, a felcsapódó víztől és a felverődő apróbb kavicsoktól is. Szemüvegrögzítő pánttal még biztonságosabbá tehető a sportszemüveg viselése.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg összeállítás
Bak Marianna, biológus szakfordító, Dr. Papp Júlia, szemész, Halmosi Edina, optometrista-kontaktológus

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.