• Mitől jó egy napszemüveg?

    Szerző: freepress.hu

    Az ’50-es évek óta népszerű kiegészítő a napszemüveg, amely megfelelő szűrővel ellátva megóvja a szemek épségét a káros sugárzástól.

    Az UV fény tartománya 190-től 400 nanométerig terjed. A napszemüvegek hatékonyságának vizsgálatakor az a fő szempont, hogy a lencséknél ebben a tartományban milyen mértékű az átszűrődés.

    Hirdetés

    Nem csak a legdrágább napszemüveg véd

    Az a tapasztalat, hogy a napszemüvegek ártól és márkától függetlenül rendelkezhetnek a megfelelő UV védelemmel, vagyis nem kell feltétlenül a legdrágábbat beszerezni közülük.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A csak sötétített, de UV szűrővel nem rendelkező napszemüveg nem nyújt védelmet, sőt további károkat okozhat.

    Rossz minőségű lencsék esetén, amikor csak egy színezett réteggel látják el a felületet, torzító hatás léphet fel, amely fejfájást és szemfáradást eredményezhet. – nyilatkozta Dr. Bana Ildikó szemész szakorvos.

    Egy nemzetközi kutatócsoport azt is kimutatta, hogy azokban az államokban, ahol intenzívebb napsugárzás és vékonyabb ózonréteg jellemző, a betegségre fogékonyabbaknál évtizedekkel korábban kialakul az időskori szürkehályog.

    Korunk sajátossága, hogy az ózonréteg mennyisége egyre csökken, vagyis egyre több káros sugárzás jut a Föld felszínére. Ahhoz, hogy ezeket ne a szem szövete nyelje el, ajánlott a jó minőségű napszemüveg viselése. 

    Az UV sugárzás


    A nyári napforduló közelében, amikor a legmagasabban van a nap az égen, nagyobb mennyiségű veszélyes sugárzás ér el bennünket. A magas napállás miatt az UV sugárzás ilyenkor a legerősebb, és gyakran a déli órákban az extrém értéket is elérheti. Az UV sugárzás>>

    http://www.freepress.hu

    Legutóbb frissült: 2014.06.10 22:22
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A leégés később bosszulja meg magát

    A napfény sokszor emlegetett áldásos hatása mellett sajnos igen sok veszély forrása. A legismertebb fényártalom a napégés, amelyért főképp a hosszúhullámú UV-B sugarak tehetőek felelőssé.

    Milyen a jó napszemüveg?

    A napszemüvegek viselése manapság nagy divat. Vásárláskor azonban ne csak az esztétikai szempontokat vegyük figyelembe, hanem azt is, mennyire szűri meg a napszemüveg a szemünkre is káros UV fényt.

    Ne vegye félvállról a leégést - Ezeknek növelheti a kockázatát

    A napégést okozó intenzív napfényhatás fokozza bizonyos bőrbetegségek kialakulásának kockázatát. Ezek közé tartoznak a fertőzések, a bőr korai öregedése és a bőrrák. Súlyos égés vagy szövődmények gyanúja esetén keresse fel orvosát!

    Miért viseljünk napszemüveget?

    Az erős UV sugárzás veszélyezteti a szemet is.

    Mit tegyünk nyáron szemünk egészségének megőrzéséért?

    Nemcsak bőrünket kell megfelelő módon védenünk a fokozott UV sugárzás káros hatásaitól, hanem a szemünket is! A megfelelően kiválasztott napszemüveg nagyon sok kellemetlenségtől megóvhat bennünket.

    Biztonságos a napszemüvege?

    A jó idő közeledtével egyre többen veszik elő napszemüvegüket, hogy így védekezzenek az erős napsugárzással szemben. De vajon tisztában vagyunk azzal, milyen a megfelelő napszemüveg és mire érdemes figyelni a vásárlás során? A fogyasztóvédelmi hatóság az idei évben is ellenőrzés alá vonja ezt a termékkört.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.