• Stroke - Minden perc számít!

    Szerző: Diamond Agency

    Több ezren látogattak ki május 9-én vasárnap a Stroke Napjára, amelynek a hagyományokhoz híven a budapesti Városliget adott otthont. A szervezők az agyi érkatasztrófák gyakoriságára, valamint a megelőzés fontosságára kívánták felhívni a lakosság figyelmet.

    Ingyenes szűrővizsgálatok, tanácsadás és szórakoztató programok várták az érdeklődőket. Minden szűrősátornál hosszú kígyózó sorokban álltak, még a délutáni eső sem riasztotta el őket.

    Hirdetés

    A WHO szerint 2020-ra a szívbetegségek és a stroke lesznek világszerte a vezető okok úgy a halálozás, mint a rokkantság területén. Az előrejelzések azt mutatják, hogy 2020-ra a halálos kimenetelű események száma 20 millió fölé fog emelkedni, ugyanakkor 2030-ra várhatóan több mint évi 24 millió ember fogja e betegségek következtében az életét veszíteni. Jelenleg évente 1,4 millió ember hal meg agyér-katasztrófa következtében.

     

     A stroke rizikófaktorairól

    Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges életmóddal nagy mértékben csökkenthető. >>Ön hajlamos stroke-ra?

    Magyarországon évente 42 ezer ember szenved szélütést, 14 ezren halnak meg agyi érkatasztrófa következtében. A túlélők közel 24%-át még az első esztendőben elveszítjük, míg további 5%-uk a második évben távozik az élők sorából.

    Még a stroke után életben maradtak sem biztosan élhetnek teljes életet, hiszen az esetek több mint 60 százalékában valamilyen mértékű kognitív leépülés mutatható ki.

    A stroke így a rokkantságok tekintélyes hányadáért is felelős, pillanatnyilag 200-250 ezren élnek árnyékában.

    A betegek 22%-a járásképtelen, 24-53%-a részben vagy teljesen mások segítségére szorul, 12-18%-12-18%-az aphasiás (beszédzavar), míg 32%-a pedig depresszióssá válik.

     

     Mit kell tudni a stroke diagnosztikájáról?
    A legfontosabbak vizsgálatok a stroke diagnózisának felállításakor

    A betegek negyede fiatalabb 60 évnél, a férfiak átlag 5 esztendővel hamarabb kapják meg a stroke-t, mint a nők. A Stroke Napján a  Városligetbe kilátogatók egy általános egészségfelmérésen vehettek részt. Volt ingyenes vérnyomás-, vércukorszint-, koleszterinszint-, haskörfogat- és testsúlymérés, valamint nyaki doppler vizsgálat is. A rendezvény során mindenki kezébe vehette a saját egészségi állapotáról készült kockázatfelmérő kisfüzetét.  Az eredmények fényében a szakemberek tanácsadással segítették az érdeklődőket.  

    Szűrések - Elkeserítő adatok

    A szűrések értékelése elkeserítő képet mutatott.  Előzetes elemzés  során kiderült, hogy a szűréseken  részvevők több, mint 20  százalékánál mértek  magas vérnyomást,  amelynek eredménye meghaladta a 140/90 célértéket, volt olyan látogató is, akinél  a mutató 210/118 Hgmm-nél állt meg, ugyanakkor 30 százalékuknál mértek magas koleszterinszintet, a cukorérték mintegy 25 százalékuknál volt magasabb a megengedett értéknél .

      Stroke - Nem csak az idősek betegsége!


    Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy az agyi érkatasztrófa egyre kevésbé az időskorúak betegsége. Különösen aggasztó a helyzet Magyarországon, ahol az 55 év alattiak stroke-rizikója a nyugat-európai átlag 4-6-szorosa, vagyis a fiatalabb, aktív népesség érintettsége is viszonylag nagy - mutatott rá a főorvos, hozzátéve: a szakembereknek mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy felhívják a társadalom figyelmét a veszélyekre, hátha a potenciális betegek elgondolkodnak, és idejekorán orvoshoz fordulnak. Amennyiben pedig megtörtént a baj, a tünetek ismeretében a hozzátartozók azonnal segítséget kérnek.
    >>Stroke - Nem csak az idősek betegsége!

    A  centrális vérnyomásmérésnél  szintén 30 százaléknál tapasztaltak eltérést. Minden második ember túlsúlyosnak bizonyult.  Volt, aki megijedt és ígéretet tett arra, hogy hétfőn felkeresi háziorvosát. A helyszínen véradásra is volt lehetőség, az idén is sokan „adták vérüket”.

    A rendezvényen a „Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja” elnevezésű kezdeményezés keretében az országot járó szűrőkamion is besegített és kiegészítette a vizsgálatokat.

    Az idén áprilistól induló, 10 évet felölelő program az egész társadalom egészségi állapotának javításáért tesz erőfeszítéseket, a legkorszerűbb eszközöket felhasználva.

    Közben a nagyszínpadon István Dániel az RTL műsorvezetője beszélgetett a neurológusokkal a stroke fogalmáról, a betegség tüneteiről, a rizikófaktorok jelentőségéről és karbantartásáról.

    Azt is megtudhatták az érdeklődők, hogy mit jelent a stroke-s beteg gondozása, mit lehet tenni a rehabilitációja érdekében.

     

     A stroke felismerése

    1. Mosolyogjon, vagy mutassa fogait! − ez az egyik feladat, amit érdemes végrehajtatni egy stroke-gyanús beteggel. Hisz, ha arca asszimetriát mutat, vagyis az egyik oldal ernyedt, akkor gyanakodhatunk stroke-ra.
    2. Emeltessük fel vele egyszerre mindkét karját! Amennyiben nem sikerül végrehajtani mindkét karral egyformán, s az egyik végtag lehanyatlik, az is kísérő tünet lehet.
    3. Ismételtessünk vele egy egyszerű mondatot! Ha a szavak összefolynak, nem találja a megfelelő szavakat, akkor még egy fontos tünettel állunk szemben.
    4. Kérjük meg: öltse ki a nyelvét! Ha nyelve egyik vagy másik oldalra félreáll, akkor sajnos nagy eséllyel stroke-ja van a betegnek.
    Ne felejtsük el: a szélütés utáni első órák kulcsfontosságúak, ezért akkor is hívni kell a mentőket (104), ha a fenti tünetek közül akárcsak egyet is észlelünk. >>Bővebben a stroke tüneteiről

    Az időablak - MIért fontos az időtényező stroke esetén?

    Szó esett továbbá az időablak fontosságáról, hiszen szélütésen kívül szinte nincs olyan betegség, ahol annyira fontos lenne az időtényező, mint itt.  A Stroke Társaság az Országos Mentőszolgálattal közösen igyekezett tudatosítani, hogy a stroke ellátásában minden perc számít, amit nagyon komolyan kell venni, hiszen az agyi-érrendszeri esemény bekövetkezése után minden egyes órában közel 700 km-nyi idegpálya, valamint 2 millió idegsejt pusztul el. Az agyban található erek és sejtek vissza nem fordítható károsodása pedig súlyos következményekkel járhat a beteg további élete szempontjából. Ha bárki a stroke tüneteket tapasztalja, azonnal hívja a 104-es telefonszámot.

    A szervezők a gyerekekről sem felejtkeztek meg, akik játékos formában sajátíthatták el az egészséges életmód alapismereteit, ugyanakkor számos meglepetés várt rájuk. A rendezvény egyik színfoltja a Stroke Napja helyszínére beguruló szirénázó tűzoltóautó volt, amelyben Dobson Tibor tűzoltóparancsnok ült. Ő volt az, aki útjára indította a gyalogolni vágyókat. Több százan éltek a lehetőséggel és indultak el ezzel is fel híva a figyelmet a mozgás fontosságára.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A délelőtt 10 órától délután 17 óráig tartó eseményen szórakoztató programok is várták az egészségükkel törődőket, akik izgalmas nyereményjátékokon vehettek részt.

    A rendezvény igazi családi esemény volt, hiszen a szervezők a felnőttek mellett a gyerekekre is gondoltak: ők játékos formában ismerkedhettek meg az egészséges életmód fortélyaival. A közönség találkozhatott a Csillag születik sztárjaival. A Városligetbe kilátogatók egyúttal az ugyanezen a napon megrendezésre kerülő Tűzoltó Napon is részt vehetnek.

    Ki is használták ezt a kettős lehetőséget, hiszen nagyon sokan ingáztak a két rendezvény között. A Stroke Napját Somló Tamás koncertje zárta.

    (diamondagency.hu)

    Legutóbb frissült: 2010.05.10 12:08
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Magas a vérnyomása? Ezekkel fontos tisztában lennie

    A vérnyomás a szív által kipumpált vér áramlása által létrehozott paraméter. Amikor a szív összehúzódik, kilöki magából a vért, azt nevezzük szisztolénak, amikor elernyed és nem pumpál, azt diasztolénak. Az alábbiakban hasznos információkat tudhat meg a magas vérnyomással kapcsolatban.

    Infarktus elhanyagolt érszűkület miatt?

    A szív- és érrendszeri betegségek ma már szinte népbetegségnek számítanak, ám sokan még mindig nem veszik komolyan a figyelmeztető jeleket, későn fordulnak orvoshoz és az életmódjukon sem hajlandók változtatni.

    Gyermekvállalás krónikus betegségekkel

    Magyarországon nagyon sok fogamzóképes korú nő él együtt krónikus betegségekkel, ez nagyban megnehezíti, de nem teszi lehetetlenné a gyermekvállalást.

    A magas vérnyomás első jele gyakran már a stroke

    A csendes gyilkosként emlegetett magas vérnyomás bár népbetegségnek számít, sokan mégsem veszik eléggé komolyan. Sajnos a legtöbben már a súlyosabb tünetek megjelenésekor fordulnak orvoshoz, így az sem ritka, amikor az első figyelmeztető jel már maga a stroke. Dr. Kapocsi Judit tanárnő, magas vérnyomás specialista ezért a rendszeres ellenőrzés és kezelés fontosságára hívja fel a figyelmet.

    Balkamra-hipertrófia - Megnöveli az infarktus és a szívelégtelenség kockázatát

    Az egyik korai, magas vérnyomással összefüggő szövődmény a szív izomzatának megvastagodása, azaz a balkamra-hipertrófia.

    Hogyan csökkenthető a magas vérnyomás?

    A magas vérnyomás kezelésével megelőzheti a súlyos, akár az életet veszélyeztető szövődményeket. Orvosa javasolhatja, hogy a magas vérnyomáshoz hozzájáruló egyéb betegségeket is kezeltesse, így például a cukorbetegséget és a magas koleszterinszintet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.