• Minden hatodik percben meghal egy ember - ma van a stroke világnapja

    Szerző: Well pr

    Az akut agyi érkatasztrófa, a stroke - a köznyelvben gutaütés, szélütés – az agy vérellátási zavara következtében létrejövő működészavar. A fejlett gazdaságú országokban, így Magyarországon is a szívbetegségek és rosszindulatú daganatok után a harmadik leggyakoribb halálozási ok, és a leggyakoribb rokkantsághoz vezető betegség.

    Stroke: megelőzhető és gyógyítható

    Világszerte évente 1,4 millió ember veszti életét stroke következtében. Tény ugyanakkor, hogy a rokkantsági esetek nagy részénél is a szélütés van a háttérben. A Magyar Stroke Társaság újra felveszi a küzdelmet az agyi érkatasztrófák terjedése ellen. Stroke: megelőzhető és gyógyítható>>

    Világszerte évente 15 millió ember esik a stroke áldozatául, és minden hatodik percben meghal miatta egy ember. Magyarországon évente mintegy 40-50 ezer embert érint, ezért nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen a megelőzési lehetőségekkel, illetve időben felismerje a betegség tüneteit.

    Október 29-én, a Stroke Világnapján a betegség visszaszorítása érdekében ezekre és a hatékony, korszerű kezelési lehetőségekre hívják fel a figyelmet szerte a világon.

    Bár a stroke számos betegséggel ellentétben korra, nemre való tekintet nélkül mindenkit veszélyeztet, napjainkban már hatékonyan fel tudjuk venni vele a küzdelmet. Rendelkezésre állnak olyan innovatív gyógyszerek, melyek hatékonyan és a korábbi, hagyományos kezelésnél sokkal biztonságosabban képesek csökkenteni a stroke kockázatát.

    Hirdetés

    A stroke-kal kapcsolatos első és legfontosabb lépcső a megelőzés, a stroke kockázati tényezőinek csökkentése. Ennek érdekében érdemes a következőkre odafigyelni:

    Stroke gyermekkorban?

    Mivel a csecsemő- és gyermekkori stroke rendkívül ritkának gondolt betegség volt, eddig nem volt róla pontos kezelési útmutató. Az Amerikai Szív és Stroke Szövetség első ízben állított össze egy ilyen dokumentumot. Stroke: már a gyerekeket is fenyegetheti!

    •  Mérje rendszeresen vérnyomását, értékét tartsa 140/90 Hgmm alatt!

    •  A szabálytalan szívdobogás-érzés, a légszomj és a mellkasi fájdalom pitvarfibrillációra utalhat, amely ötszörösére emeli a stroke kialakulásának esélyét. Egy egyszerű 24 órás EKG monitorozás segítségével azonban könnyen fény derülhet a rendellenességre, amelynek tudatában négyből, három eset elkerülhető.

    •  Kezeltesse magas vérnyomását, cukorbetegségét és a kóros vérzsírszintjét!

    •  Mellőzze a dohányzást!

    •  Változtassa meg életmódját (testsúlycsökkentés, dohányzás abbahagyása és a fizikai aktivitás elkezdése)!

    •  Csökkentse az alkoholfogyasztást!

    •  Kerülje a stresszes életmódot!

    Mit kell tennünk, ha valakin mégis a stroke tüneteit észleljük?

    Ha valaki nem ismeri fel egyértelműen a stroke jeleit, az alábbi egyszerű feladatokat kell elvégeztetnie a beteggel:

    •  Mosolyogjon, vagy mutassa fogait! Arcának egyik fele ernyedt, aszimmetrikussá vált?

    •  Emelje fel vízszintesig mindkét karját! Lehanyatlik-e valamelyik keze?

    •  Ismételjen meg egy egyszerű mondatot! Összefolynak a szavai? Helytelenül ismétel? Nem talál egyes kifejezéseket?

    A stroke életveszélyt jelentő állapot. A szélütés utáni első órák a túlélés és a maradandó károsodások elkerülése szempontjából nagyon kritikusak. Minden perc számít – a fent említett tünetek közül már egyetlen észlelésekor is azonnal mentőt kell hívni! Az időben felismert stroke életeket menthet!

    (Well PR)

    Módosítva: 2014.10.29 21:41, Megjelenés: 2014.10.29 21:41
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Ön betartja?

    Ön betartja?

    Dr. Kónya Judit

    Bizonyos gyógyszereket órára pontosan kell szedni. Tartsa be az adagolást.

    A köszvényes diéta

    A köszvényes diéta

    Irinyi-Barta Tünde

    Az egészséges életmódra törekvés az egyik legfontosabb dolog.

    Vérnyomáscsökkentő módszerek - Amit Ön is megtehet

    Egyszerű életmódbeli változtatásokkal sikeresen csökkentheti a vérnyomását. Íme néhány praktikus jó tanács, hogy újra ideális értékeket érjen el a vérnyomása.

    Stroke-szövődmények: a leggyakoribb fizikai funkciózavarok szélütés után

    A stroke olyan, hirtelen jelentkező neurológiai betegség, mikor az agy egy része érelzáródás vagy egy ér elpattanása következtében megsérül. Ha egy alapvető agyi ér elzáródik, akkor az ér ellátási területe elhal. Ha az érfal reped meg, akkor agyvérzés jön létre. Mindkét folyamat során a beteg agy által beidegzett végtagok és agyidegek megbénulnak, amelyek fizikai funkciózavarokat okoznak.

    Mit tegyen TIA után, hogy elkerülje a stroke-ot?

    A TIA (tranziens iszkémiás attak) egy olyan agyi keringészavart jelent, amikor egy vérrög következtében érelzáródás történik az agyban átmeneti neurológiai tüneteket okozva. A vérrög spontán feloldódik és ezzel párhuzamosan a tünetek is megszűnnek.

    Stroke-rehabilitáció - A diéta szerepe a felépülésben

    Bizonyítékokkal alátámasztott tény, hogy az emberek maguk is képesek csökkenteni a stroke, a szívinfarktus vagy a szellemi leépülés kockázatát azzal, hogy odafigyelnek az étkezési szokásaikra. A tudatos táplálkozás azonban nem csak a megelőzésre alkalmas, nagy szerepet játszik ugyanis a stroke-ot követő rehabilitáció során is.

    Ezek a kontroll vizsgálatok szükségesek stroke után

    Megfelelő orvosi felügyelet és gyógyszeres kezelés mellett az agyi keringészavar ismétlődésének esélye 80-90 százalékkal is csökkenthető.

    A stroke korai jelei (a TIA tünetei)

    A stroke-ot számos esetben egy átmeneti agyi keringési zavar előzi meg. Ez az úgynevezett átmeneti ischaemiás roham vagy röviden TIA, melynek tünetei 24 órán belül megszűnnek, ezért sok beteg nem veszi komolyan, pedig ez a stroke-ot megelőző figyelmeztetés. Mik a tünetek?

    Hajlamos Ön a stroke-ra? A stroke rizikófaktorai

    Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges életmóddal nagymértékben csökkenthető.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.