Mikrohullámú sisakkal állapítják meg a szélütést

Szerző: MTI

Mikrohullámú sisakot készítettek svéd tudósok az agyi érkatasztrófa, a stroke diagnosztizálására.

Stroke

Világszerte évente 1,4 millió ember veszti életét stroke következtében. Tény ugyanakkor, hogy a rokkantsági esetek nagy részénél is a szélütés van a háttérben A Magyar Stroke Társaság újra felveszi a küzdelmet az agyi érkatasztrófák terjedése ellen. Stroke: megelőzhető és gyógyítható.

A sisak gyorsan megállapítja, vajon a páciensnek stroke-ja volt-e. A gyors diagnózis és a minél hamarabb elkezdett kezelés növeli a gyógyulás esélyeit - idézte a BBC hírportálja a Transactions on Biomedical Engineering című folyóiratban megjelent tanulmányt.

A fejre helyezhető mobil sisak mikrohullámokat bocsát az agyba, hogy megállapítsa, vérzés vagy érelzáródás történt-e. A készüléket tervező svéd tudósok 45 páciens részvételével sikeresen tesztelték a prototípust, és azt tervezik, hogy mentősöket kérnek meg a további próbákra.

Stroke esetén az orvosoknak gyorsan kell dolgozniuk, hogy megakadályozzák az agy további károsodását. Ha négy óránál több telik el a kórházba kerülésig és a kezelésig, az agyszövet egyes részei már elhalhatnak.

A megfelelő kezeléshez azonban először meg kell állapítani, érfalszakadás miatti vérzés vagy trombózis, azaz egy ér elzáródása okozta-e az agyi érkatasztrófát.

Komputertomográfia (CT) segítségével ez kimutatható, ám időbe telik, hogy a beteg számára ilyen eljárásról gondoskodjanak, még ha olyan kórházba került is, ahol van CT-készülék. Minden késlekedéssel csökkennek a gyógyulás esélyei.

Kórházba szállítás közben lehet használható

A göteborgi Chalmers Műszaki Egyetem, a Salhgrenska Akadémia és a Sahlgrenska Egyetemi Kórház kutatói olyan mobil műszert terveztek, amelyet kórházba szállítás közben lehet használni. A sisak a mikrohullámú sütőknél és a mobil telefonoknál is alkalmazott, ám azoknál gyengébb mikrohullámokat bocsát ki, hogy képet alkosson arról, mi zajlik az agy egészében.

A prototípus, amelyet biciklis sisakból alakítottak ki, pontos különbséget tudott tenni az agyűri vérzés és az érelzáródás között, noha nem az esetek 100 százalékában.

Azóta különböző formájú és méretű fejekre is készítettek és teszteltek már sisakokat. Azt szeretnék, ha párnába lehetne helyezni, amelyre a beteg fejét támasztják.

Valószínű, hogy továbbra is szükség lesz más diagnosztikai eljárásokra, ám nagy előrelépés lenne, ha a vérzést már a mentőben ki lehetne zárni, ez óriási előnyt jelent akut agyi érkatasztrófa esetén - mondta Mikael Persson, a kutatás vezetője.

(MTI)

Módosítva: 2014.06.19 17:22, Megjelenés: 2014.06.19 17:22
Címkék: Szélütés, Stroke
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Tudástár - A spasztikus izombénulás

A spaszticitás az idegrendszeri sérülés egyik tünete. A központi idegrendszer károsodását jelzi, amelynek következményeként a végtagizmok idegi...

Élet a spasztikus bénulással

A spaszticitás az idegrendszeri sérülés, károsodás egyik tünete, amely során a végtagizmok idegi szabályozása megváltozik. Leggyakrabban agyi...

Hajlamos Ön a stroke-ra? A stroke...

Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges életmóddal...

Intenzív fizikoterápiával...

Intenzív fizikoterápiával jó eredménnyel hozhatók vissza a felső végtag elveszett funkciói jóval a szélütés bekövetkezte után - erre a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.