• Szívvel a stroke ellen - Kegyetlen versenyfutás az idővel

    Szerző: diamondagency.hu

    Hazánkban 40-50 ezer ember kap évente stroke-t, emiatt 10 percenként kerül egy beteg kórházba, s ami még ennél is sokkolóbb, hogy a szélütés következményeként itthon minden félórában meghal egy ember.

    Ezen a szomorú statisztikán szeretne változtatni az útjára indított „Szívvel a stroke ellen” kampány, amely ráirányítja a figyelmet a stroke és a pitvarfibrilláció tüneteinek felismerésére, az időablak jelentőségére. Az ismeretterjesztő programsorozat további célkitűzése, hogy a lakosság figyelmét felhívja a megelőzésre, hiszen nem csupán a belőle fakadó stroke, de maga a szívritmuszavar is megszüntethető. 

    Ismerjük fel a pitvarfibrillációt!

    Az előző 'Ne késlekedj' elnevezésű kampány elsősorban a stroke tüneteire, a hezitációs idő csökkentésére, és az azonnali mentőhívás jelentőségére hívta fel a lakosság figyelmét, míg az idei e mellett a pitvarfibrilláció felismerésére, kezelésére helyezi a hangsúlyt, hiszen nagyon kevesen tudják, hogy aki ebben a betegségben szenved, ötször nagyobb az esélye, hogy megüsse a guta.

    A stroke a harmadik leggyakrabban halált okozó betegség Európában, éves viszonylatban 1.4 millió halálesetet regisztráltak. Hazánkban 200-250 ezren élnek a betegség árnyékában, évente mintegy 40-50 ezer ember kerül a stroke központokba, ebből 15 ezren halnak meg szélütés következtében- ismertette az aggasztó számokat Prof. Dr. Bereczki Dániel a Magyar Stroke Társaság /MST/ elnöke.

    A stroke nemcsak az idősek betegsége, egyre inkább sújtja a fiatalokat is, ugyanakkor a férfiakat öt évvel hamarabb üti meg a guta, mint a nőket.

    A statisztikai adatok szerint a szélütést túlélők 48 százaléka féloldali bénulásban, 12-18 százalék beszédzavarban szenved. 22 százalék járásképtelen, 24-53 százalék részben vagy teljesen mások segítségére szorul, 32 százaléka pedig depresszióval küzd.

    Amint az MSTelnöke elmondta a stroke-nak három fő tünete van, a száj félrehúzódása, beszédzavar, féloldali végtaggyengeség. Bereczki Dániel szerint tisztában kell lenni azzal, hogy az agyérkatasztrófa nem fáj, ezért hajlamosak vagyunk várni, hogy a tünetek maguktól elmúljanak. A felmérések jól mutatják, hogy mennyire nem vesszük komolyan az első tüneteket, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a hétvégén a kórházak alig vesznek fel stroke-s betegeket, míg a hétfői napon ez a szám brutálisan megemelkedik.

    Hirdetés

    Mit tegyünk agyi érkatasztrófa esetén?

    A beteg túlélési, valamint a mihamarabbi és legkevesebb visszamaradó tünettel gyógyulási esélyeit az befolyásolja, hogy milyen gyorsan kerül kórházba, ideggyógyászati, illetve úgynevezett „stroke osztályra”. Ha a fent felsorolt tüneteket tapasztalja a beteg vagy a beteg környezete, azonnal értesíteni kell az Országos mentőszolgálatot a 104-es telefonszámon, és sürgősségi kórházba szállítást kell kérni.

    Hívjon azonnal mentőt! Ne késlekedjen!

    Az agyi érkatasztrófa tünetei

    Míg a szívinfarktus igen erős fájdalommal jár, addig „sajnos” az agyi érkatasztrófa általában nem jár fájdalommal. Így a betegek nem veszik komolyan, halogatják, hogy orvos segítségét kérjék, ami miatt gyakran csak napok múlva kerülnek kórházba.

    Pedig az agyi érkatasztrófában szenvedő beteg azonnali, sürgős kórházi kezelésre szorul!

    Leggyakoribb tünetek:

    • a száj „félrehúzódása”,
    • féloldali végtag gyengeség, bénulás, de lehet csupán ügyetlenség, zsibbadás is,
    • a beszéd zavara (a szavak formálásának vagy megértésének zavar),
    • látászavar, kettős látás,
    • nyelészavar, stb.

    A maradandó agyi károsodással járó állapotot megelőzhetik a fent felsorolt, de csak átmenetileg fennálló tünetek, amik percekre, néhány órára jelentkeznek, majd maguktól megszűnnek. Ez az úgynevezett átmeneti agyi keringési zavar (TIA). Ha ilyenkor nem kerül kórházba azonnal a beteg, gyakran a következő hasonló tünet már maradandó, végleges károsodás jele lehet.

    A közvetlen mentőhívás jelentőségét a kampány során folyamatosan hangsúlyozzák a társaság, a stroke ellátása során előforduló időveszteség tekintélyes része ugyanis a kórházig terjedő időszakban jellemző. Ilyenkor a kétségbeesett rokon, ismerős először a háziorvost hívja, mondván majd a családorvos értesíti a mentőket. Ezzel viszont sok idő vész feleslegesen kárba; olyan idő, amit a hatékony kezelésre lehetne fordítani.

    Mint, ahogy a professzor kiemelte, a tünetek észlelésekor azonnal mentőt kell hívni, hiszen mindössze három-négy óra áll rendelkezésre, hogy beteg a jelenleg legmodernebb, életmentő vérrögoldásban részesüljön. Ha ennél több idő telik el a kezelésig, a szélütés maradandó károsodást okozhat- mondta a Bereczki Dániel. Az országban 37 olyan kórház, úgynevezett stroke központ van, amelyek felkészültek a stroke betegek fogadására. – tette hozzá.

    A társaság elnökének meggyőződése szerint a szomorú statisztikákon megelőzéssel lehetne tovább javítani, fel kell hívni az emberek figyelmét arra, hogy mit tehetnek a szélütés prevenciója érdekében.

    Együttműködés a mentőszolgálattal

    Nagyon fontos a mentőszolgálattal való szoros együttműködés kialakítása, hiszen a stroke-s betegek esetében gyorsaság életet menthet.

    Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője szerint, közös erőfeszítéseiknek köszönhetően a betegek jóval tudatosabb magatartást tanúsítanak: amennyiben a stroke tüneteit észlelik, nem a háziorvost, hanem a társaság javaslata alapján rögtön a mentőket értesítik, felismerve az időfaktor fontosságát. Ha a beteg 3-4 órán belül bekerül abba a kórházba, ahol a legjobban el tudják látni, akkor nagy esély van a felépülésére, ha viszont hezitálnak, mondjuk, megvárják, míg másnap a háziorvos rendel,  az esély sajnos nullára csökken.  Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindenki ismerje a szélütés tüneteit, valamint legyen tisztában az időtényező fontosságával, hiszen minden perc, minden másodperc számít. a gyorsaság érdekében. Az OMSZ mindent megtesz, hogy a stroke-ót kapott betegek időben a stroke-osztályra kerüljenek- tette hozzá a szóvivő.

    Az agyi infarktus (más néven iszkémiás stroke) kialakulásának két fő közvetlen oka van

    1. az agyi ér elmeszesedése miatt vérrög alakul ki
    2. a meglévő szívbetegség (szívritmus zavar: pitvarfibrilláció, szívbillentyű betegség, korábbi szívinfarktus) vagy a főverőér kezdeti szakaszának meszesedése miatt vérrög kerül a véráramba, ami az agyi érbe jutva elzáródást okoz.

     

    A stroke rizikófaktorai

    Az újabb agyi érkatasztrófa megelőzése

    Azoknak, akik agyi érkatasztrófán estek át, jóval nagyobb esélyük, hogy újabb stroke betegséget szenvedjenek el. Ez különösen érvényes azokra a betegekre, akiknél továbbra is fennállnak az agyi érkatasztrófát kiváltó kockázati tényezők. Ezért nagy jelentőségű a másodlagos megelőzés (szekunder prevenció), különös tekintettel a pitvafibrilláció optimális alvadásgátló kezelésére.

    Mivel a kockázati tényezők olyan betegségek, amik az idő múltával „nem gyógyulnak meg”, így ezeknek a kezelése hosszútávon, gyakorlatilag életfogytiglan szükséges.

    Egy szoros együttműködés beteg és orvosa között lehet csak az eredményes kezelés és gondozáskulcsa, az agyi érkatasztrófa kivédése, vagy újabb kialakulásának a megelőzése tekintetében.

    Elgondolkodtató ugyanis, hogy míg a stroke kockázati tényezői között a magas vérnyomás áll az első helyen, a közvélemény nincs tudatában a "néma gyilkosnak" nevezett hipertónia veszélyével, amelyet egy felmérés tanúsága szerint az emberek kétharmada nem tart komoly egészségügyi problémának. Kockázatot jelent még a cukorbetegség, az extrém túlsúly, a vér kóros zsírértékei, a dohányzás, a mértéktelen alkoholfogyasztás is valamint a pitvarfibrilláció.

    Magas vérnyomás (hypertonia)

    Az érelmeszesedés, az agyinfarktus és az agyvérzés legfontosabb kockázati tényezője a magas vérnyomás. Magas vérnyomás betegségről akkor beszélünk, ha legalább három alkalommal, nyugalmi állapotban a vérnyomás 140/90 Hgmm felett van. Ekkor további vizsgálatokra, folyamatos (általában a beteg élete végéig tartó) kezelésre és ellenőrzésre van szükség. A magas vérnyomás betegség gyakorisága a kor előrehaladtával növekszik.

    Cukorbetegség (diabetes mellitus)

    A cukorbetegekben felgyorsul, és már fiatalabb korban is kimutatható az érelmeszesedés. Cukorbetegségről akkor beszélünk, ha az éhgyomri vércukor magasabb 6 mol/l-nél. Megfelelő diétával és gyógyszeres kezeléssel a cukorbetegség szövődményei kialakulásának kockázata csökkenthető.

    Elhízás

    Az érbetegségek kialakulásának a veszélyét elsősorban a hasi elhízás fokozza. Kezelése elsősorban az életmódbeli változtatás, az energia bevitel csökkentése és a testmozgás ésszerű növelése.

    Magas vérzsírszint (hyerlipidaemia)

    A vér emelkedett koleszterin és zsírtartalma valamint az érelmeszesedés és szívbetegségek kapcsolata jól ismert. Bizonyított, hogy akik koleszterin keletkezését gátló gyógyszert szednek, azokban csökken az agyinfarktus gyakorisága.

    Dohányzás

    A dohányzás következtében megváltozik a vér összetétele, növekszik a rög kialakulásának veszélye, csökken a védő (HDL) koleszterin szintje. Ezen összetett hatása miatt az erős dohányzás (több mint napi 20 cigaretta) 2-6-szorosára emeli az agyinfarktus gyakoriságát. A veszély nem csak a dohányost, hanem a passzív dohányzás révén a környezetét is érinti. A dohányzás abbahagyásának nem csak hosszú távú, hanem azonnali jótékony hatásai is vannak.

    Szívritmuszavar

    A pitvarfibrilláció túlságosan szapora, vagy lassú szabálytalan szívverés, azonban akár normális szívfrekvencia mellett is előfordulhat. A pitvarfibrilláció hajlamosít a szívben vérrög kialakulására, ami a keringéssel egy az agyi érbe kerülve érelzáródást, agyinfarktust okoz. Világszerte minden évben becslések szerint 3 millió pitvarfibrilláló beteg szenved el stroke-ot, amely jelentős fizikai károsodást, bénulást, az életminőség jelentős romlását, vagy akár halált is okozhat. Fontos, hogy a betegek tisztában legyenek betegségük kockázati szerepével, és mindent megtegyenek a stroke megelőzése érdekében.

    A felnőttek körében a pitvarfibrilláció számít a leggyakoribb szívritmuszavarnak. Ahogy azt Prof. Dr. Kiss Róbert Gábor a Magyar Kardiológusok Társaságának /MKT/ elnöke elmondta. ma Magyarországon 150-200 ezer embert érint a betegség, azonban feltehetően ennek kétszerese is lehet a betegek száma azokkal együtt, akiket eddig még nem diagnosztizáltak. Ez úgy fordulhat elő, hogy a pitvarfibrilláció, jellemzően az a betegség, amely nem okoz látványos tüneteket, így nehezen felismerhető.

    Kialakulhat gyors, lassú, de akár normális szívműködés mellett, tehát szinte bárki veszélyeztetett lehet. Pitvarfibrilláció esetében a szívműködést szabályzó elektromos jelek kialszanak, ami a pitvar fibrillációjához, remegéséhez vezethet. Ennek következtében a pitvar nem képes ellátni pumpafunkcióját, és az artériákból a szívkamrába továbbítani a vért.

    Stroke - Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Pitvarfibrilláció esetén fokozott a vérrögök kialakulásának a veszélye, amely a szélütés kockázatát ötszörösére növeli. Az MKT elnöke hangsúlyozta, hogy pitvarfibrillációban a szélütés kialakulása csak jól kidolgozott módszerekkel előzhető meg, illetve folyamatos gyógyszeres kezeléssel. A pitvarfibrilláló betegek általában légszomjról, erős szívdobogásról számolnak, be gyakran a terhelésnek nem tudnak megfelelni, s nagyon gyakran a normális frekvencia többszörösére is felszaladhat a pulzusuk.

    Magunk is meg tudjuk állapítani, hogy pitvarfibrillálunk-e. Észlelésére alkalmas lehet például, ha a nyaki ütőerünkön vagy a csuklónkon kitapintjuk a saját pulzusunkat. Egy másik lehetőség pedig, ha elektronikus vérnyomásmérőt használunk, amely méréskor pityegve jelzi a szívverést. Amennyiben a szívritmust rendszertelennek találjuk, forduljunk háziorvosunkhoz, aki EKG-val nagyon egyszerűen diagnosztizálhatja a betegséget – hívja fel a figyelmet az MKT elnöke.

    Széleskörű tájékoztatás

    A „Szívvel a stroke ellen” elnevezésű kampány mindenki számára hozzáférhető információkkal kívánja támogatni a beteg és az egészséges populációt egyaránt. A program egy összefogás eredménye, melyet a Magyar Stroke Társaság, a Magyar Kardiológusok Társasága, az Országos Mentőszolgálat és a Boehringer Ingelheim gyógyszergyár hívott életre, amely minden lehetséges módon szeretné tájékoztatni a stroke és pitvarfibrilláció tüneteiről, hogy azokat felismerve hatékonyabban lehessen megelőzni a szélütés kialakulását.

    A kampány nemcsak a televízióban, hanem a rádióban, az írott és az online médiában is kellő hangsúlyt kap. Ugyanakkor az orvosi rendelőkben betegtájékoztató kiadványokból tájékozódhat a lakosság. A kampánykörút során a társaságok ellátogatnak a polgármesteri hivatalokba, gyógyfürdőkbe, mozikba, ahol interaktív felvilágosító előadások mellett szűréseket is végeznek.

    (diamondagency.hu)

     

    Legutóbb frissült: 2014.04.22 14:37
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Stroke-szövődmények: a leggyakoribb fizikai funkciózavarok szélütés után

    A stroke olyan, hirtelen jelentkező neurológiai betegség, mikor az agy egy része érelzáródás vagy egy ér elpattanása következtében megsérül. Ha egy alapvető agyi ér elzáródik, akkor az ér ellátási területe elhal. Ha az érfal reped meg, akkor agyvérzés jön létre. Mindkét folyamat során a beteg agy által beidegzett végtagok és agyidegek megbénulnak, amelyek fizikai funkciózavarokat okoznak.

    Varga Sarolta klinikai logopédus: többet kell beszélnünk a stroke utáni állapotról, az afázia kezeléséről!

    Miért éppen Harangozó Teri vagy a Nemzeti dal kerül elő a terápia alkalmával? Mi a legnagyobb siker egy klinikai logopédus munkájában? Miért nem kap elegendő figyelmet az afázia, annak kezelése?

    Mi mindenre hajlamosít a magas koleszterinszint?

    A magas koleszterinszint nagy rizikót jelent a szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából, és számos más társbetegség állapotát is ronthatja.

    Betegszállítás és betegmentés: ki, mikor hívhatja?

    Amennyiben a betegszállítást nem az orvos rendeli, a szolgáltatónak tájékoztatnia kell a szállítást kérőt a várható költségekről. A betegmentés mindenkit megillet, például baleset esetén. 112 és 104 - érdemes megjegyezni ezeket a telefonszámokat!

    Stroke-rehabilitáció - A diéta szerepe a felépülésben

    Bizonyítékokkal alátámasztott tény, hogy az emberek maguk is képesek csökkenteni a stroke, a szívinfarktus vagy a szellemi leépülés kockázatát azzal, hogy odafigyelnek az étkezési szokásaikra. A tudatos táplálkozás azonban nem csak a megelőzésre alkalmas, nagy szerepet játszik ugyanis a stroke-ot követő rehabilitáció során is.

    Balkamra-hipertrófia - Megnöveli az infarktus és a szívelégtelenség kockázatát

    Az egyik korai, magas vérnyomással összefüggő szövődmény a szív izomzatának megvastagodása, azaz a balkamra-hipertrófia.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások