• Versenyt futni az idővel - Minden perc számít!

    Szerző: diamondagency.hu

    Szélütés, gutaütés, „a szél érte”: évszázadok óta velünk élő szavak, az agyi vérkeringési zavar szinonimái. Ha valaki a stroke tüneteit észleli, azonnal tárcsázza a 104-et, hiszen itt minden perc számít.

    Immár ötödik alkalommal indítja útjára a Magyar Stroke Társaság a „Stroke - Ne késlekedj” kampányt, melynek fő célkitűzése, megismertetni a lakosságot az agyi érkatasztrófa tüneteivel, hangsúlyozva az időablak és a megelőzés jelentőségét. A kezdeményezéshez egyre több politikus, színész és közéleti személyiség csatlakozik.

    Hirdetés

    A stroke és tünetei


    A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti el. Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét. A stroke és tünetei>>

    A szélütés nemcsak világszerte, hanem Magyarországon is a leggyakoribb halálokok közé tartozik. Hazánkban évente 40-50 ezren szenvednek el stroke-ot, ugyanakkor 13 ezer ember veszíti életét agyi-érkatasztrófa következtében. Prof. Dr. Bereczki Dániel, a Magyar Stroke Társaság elnöke a kampányindító sajtótájékoztatón hangsúlyozta: hazánkban 10 percenként kerül stroke-os beteg ellátásra és félóránként hal meg valaki szélütés következtében. Ugyanakkor, akiknek sikerül a betegséget túlélni, azokra is komoly veszély leselkedik, hiszen közel 24 százalékuk még az első évben, további 5 százalékuk a második esztendőben életét veszíti.

    Hazánkban jelenleg 200-250 ezren élnek a betegség árnyékában. A szélütés hatással van az emberek további életvitelére. A túlélők közel fele szenved féloldali bénulásban, közel egynegyedük járásképtelen, ráadásul valamilyen mértékű kognitív hanyatlás az esetek több mint 60%-ában jelentkezik. Emellett a depresszió (32%), valamint a beszédzavar (12-18%) is az esetek nagy százalékában jelent komoly problémát. A stroke nemcsak az idősek betegsége, hiszen egyre fiatalabb korosztályt érint.

    Prof. Dr. Bereczki Dániel hozzátette: ahhoz, hogy ez a szám csökkenjen, mindenkinek tisztában kell lennie a stroke tüneteivel - féloldali látásvesztés, beszédzavar, végtagok féloldali elgyengülése, az arc félrehúzódása, a kinyújtott nyelv ferdesége, a test féloldali zsibbadása vagy érzéketlensége, a végtagok ügyetlenné válása, látótérkiesés. A professzor ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy bár nagyon fontos a megelőzés és a kockázati tényezők kezelése, a jelenlegi kezelési arányokat úgy lehetne javítani, ha a lakosság a tünetek észlelésekor nem késlekedne, hanem azonnal hívná a mentőket, hiszen minden perc számít. Az orvosok rendelkezésére 3 – 4 és fél óra áll, hogy eredményes legyen a beavatkozás. Minél hamarabb kerül valaki kórházba, minél hamarabb kapja meg az életmentő vérrögoldó kezelést, annál nagyobb esélye van a teljes felépülésre – tette hozzá a professzor.

    A Társaságot továbbra is segíti az Országos Mentőszolgálat. Dr. Temesvári Péter, az OMSZ orvosigazgatója hangsúlyozta: a stroke kiemelten magas időfaktorú betegség és gyakran nem riasztóak a tünetek, ezért sokan elodázzák a mentőhívást, így a mentőszolgálat sokszor már csak az utolsó pillanatban érkezik meg a beteghez. Ugyanakkor, ha a betegek időben tárcsáznák a mentőket, akkor a Stroke Centrumok és az Országos Mentőszolgálat összehangolt munkájának köszönhetően sokkal több beteget lehetne megmenteni - tette hozzá Temesvári Péter.  Az orvosigazgató azt is elmondta, hogy nemrég olyan európai uniós projektek indultak a Mentőszolgálatnál, amelyek nemcsak a szervezet működését fogják hatékonyabbá tenni, hanem a stroke ellátás szempontjából is fontos területeken javulhat a teljesítményük, mint a mentésirányítás, illetve a mentők gyors kiérkezése.

    Győrfi Pál az OMSZ szóvivője is azt hangsúlyozta, hogy hiába a Mentőszolgálat munkája, ha a folyamat már az első láncszemnél megakad. Hiszen a beteg sokszor nem ismeri fel időben a tüneteket és nem hívja azonnal a mentőket. Így azonban nemcsak a betegre, hanem az egész családjára és az egész társadalomra nézve is kedvezőtlen hatással lesznek a következmények.

    Kissné Dr. Horváth Ildikó az Egészségügyért Felelős Államtitkárság munkatársa a prevenció fontosságát hangsúlyozta. A megelőzés jegyében mindenkinek az egészséges táplálkozást és a rendszerest testmozgást javasolta.

    Mentők, ügyelet, házi orvos?
    Dr. Huszár András, Budapest Főváros Önkormányzatának képviseletében hangsúlyozta, hogy a város felelősséget érez és felelősséggel tartozik a budapestiek egészségéért. Éppen ezért a főváros tavaly elindította Budapest Egészségterv Programját, melynek egyik fő pontja a stroke elleni küzdelem.

    A Madách Színház már évek óta a kezdeményezés mellett áll és a Társulat tagjai is aktívan részt vesznek a figyelemfelhívásban. Mindenki bízik abban, hogy a kampány eléri célját, és ha valaki a tüneteket észleli, azonnal tárcsázza a 104-et.

    (diamondagency.hu)

     

    Legutóbb frissült: 2014.09.07 05:11
    Címkék: Stroke, Mentő,
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Mi a különbség a szívinfarktus és a stroke tünetei közt?

    Egy-egy kevésbé intenzív tünet, lassabban kialakuló fájdalom elbizonytalaníthat bárkit, szükséges-e az azonnali orvosi ellátás vagy sem. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa a szívinfarktus és a stroke tüneteinek sokszínűségére és azok különbségeire hívta fel a figyelmet.

    Infarktus elhanyagolt érszűkület miatt?

    A szív- és érrendszeri betegségek ma már szinte népbetegségnek számítanak, ám sokan még mindig nem veszik komolyan a figyelmeztető jeleket, későn fordulnak orvoshoz és az életmódjukon sem hajlandók változtatni.

    Stroke-szövődmények: a leggyakoribb fizikai funkciózavarok szélütés után

    A stroke olyan, hirtelen jelentkező neurológiai betegség, mikor az agy egy része érelzáródás vagy egy ér elpattanása következtében megsérül. Ha egy alapvető agyi ér elzáródik, akkor az ér ellátási területe elhal. Ha az érfal reped meg, akkor agyvérzés jön létre. Mindkét folyamat során a beteg agy által beidegzett végtagok és agyidegek megbénulnak, amelyek fizikai funkciózavarokat okoznak.

    Stroke gyanúja esetén azonnal a mentőket kell hívni

    Stroke, szélütés gyanúja esetén azonnal a mentőket kell hívni, mert minden elvesztegetett percben idegsejtek milliói pusztulnak el - jelentette ki Vécsei László akadémikus kedden Szegeden, a Stroke-megelőzés éve 2016-2020 kampány keretében tartott sajtótájékoztatón.

    Szívvel a stroke ellen - Kegyetlen versenyfutás az idővel

    Hazánkban 40-50 ezer ember kap évente stroke-t, emiatt 10 percenként kerül egy beteg kórházba, s ami még ennél is sokkolóbb, hogy a szélütés következményeként itthon minden félórában meghal egy ember.

    Életveszélyes helyzetek, amikor minden perc számít - Stroke és szívinfarktus

    Sokat olvasunk, hallunk azokról a betegségekről, azokról az életveszélyes pillanatokról, amelyekben legtöbbször a lélekjelenlét, a gyorsaság és a megfelelő tudás jelentheti egy embertársunk, szerettünk életét. Cikkünkben az Országos Mentőszolgálat Alapítvány tanácsait olvashatja.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    Olajozott fültisztítás
    A túlzott fülzsír termelődése fülzsírdugó kialakulásához vezethet. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások