Serena Branson - Élő adásban kapott stroke-ot? - Videóval

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító
Megjelent: 2011.02.16

Serena Branson a CBS 2 News riporternője épp a Grammy-díj átadásáról tudósított, mikor egyszer csak hirtelen nem tudta tovább kontrollálni a beszédét.

Többről van szó, mint egyszerű beszédzavarról, állítja a CBS által megkérdezett Dr. John Krakauer, a John Hopkins Egyetem neurológusa, aki szerint a riporternő nagy valószínűséggel stroke-ot kapott, de elképzelhetőnek tartja azt is, hogy „csak” egy átmeneti ischaemiás rohamról, úgynevezett mini-stroke-ról van szó, melynek nincsenek hosszabb távú hatásai.

A stroke tünetei - Teljes zagyvaság, zavart beszéd

A stroke rizikófaktorairól

Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. Ön hajlamos stroke-ra?>>

Miután az esetről készült videó bejárta a világot, a TV társaság egy közleményt adott ki, mely szerint a riporternőt még helyszínen megvizsgálták, s mivel az életfunkció normálisak voltak, nem került kórházba.

Szakemberek szerint azonban ez a közlemény csöppet sem megnyugtató, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy Branson képtelen volt valódi szavakat artikuláltan ejteni, helyette a beszéde teljes zagyvaság volt.

Serena Branson stroke-ot kapott éleő adásban

A videót itt tudja megnézni!

Bármi is történt Bransonnal, Dr. Krakauer szerint az esetnek figyelmeztetésként kell szolgálni mindenki számára, hogy a stroke még a fiatalok számára is komoly veszélyt jelent. Kiemeli, hogy a szavak kiejtésének, vagy azokra visszaemlékezésnek nehézsége mellett, a roham további jelei a féloldali lekonyuló arc, az egyik szem látásának, vagy egyik oldali mozgásnak és érzékelésnek elvesztése.

Mit jelent a stroke?

Stroke, agyérgörcs, agyvérzés - Mi a különbség?

"Szeretném megkérdezni pontosan mi a különbség az agyérgörcs, a stroke és az agyvérzés között?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből. Stroke, agyérgörcs, agyvérzés - Mi a különbség?>>

A stroke vészhelyzetet jelent, azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb illetve a több károsodás kérdését dönti el. Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét. Stroke alakul ki akkor, amikor valamely agyterület vérellátása olyan mértékben leromlik, ami az ott levő sejtek egy részének pusztulásához vezet. Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét. A kezelés későbbi fázisa már kevesebb lehetőséget rejt, lényege a kialakult károsodások hatását ellensúlyozni a beteg fokozatos felépüléséig.

A stroke az egyik vezető oka a felnőttkori rokkantságnak és a harmadik leggyakoribb haláloki tényező, csak a szívbetegségek és a daganatos betegségek okoznak évente több halálesetet.

A stroke főbb tünetei

 • Az arc, a kar, vagy a láb általában egy oldalon fellépő hirtelen érzéketlensége, gyengesége, vagy bénulása.
 • Hirtelen kialakuló beszédértési, szótalálási vagy hangképzési zavar (aphasia).
 • Hirtelen elhomályosuló látás (akár a megvakulásig is), kettős látás, vagy látásélesség gyors csökkenése.
 • Hirtelen kialakuló szédülés, egyensúlyvesztés, mozgási zavarok.
 • Minden előzmény nélküli, szokatlan jellegű erős fejfájás, melyhez nyaki merevség, arcfájdalom, a szemek között megjelenő fájdalom, hányás és tudatzavar társulhat (ez kimondottan a stroke egy speciális típusára, az ún. subarachnoideális vérzésre jellemző).
 • Zavartság, memóriazavar, a térbeli tájékozódás illetve az érzékelés zavara.

Vértelen stroke (Ischemiás stroke)

A stroke 80 százaléka vértelen. Rendszerint úgy alakul ki, hogy egy vérrög elzárja az agy egyik erét. Vérellátás hiányában az idegsejtek oxigén- és tápanyaghiány miatt néhány percen belül elhalnak. A vértelen stroke leggyakoribb típusai az alábbiak.

Ischeamiás stroke
Ischeamiás stroke
 • Trombotikus (avagy trombózisos) stroke
  A stroke ezen típusában a vérrög helyben keletkezik (ezt hívják trombusnak). A vérrög általában egy érelmeszesedés által károsított érterületek (egy plakkon) alakul ki, ezeknek ugyanis egyenetlen a felszíne, így könnyen alakulnak ki rajtuk trombusok. Ez a folyamat nyaki verőereken is lejátszódhat. Vértelen stroke-ot egy artérián nagyfokú szűkületet (sztenózist) létrehozó plakk is okozhat, ha az adott ér által ellátott agyterület vérigénye hirtelen megnő.
 • Embóliás stroke
  Ebben a típusban a vérrög nem helyben keletkezik (embólus), hanem a véráram sodorja egy agyi verőérbe, ahol fennakadva elzárja az eret. Embóliát bármilyen szövettörmelék is okozhat. Ha a pitvarok fibrillálnak, nem képesek megfelelően összehúzódni és ezért véralvadék képződhet bennük, ami leszakadva embólust képez.

A stroke felismerése

1. Mosolyogjon, vagy mutassa fogait! − ez az egyik feladat, amit érdemes végrehajtatni egy stroke-gyanús beteggel. Hisz, ha arca asszimetriát mutat, vagyis az egyik oldal ernyedt, akkor gyanakodhatunk stroke-ra.
2. Emeltessük fel vele egyszerre mindkét karját! Amennyiben nem sikerül végrehajtani mindkét karral egyformán, s az egyik végtag lehanyatlik, az is kísérő tünet lehet.
3. Ismételtessünk vele egy egyszerű mondatot! Ha a szavak összefolynak, nem találja a megfelelő szavakat, akkor még egy fontos tünettel állunk szemben.
4. Kérjük meg: öltse ki a nyelvét! Ha nyelve egyik vagy másik oldalra félreáll, akkor sajnos nagy eséllyel stroke-ja van a betegnek.
Ne felejtsük el: a szélütés utáni első órák kulcsfontosságúak, ezért akkor is hívni kell a mentőket (104), ha a fenti tünetek közül akárcsak egyet is észlelünk. Bővebben a stroke tüneteiről>>

Olvasson bővebben a stroke-ról>>

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fűtési szezon Fűtési szezon

Évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse a fűtőeszközét!

A túlhajszoltság átka A túlhajszoltság átka

Potenciagondokkal is szembesülhetnek a stresszes életmódú férfiak. (x)

Mi mindenre hajlamosít a magas...

A magas koleszterinszint nagy rizikót jelent a szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából, és számos más társbetegség állapotát is...

Vércsoportok és a 60 év alattiak...

Úgy tűnik, hogy a vércsoport jelentős befolyással van a stroke-kockázatra: A 0-s vércsoportúak rizikója átlagosan nagyjából 12 százalékkal...

Mit tehet, ha hozzátartozója...

Az elmúlt években csökkent hazánkban az agyi érbetegségek okozta elhalálozás. Ennek ellenére még mindig a három leggyakoribb halálok között...

Stroke-rehabilitáció - A diéta...

Bizonyítékokkal alátámasztott tény, hogy az emberek maguk is képesek csökkenteni a stroke, a szívinfarktus vagy a szellemi leépülés kockázatát...

Mit tegyen TIA után, hogy elkerülje a...

A TIA (tranziens iszkémiás attak) egy olyan agyi keringészavart jelent, amikor egy vérrög következtében érelzáródás történik az agyban átmeneti...

A stroke és tünetei

A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti el. Korai...

Pszichés problémák és kezelésük...

Az agyi érkatasztrófa hirtelen kialakuló állapot, ami az esetek jelentős hányadában teljes életminőség-változást von maga után. Mindez nem csupán...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.