A vizsgadrukk leküzdése

szerző: Börcsök Gyöngyi, pszichológus - WEBBeteg
frissítve:

A vizsgadrukk az az érzés, amivel előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során. Legyen az egy KRESZ-vizsga vagy egy matematika érettségi. Különbözőek vagyunk abban, hogy mennyire izgulunk a vizsgák során. A vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Jó tanuló, okos lány érettségi előtt idegesen járkál fel-alá, és panaszkodik, hogy nem tudja az anyagot, nem jut eszébe a tétel, majd mégis szín ötösre végez. Nem ismeretlen ez a kép a tanárok előtt. Az idegesség érthető, sok minden dőlhet el a következő percekben.

Különbség abból adódik a diákok között, hogyan értelmezik ezeket a pillanatokat. Vannak olyanok, akik szárnyra kapnak, és bizony akadnak olyan tanulók, akik bármennyire is erőlködnek, nem tudják felidézni a tanultakat, pedig sokat készültek.

Teljesítmény-szorongás görbe
Teljesítmény-szorongás görbe

A vizsgadrukk mértéke befolyásolja a teljesítményt

Az érettségi egyrészt teljesítmény helyzet, ahol mindenki a tudása legjavát szeretné megmutatni. Azonban a teljesítmény és a szorongás szoros kapcsolatban állnak. Abban az esetben, ha túl kicsi a szorongás, a teljesítmény is alacsony marad. Ha azonban túlságosan is magas a szorongás, akkor hátráltatni fogja a személyt.

Több tünet is megfigyelhető a teljesítményszorongás esetén:

A szorongás ebben az esetben gátolja az agyi tevékenységeket, így negatív hatása van az emlékezetre és reakciókra. Egy optimális szorongás azonban serkentheti is a teljesítményt, mozgósítja a tartalékokat, segít a koncentrálásban.

Alvási nehézségek a vizsgaidőszakban

"Az elmúlt három hétben krónikus alvászavarral küszködöm, olykor ólmos fáradtság mellett sem tudok elaludni egy-két napig." Alvási nehézségek a vizsgaidőszakban - Az orvos válaszol

Előadói képességek

A szóbeli vizsgák a tudás bizonyítása mellett kommunikációs és előadói képességeket is igénybe vesz. Ilyenkor szoktak örülni azok a tanulók, akik nem tanultak sokat, de jó előadók, és ez nagyban növeli az esélyüket a jobb jegyre. Akadnak olyan személyek is, akik szociálisan szorongóbbak, nem szeretnek szerepelni, félelemmel telve állnak a vizsgáztatók előtt.

Az ilyen helyzetekben hajlamosak arra gondolni, hogy „le fogok égni”, „nem fog menni”, „el fogom rontani”, „végem van”. Ezek azok az önbeteljesítő jóslatok, amelyek könnyedén megvalósulhatnak, hiszen a vizsgázó nem azzal van elfoglalva, hogy minél jobb benyomást keltsen és minél jobb előadást tartson, hanem saját belső világával, és negatív jövőképére van beszűkülve.

Tippek a vizsgadrukk leküzdésére

A vizsgadrukk, a szorongás és a stressz természetes emberi reakciók, megszüntetni nem lehet és nem is érdemes őket. Ugyanakkor csökkenteni lehet a felszültség mértékét arra az optimális szintre, hogy a megfelelő eredményt érjük el.

Néhány tipp a feszültség csökkentésére:

  • Aludjuk ki magunkat. Az alvás többet ér, mint egy energiaital. A sok koffein káros hatásai mellett fokozza az izgalmi szintet is. Az alvás egyik jótékony hatása, hogy a tanultak bevésődnek, leülepednek.
  • Vizsga előtt nem érdemes átnézni az anyagot, új dolgot már nem tudunk megtanulni és csak megakadályozza azt, hogy megnyugodjunk a vizsgaszituációban.
  • Kerüljük el a negatív belső dialógust, helyette pozitív gondolatokra koncentráljunk („jól fog menni”).
  • Kerüljük el a negatív belső képeket, azzal, hogy pozitív élményeket idézünk fel, pl. amikor sikerrel jártunk hasonló helyzetben.
  • Válasszunk kisebb elérhető célokat (pl. „elég lesz nekem a hármas is”).
  • Tanulás során képzeljük magunkat a vizsgaszituációba, és úgy mondjuk fel az anyagot.
  • Légző gyakorlatok, relaxáció.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Börcsök Gyöngyi, pszichológus

Cikkajánló

Normális szorongás vagy már betegség?

Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Szorongás
Teljesen normális dolog időnként aggódni és szorongani. A generalizált szorongásos betegségben (GAD) azonban a beteg túlzott, irreális szorongással reagál a mindennapi élethelyzetekre, ennek a hátterében pedig nincs azonosítható, konkrét ok.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.