SportolOK - Egészségmegőrzés cikkek

SportolOK - Egészségmegőrzés cikkek

Testzsírszázalék: Mítoszok helyett tények!

Oxygen Medical
2022-02-04 05:03

Aki azt gondolja, hogy a testsúlya az egyetlen fontos mérőszám, amely megmutatja, milyen formában van, az téved. Hiszen pusztán a kilogrammok számából nem derül ki, milyen arányban zsíros vagy izmos a testünk. Egy nyolcvan kilós férfi lehet elhízott és csupa izom - ennek a pontos kiderítésére szolgál a testzsírszázalék mérése.

Gyaloglás, kocogás, biciklizés télen: Mire figyeljen?

WEBBeteg - B. M., szakfordító
2022-01-29 17:36

Miért zárkózna el télen a szabadidős sportoktól? A mozgás télen is jót tesz, hozzájárul az erek egészséges működéséhez, fokozza az izmok vérellátását, persze ilyenkor sokkal körültekintőbbnek kell lennie, mint nyáron!

Mit jelent, ha valakinek sportszíve van?

Oxygen Medical - Dr. Marton Anna, kardiológus
2022-01-25 14:33

A rendszeres mozgás növeli az állóképességet, segít fiatalságunk megőrzésében és számos súlyos egészségügyi probléma kialakulását megelőzi. Aki sportol, egészséges, vélhetjük mindezek alapján. Miért van szükség mégis a hobbi- és élsportolók rendszeres szűrésére?

Betegen edzeni? Mikor tilos sportolni?

Orvostkeresek Egészségmagazin
2022-01-15 17:36

Hideg időben gyakran leszünk náthásak és az influenzát sem könnyű ilyenkor elkerülni. Ám miközben a legújabb kutatások is azt bizonyítják, hogy a rendszeres mozgással megelőzhetőek az ilyen jellegű betegségek is, a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az intenzív testmozgás akár még árthat is a betegeknek.

Szemészeti tanácsok télre - Nem csak síelőknek

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
2022-01-10 14:33

A téli sportok esetén nemcsak a bőrünk, de szemünk is igen intenzíven ki van téve a környezeti hatásoknak: hideg, jelentős hőkülönbségek, a szél és a fűtött helyiségek fokozott szárító hatása.

Mit sportoljon, aki túlsúlyos?

WEBBeteg - B. M., szakfordító
2022-01-08 15:06

Egyetlen fogyni vágyó sem kerülheti el a testmozgást. A fölösleges kilóktól a sport segítségével szabadulhatunk meg a leghatékonyabban. A rendszeres edzésnek három alapvető pozitív hatása van. Melyek ezek?

Milyen és mennyi szénhidrát szükséges az edzéshez?

Sportorvosi Központ - Szarka Dorottya, sportdietetikus
2021-12-30 15:06

A táplálkozás a hiányzó láncszem az edzés és a teljesítmény között. Szarka Dorottya, a Sportorvosi Központ sportdietetikusa elmagyarázza, miért fontosak a szénhidrátok a teljesítményhez, és hányféle típusuk ismert.

A téli futás alapszabályai

WEBBeteg - Kálmánczhey Emőke, fitness edző
2021-12-26 07:30

A hőmérséklet csökkenésével arányosan csökken a futók száma is a szabadban. A tél beálltával csak a legelszántabbak maradnak a futópályákon. Pedig a téli futásnak is megvannak a szépségei!

10 téli sport-tipp asztmásoknak

WEBBeteg - Cs. K., fordító
2021-12-11 20:36

A hideg levegő száraz. A száraz levegőn való testmozgás pedig bronchospasmust (EIB) okoz. Az asztmások körülbelül 70-90 százalékánál, míg a nem asztmások 10 százalékánál fordul elő a testmozgás által kiváltott bronchospasmus.

Hasizom-erősítés másképp

WEBBeteg - Keczán Judit, gyógytornász
2021-11-29 03:03

A szokásos hasizom-erősítő gyakorlatokon és a jól ismert konditermes has gyakorlatokon kívül nézzük meg, milyen más módon tudjuk erősíteni a hasfalunkat. A gyakorlatokat nyugodtan végezhetik gyermekágyas anyukák és hasi műtéten átesett betegek is a rehabilitációs időszakban.