Dopping: Sportágak és eredmények

szerző: Czibere Anikó, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Ma iszonyúan dopping-fertőzött a sportvilág- állítja Dr. Bakanek György a Sportegészségügyi Szakmai Kollégium tagja, a MOB Orvosi Bizottságának meghívott tagja, nőgyógyász, életmód-szaktanácsadó, doppingszakértő, aki a Debreceni Sportcentrum vendége volt. Lehet-e ma dopping nélkül világszínvonalon is eredményes egy sportoló? Hogyan táplálkozzon a minél jobb eredményhez?

Sportágak és dopping

Nagyon sok olyan sportág van, ahol a dopping már-már természetes: a nem túl dicsőséges dobogó első helyén a kerékpársport áll. Itt szinte mindent használnak: amfetamin, EPO, szteroid. A kérdés: miért csak ennyien buknak le? Mert ők a leggyengébb láncszemek, nem elég ügyesek. Rengeteg trükköt ismer a doppingszakember: számtalan módon manipulálták a vizeletet a nagy versenyeken.

Emlékezetes példa erre Florence Griffith Joyner atlétanő esete: nem azért volt híresen hosszú körme, hogy divatot teremtsen, hanem azzal szakította ki a hüvelyébe helyezett, "tiszta" vizelettel megtöltött óvszert. Ma már finomabb módszerekkel dolgoznak: divat lett a dizájner szteroid. Ezekben a már meglévő szerek kémiai szerkezetét variálják át vegyileg. Az így létrejövő anyag nem szerepel a tiltott szerek listáján, az elemzést végző gép nem ismeri fel, így nem is ad pozitív eredményt. Nem tartja szerencsésnek azt sem, hogy a NOB sok milliárd dollárt költ a WADA (doppingellenes csoport) fenntartására, akik használható, legális módszerekkel nem segítik a sportolóket, csak fenyegetnek, megfélemlítenek.

Krioterápia - Fagyasztva gyógyít?

Az ATC (Aero Cryo Terapia), levegő- (aero-) krioterápia, hidegterápia vagy hidegszauna néven ismert kezelés egyre népszerűbb hazánkban, már a focisták is felfedezték. A lényege, hogy a szervezet saját védekezőrendszerét mozgósítja. Azonkívül, hogy gyógyít, még a sok nő által legyőzhetetlennek hitt narancsbőrt is eltünteti. Krioterápia - Fagyasztva gyógyít?

Az áttörés (negatív értelemben) akkor következett be a sportban, amikor a tévék berobbantak a közvetítésekkel a sportéletbe. A közvetítési jog adás-vétele olyan óriási profitot hoz, hogy ez a versenyekre is kihat. Ellentmondásnak tartja, hogy a NOB tiszta versenyt kér, párosítva ezt minél nagyobb teljesítményekkel. Bizonyos sportágak eredményei is azt sugallják, hogy itt valami nincs rendben, hiszen olyan eredmények születnek, amelyeket elérni élettanilag lehetetlen.

A dobószámok, a kerékpár, a súlyemelés, a rövidtávú futás, a sífutás mind-mind doppingolt sportágak. Ugyanakkor jellemzően nem fordul elő a tiltott szer a szinkronúszóknál, a szertornában, a ritmikus sportgimnasztikában. A sportorvoslás egyik feladata lenne, hogy olyan módszereket találjon, amelyek megcáfolják a mondást: " a ma élsportolója a holnap rokkantja".

Legális teljesítménynövelés kontra dopping

Három tényezőt kell komolyan figyelembe venni annak, aki legálisan akarja saját vagy tanítványai teljesítményét növelni:

úszás
Dopping nélkül
(Illusztráció)
  • individuális megközelítés: a sportolót egyénileg, csak rá szabva kell felkészíteni, általános szabályok betartásával. A betegségek alapja a rossz pszichés háttér. A másik ok, amiért egészségünk romolhat, valamilyen hiányállapot. Vitamin, ásványi anyag, energia hiánya.
    A gyógyszerekkel csak elnyomjuk a tüneteket, de igazi gyógyulást nem hoznak. Az egész embert kell látni, nem csak egy leletet. A szeretet, a felelősség, az alázat- kulcsfogalmak mind a sportban, mind az életben. Nagyon fontos, hogyan táplálkozik a sportoló, de önmagában ez még nem teszi élsportolóvá, ha a lelki tényezőt figyelmen kívül hagyja.
  • projektszemlélet: minden egy terv része. Olyan ez, mint egy puzzle: az alkotórészek hiánya miatt nem áll össze a kép, még akkor sem, ha csak egyetlen darabka hiányzik.
    Hosszú távú életcél nélkül nincs siker. Mint ahogyan minden embernek, a sportolónak is látnia kell: csak akkor lehet sikeres, ha örömmel teszi, amit tesz. Egy sportolónak is látnia kell végső sportcélját, ez konkrét legyen és reális.

Sport - Tisztán vagy doppinggal?

Csaknem mindenki a kidolgozott, izmoktól duzzadó testet óhajtja magának. Egyesek ezért sportolnak, mások csodára várnak. De néha a sport nem csak az egészségről szól, mert a minél hamarabb elérhető izmos test végett doppingszerekhez is nyúlnak. A legnagyobb baj akkor van, ha illegális forrásokból beszerzett gyógyszereket szednek a fiatalok, hiszen akkor még a hatóanyagban sem lehetnek biztosak.

Már az ókorban is használtak a sportolók teljesítménynövelő anyagokat. Növényi kivonatokat fogyasztottak, hogy a fáradtságot leküzdjék, a fájdalmat élvezeti szerek segítségével csökkentették. A mai korban a gyógyszertudomány és az orvostudomány sok olyan szert ismer és fejlesztett ki, amely alkalmas a teljesítmény fokozására. Ezeket a szereket a gyógyászat sikeresen alkalmazza különböző betegségekben, megfelelő orvosi indikáció alapján.
Sport - Tisztán vagy doppinggal?

Tápanyagbevitel és folyadékfogyasztás: Ahogyan az élsportolók csinálják

Komplexitás

Semmi nem hagyható ki: étrend, vizsgálatok, stresszcsökkentés. A sportoló nyugodt családi élete, anyagi biztonsága is nagyban hozzájárul a sikerhez. Lehet, hogy pluszt nem ad, de nem vesz el értékes energiákat. Nagyon fontos, hogy a teljesítménycsökkentő tényezőket kiiktassuk. Tudnia kell azt is egy felelős sportolónak, hogy a szervezet regenerálódása este 10 körül kezdődik, ehhez évezredek alatt szokott hozzá a test.

Fontos figyelembe venni a biológiát: példaként említette a súlyemelőket: még mindig él az a téves berögződés, hogy nem isznak, de izzasztják magukat. A valóság az, hogy először a víz ürül ki a szervezetből, aztán a szénhidrát, harmadjára a fehérjék (saját izom), végül, legutoljára a zsír.

A szomjúságérzet jelentkezésekor inni már késő. Tehát nem lehet rövid távon lefogyni, illetve lehet, komoly árat kell érte fizetni (jojó-effektus).

Mindenkinek, aki nyugalomban van, 3 liter folyadékot kell meginnia, persze nem műitalokat, cukros, szénsavas löttyöket. Aki mozog, annak még többet. (Nyáron nem jó a hideg víz, hiszen átszalad a szervezeten.)

Amikor sportol valaki, izotóniás sportitalra van szüksége. Ebben van egyszerű és összetett szénhidrát is. Sport közben körülbelül 20 percenként kell bevinni ebből 2-3 decilitert.

Az édesítésre még a mézet sem ajánlja a szakember, helyette a nyírfacukor a jó. Ez nem táplálja a candida-gombákat, és a fogakat sem rontja. Az ételek sózására a durvára őrölt tengeri só vagy a Himalája- só a legmegfelelőbb.

Teljes kiőrlésű lisztet kellene használni és sok gyümölcsöt, zöldséget fogyasztani, a sok gabonaféle (köles, hajdina, barna rizs) mellett. Persze néha a sportolóknak is megengedett egy kis kihágás: a lényeg, hogy a táplálkozás 80-85 százalékban megfeleljen a sporttáplálkozás feltételeinek.

Az este 10 és hajnali 4 közötti alvás szorzója kétszeres, ilyenkor tud a szervezet teljesen regenerálódni. Legalább hetente ötször ezt be kellene tartani.

Meg kell tanítani a jövő bajnokait nyerni: ahol az alázat véget ér, ott kezdődik a vereség. Azaz legyenek tisztában azzal: a győzelem kegyelmi állapot, ajándék, és ez az alázat a nagy emberek sajátja. Munka nélkül egyszerűen nem lehet javakhoz jutni.

(WEBBeteg - Czibere Anikó)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.