• Utazási tudnivalók a Futball Világbajnokságra utazóknak

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Mivel a 2010-es Futball világbajnokság hamarosan kezdődik, íme néhány tipp a Dél-Afrikába első alkalommal látogatók számára.

    Egészségügyi kockázatok

    Ne feledje, hogy mikor ilyen nagy távolságra utazik, időre van szüksége ahhoz, hogy hozzászokjon az időeltolódáshoz.

    Hirdetés
    •  Hastífusz, paratífusz (enterális láz)
     A hastífusz és a paratífusz tünetei több héttel a megfertőződés után jelentkeznek. A betegség tünetei kb. két héttel a fertőződés után kezdődnek, fejfájás, fokozatosan emelkedő láz, és a láz emelkedését nem követő szívfrekvencia-fokozódás jellemzőek, a máj és a lép megnagyobbodnak. Annak ellenére, hogy a fertőzés a gyomor-bélrenszert érinti, a hasmenés nem jellemző tünet.
     Hastífusz, paratífusz (enterális láz)>>
     Utazás előtt konzultáljon orvosával, és adassa be magának az általa javasolt oltásokat. Ne feledje, hogy Dél-Afrikában egészen másak az egészségügyi kockázatok, mint Európában. Az ország egyes területein előfordul a malária, illetve egyéb fertőző betegségek is veszélyesek lehetnek a szurkolók számára. 
    • Védje magát a vízfogyasztással és élelmiszerekhez kapcsolódó betegségektől, mint a kolera, hasmenés, hepatitis A, tífusz, stb. Mindig mosson kezet evés előtt, és csak jól átsütött vagy megfőzött élelmiszert fogyasszon, és kerülje az utcai élelmiszer árusokat. A vizet mindig forralja fel, vagy csak palackos vizet fogyasszon. Kerülje a pasztörizálatlan tejtermékek fogyasztását. 
    • Dél-Afrika bűnözési problémákkal is küzd, és fennállhat a nemi erőszak kockázata is. Ha valaki bántalmaztak, vagy megerőszakoltak, fontos, hogy azonnal forduljon orvoshoz, és végeztessen el egy HIV és STD tesztet. Az ATM automaták közül mindig csak azt használja, mely a szállodán, éttermen vagy bevásárlóközponton belül található.

     

     A salmonellosis (szalmonella-fertőzés)
    A salmonellosis a köznyelvben rendszerint fertőzött étel fogyasztása után kialakuló gyomor-bélrendszeri panaszokat jelöl. A kórokozónak azonban számos, különböző panaszokat okozó alfaja is létezik. Fertőzés bármikor kialakulhat, ám a járvány kialakulásának kockázata nyáron a legmagasabb. Hazánkban a bakteriális hasmenéses betegségek vezető kórokozói a Salmonellák. Háromféle típusú fertőzést okoznak. Ezek közül is a leggyakoribb az akut bélhurut, az enterocolitis. Bizonyos törzsek az egész szervezetet érintő, kiterjedt fertőzést (szepszist) váltanak ki. A typhoid vagy enterális lázat a S. typhi és S. paratyphi okozzák.
    A salmonellosis (szalmonella-fertőzés)>>

    Öltözet

    Sokakban él az a tévhit, hogy az afrikai kontinens minden pontján perzselő meleg van. A tény az, hogy a június-júliusban megrendezésre kerülő foci VB ideje alatt Dél-Afrikában éppen téli szezon lesz. Ez azt jelenti, hogy attól függően, Dél-Afrika melyik részén fog tartózkodni, az átlagos hőmérséklet 0 Celsius fok lesz. Így melegen ajánlott az odalátogatók számára a hosszú ujjú pulóverek és a dzsekik bőröndbe csomagolása, a hideg téli estékre. A vékony ingek és pólók nappalra lesznek megfelelőek.

    Védelem

     

     Hepatitis A
    Az A vírus hepatitisfertőzés a gyomor-bélrendszer útján jön létre. A vírus a fertőzött ember székletével a környezetbe kerül, ahol nagyon sokáig életképes, majd szennyezett étel, ital, kéz, csatorna, szabad vizek közvetítésével más emberekre is átterjed.
    Hepatitis A>>

    Két fontos védőszerre lesz szüksége Dél-Afrikában: naptejre és rovarriasztóra. Noha az éjszakai átlaghőmérséklet a téli hónapokban 0 fok alá süllyedhet, napközben elérheti a 25 Celsius fokot is, melyet erős napfény kísér. Így feltétlenül bölcs ötlet a magas fényvédőszámmal ellátott naptej csomagolása az utazáshoz. 

    Mivel fenáll a rovarcsípések okozta malária veszélye, különösen Dél- Afrika északnyugati régióban, például Mpumalanga vagy Limpopo környékén, feltétlenül legyen Önnél rovarriasztó. Mielőtt elutazna, irasson fel orvosával malária tablettát, mivel bizonyos területeken ezekre is szüksége lehet.

    Úti okmányok

    Mint minden utazás előtt, győződjön meg arról, hogy beszerzett minden szükséges úti okmányt, illetve azok fénymásolatát az utazáshoz. Ide tartozik az útlevél, személyi igazolvány, hitelkártya. A fénymásolat megkönnyíti a dolgát a követségen abban az esetben, ha esetleg elveszti valamelyik azonosítóját.

    Egyéb tanácsok

     

     Hasznos linkek!

    A VB ideje alatt, június és július között van egy átlagosan 18 napig tartó esős időszak, mely körülbelül 100mm esőt ad ebben az időszakban. Tehát határozottan jó ötlet, ha esernyőt, és/vagy esőkabátot is visz magával.

    Amennyiben valamilyen gyógyszert szed, győződjön meg arról, hogy elegendő extra tablettát visz magával. Amennyiben a Dél-afrikai gyógyszertárakban nem tartanak az Ön számára szükséges orvosságból, annak komoly egészségi következményei lehetnek.

    Győződjön meg arról, hogy elegendő pénz van Önnél, különféle formákban: készpénz, bankkártya, utazási csekk, stb.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült: 2010.06.11 07:24
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Diaeuro - Nemzetközi Diabétesz Futsal-bajnokság

    A futballpályán minden játékos egyenlő esélyekkel küzd a győzelemért. A program célja pozitív példát mutatni mindenkinek - elsősorban a cukorbetegséggel élőknek -, hangsúlyozni a tudatos életmód és a hátrányos megkülönböztetés csökkentésének fontosságát.

    Sportsérülések a futballban

    A rendszeres sportolás számos sérülés kockázatával jár, amelyek azonban többnyire megelőzhetőek. Vannak általánosan jellemző sportsérülések, amelyek minden sportág gyakorlásának velejárói lehetnek, pl. az izomláz.

    Focival a cukorbetegség ellen

    A házigazda és egyben címvédő magyar csapat mellett összesen 15 ország csapatának cukorbeteg játékosai hívják fel a figyelmet a betegség rohamos terjedésére a 2014. szeptember 1-5. között Balatonfüreden megrendezésre kerülő Cukorbeteg Futsal Európa-bajnokságon.

    A kutatók dengue láz kockázatára figyelmeztetnek a brazil VB alatt

    A betegség kockázatának korai figyelmeztető rendszere szerint a közelgő brazil labdarúgó-világbajnokság a 12 vendéglátó város közül háromban elég nagy veszélyt jelent a fokozott riasztáshoz.

    2014-ben Magyarország rendezi a cukorbeteg labdarúgó Európa-bajnokságot

    Szeptember 1. és 5. között rendezik a 2014-es DiaEuroNemzetköziDiabéteszLabdarúgó-bajnokságot Balatonfüreden.Magyarország annak köszönhetően nyerte el az egyre népszerűbb sportesemény rendezési jogát, hogy az idén a tornán először szereplő hazai válogatott aranyérmet szerzett a horvátországi döntőben.

    Magyar csapat a cukorbetegek nemzetközi futballbajnokságán

    Június 16-án rendezik a DiaEuro Nemzetközi Diabétesz Labdarúgó-bajnokság hazai válogatóját Budapesten. A jelentkezőkből a helyszínen alakul meg a magyar cukorbeteg labdarúgó-válogatott, amelynek hét tagja képviseli majd Magyarországot a nemzetközi megmérettetésen Horvátországban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.