Utazási tudnivalók a Futball Világbajnokságra utazóknak

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

Mivel a 2010-es Futball világbajnokság hamarosan kezdődik, íme néhány tipp a Dél-Afrikába első alkalommal látogatók számára.

Egészségügyi kockázatok

Ne feledje, hogy mikor ilyen nagy távolságra utazik, időre van szüksége ahhoz, hogy hozzászokjon az időeltolódáshoz.

  • Utazás előtt konzultáljon orvosával, és adassa be magának az általa javasolt oltásokat. Ne feledje, hogy Dél-Afrikában egészen másak az egészségügyi kockázatok, mint Európában. Az ország egyes területein előfordul a malária, illetve egyéb fertőző betegségek (tífusz, sárgaláz) is veszélyesek lehetnek a szurkolók számára.
  • Védje magát a vízfogyasztással és élelmiszerekhez kapcsolódó betegségektől, mint a kolera, hasmenés, hepatitis A, tífusz, stb. Mindig mosson kezet evés előtt, és csak jól átsütött vagy megfőzött élelmiszert fogyasszon, és kerülje az utcai élelmiszer árusokat. A vizet mindig forralja fel, vagy csak palackos vizet fogyasszon. Kerülje a pasztörizálatlan tejtermékek fogyasztását.
  • Dél-Afrika bűnözési problémákkal is küzd, és fennállhat a nemi erőszak kockázata is. Ha valaki bántalmaztak, vagy megerőszakoltak, fontos, hogy azonnal forduljon orvoshoz, és végeztessen el egy HIV tesztet. Az ATM automaták közül mindig csak azt használja, mely a szállodán, éttermen vagy bevásárlóközponton belül található.

Öltözet

Sokakban él az a tévhit, hogy az afrikai kontinens minden pontján perzselő meleg van. A tény az, hogy a június-júliusban megrendezésre kerülő foci VB ideje alatt Dél-Afrikában éppen téli szezon lesz. Ez azt jelenti, hogy attól függően, Dél-Afrika melyik részén fog tartózkodni, az átlagos hőmérséklet 0 Celsius fok lesz. Így melegen ajánlott az odalátogatók számára a hosszú ujjú pulóverek és a dzsekik bőröndbe csomagolása, a hideg téli estékre. A vékony ingek és pólók nappalra lesznek megfelelőek.

Védelem

Két fontos védőszerre lesz szüksége Dél-Afrikában: naptejre és rovarriasztóra. Noha az éjszakai átlaghőmérséklet a téli hónapokban 0 fok alá süllyedhet, napközben elérheti a 25 Celsius fokot is, melyet erős napfény kísér. Így feltétlenül bölcs ötlet a magas fényvédőszámmal ellátott naptej csomagolása az utazáshoz.

Mivel fenáll a rovarcsípések okozta malária veszélye, különösen Dél- Afrika északnyugati régióban, például Mpumalanga vagy Limpopo környékén, feltétlenül legyen Önnél rovarriasztó. Mielőtt elutazna, irasson fel orvosával malária tablettát, mivel bizonyos területeken ezekre is szüksége lehet.

Úti okmányok

Mint minden utazás előtt, győződjön meg arról, hogy beszerzett minden szükséges úti okmányt, illetve azok fénymásolatát az utazáshoz. Ide tartozik az útlevél, személyi igazolvány, hitelkártya. A fénymásolat megkönnyíti a dolgát a követségen abban az esetben, ha esetleg elveszti valamelyik azonosítóját.

Egyéb tanácsok

A VB ideje alatt, június és július között van egy átlagosan 18 napig tartó esős időszak, mely körülbelül 100mm esőt ad ebben az időszakban. Tehát határozottan jó ötlet, ha esernyőt, és/vagy esőkabátot is visz magával.

Amennyiben valamilyen gyógyszert szed, győződjön meg arról, hogy elegendő extra tablettát visz magával. Amennyiben a Dél-afrikai gyógyszertárakban nem tartanak az Ön számára szükséges orvosságból, annak komoly egészségi következményei lehetnek.

Győződjön meg arról, hogy elegendő pénz van Önnél, különféle formákban: készpénz, bankkártya, utazási csekk, stb.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fáradásos törés (stressztörés)

Fáradásos törésről beszélünk, amikor a csontokat érő ismétlődő terhelések, ismétlődő erőhatások következtében a csont regenerációs...

Úszóváll (rotator tendinitis)

Az úszóváll a forgatóizomzat (rotátorköpeny, azaz a felkart a vállízületben tartó izmok és inak) szakadása és megduzzadása. Az úszóváll...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.