Antioxidánsok - Nagyobb mennyiségben ártalmas is lehet

Szerző: WEBBeteg - K. J. fordító

Az antioxidánsok – mint például a C- és E-vitamin – fogyasztása előnyére válik szervezetünknek. Egészen addig, amíg túlzásba nem visszük a bevitelt, onnan kezdve ugyanis vérünk oxigénszállítását akadályozzák, s az egésznek izmaink isszák meg a levét.

Az antioxidánsok, mint a C- és E-vitamin, vagy a betakarotin, szervezetünk védelme érdekében fejtik ki hatásukat: lassítják az öregedés folyamatát, blokkolják a daganatos megbetegedések kialakulását, és az anyagcserében is fontos szerepet játszanak.

Figyeljen oda Ön is, hogy mit eszik!

Ugyanez a másik oldalon felsorakozó erőkre, az oxidánsokra is érvényes. Egyik képviselőjük, a hidrogénperoxid a példának okáért értágító hatással rendelkezik.

- Ha nagyobb mennyiségben fogyasztunk antioxidánsokat, a hidrogénperoxid és más természetes értágító anyag hatását semlegesíthetjük. Ezáltal vérünk oxigénszállító kapacitását csökkentjük, s végeredményben kevesebb oxigén jut izmainkhoz – hangsúlyozza Wolfgang Wesiack, a Német Belgyógyászok Szakszövetségének (BDI) elnöke.

Természetes eredetű vitaminokat fogyasszon

Antioxidáns-forrásaink

Az antioxidánsok egy része csak növényi táplálékkal kerülhet be szervezetbe (vitaminok, flavonoidok), mások az emberi szervezetben is képződnek, pl.: az antioxidáns hatású enzimek (kataláz, glutation-peroxidáz, szuperoxiddizmutáz, stb.), a szőlőcukor, vagy a húgysav. Közismert antioxidánsok az A-, a C-, és az E-vitamin, a béta-karotin, a flavonoidok, az izoflavonoidok, a fenolsavak, a szelén, a Q10 (más néven ubikinon) molekula.
Az antioxidánsokról bővebben a WEBBetegen>>

A szakértő azt is kiemeli, hogy mindebből következőleg a természetes vitaminforrások mellett bevitt mesterséges vitaminok (amelyet sok készételhez utólag kevernek hozzá) nem érik el céljukat, sőt a várttal teljesen ellentétes hatást is eredményezhetnek.

A kereskedelemben kapható számos termék – mint például több gyümölcslé, gabona és kukoricapelyhek, illetve édességek – tartalmaz hozzáadott vitaminokat, ugyanakkor ez nem jelenti automatikusan, hogy egészségesebbek is lennének.

– Ajánlatosabb – magyarázza a professzor – természetes eredetű vitaminban gazdag élelmiszereket, mindenekelőtt sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. A zöldpaprika, csipkebogyó, vagy káposzta kiváló forrás C-vitamin raktáraink feltöltésére, míg az E-vitamin pótlására a növényi olajok, és csonthéjas gyümölcsök ajánlottak.

(WEBBeteg - K.J. Forrás: http://www.fitforfun.de, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Hozzászólások (4)

Cikkajánló

Majomhimlő Majomhimlő

Megérkezett Magyarországra is a majomhimlő elleni védőoltás.

Férfi nemi szervek Férfi nemi szervek

Herékkel, prosztatával, húgycsővel és vesékkel kapcsolatos érdekességek.

Mit tehet bőre, haja és körmei...

A hibátlan bőr, az egészséges haj és köröm nagyrészt adottság, azonban életmódunkkal mi is sokat tehetünk megőrzéséért. És bár megállítani...

Hogyan hatnak az antioxidánsok?

Az antioxidánsok többféle vegyületcsoportot foglalnak magukban: többek között vitaminok, ásványi anyagok, karotinoidok, polifenolok, enzimek...

Hogyan lélegezzünk helyesen...

A helyes légzés nemcsak testi, hanem szellemi egészségünkre is hat, ezért kiemelten fontos, hogy ne csak a mindennapokban, hanem sportolás közben is...

Már egy kevés testedzés is...

Még egy kevés testedzés, mint az intenzív séta is jelentősen csökkentheti a depresszió kockázatát egy új tanulmány szerint.

Az antioxidánsok szerepe az öregedés...

Az öregedés szabad gyökök elmélete az egyik legszélesebb körben elfogadott öregedéselmélet, melyet Harman fogalmazott meg 1956-ban. A szabad gyökök...

Immunerősítő ételeink - Ön tudta?

Ha betegségből lábadozik, vagy épp szeretné elkerülni a vírusokat, vagy csak úgy érzi, egy kis erősítés sosem árt, akkor olvassa el cikkünket....

Mik is azok az antioxidánsok?

Az antioxidánsok szervezetünk egyik létfontosságú alkotóelemei. Egy részükhöz csak növényi táplálékon keresztül tudunk hozzájutni, más...

Antioxidánsok: csak mértékkel

Antioxidánsoknak összefoglaló néven azokat az anyagokat tekintjük, amelyek reakcióba lépnek és semlegesítik az olyan úgynevezett szabad gyököket a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.