Váratlan szívhalál - ártalmas-e a sport?

Oxygen Medical
megjelent:

A rendszeres testmozgás segíti az egészség megőrzését, a szív-és érrendszeri betegségek megelőzését. Éppen ezért mindig értetlenül állunk, ha a híradásokból hirtelen szívhalál, vagy infarktus miatt elhunyt sportolókról értesülünk.

A sportolással tehát mégsem előzhetjük meg a tragédiát, továbbra is a szív-és érrendszeri betegségek lesz az egyik vezető halálok hazánkban?-erről kérdeztük dr. Marton Anna kardiológust.

Az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint világszerte évente 17 millió ember hal meg valamilyen szív- és érrendszeri betegségben, 2020-ra pedig ez a szám 20 millióra emelkedhet. A drasztikus növekedéshez egyértelműen hozzájárulnak a helytelen táplálkozási szokások, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás és a mozgáshiányos életmód is.

Váratlan, sportolók körében bekövetkezett halálesetek - miért?

A sportolók körében bekövetkező halálesetek hallatán joggal merül fel sokakban a kérdés: az egészséges életmód valóban védelmet nyújt-e a szív-és érrendszeri betegségekkel szemben? A megfelelő körültekintéssel végzett testmozgás egyértelműen pozitív hatást gyakorol az emberi szervezetre -mondta el dr. Marton Anna kardiológus.

A rendszeres mozgás hatására egyrészt nő a szív tömege, javul a pumpafunkciója, másrészt a szívizomban olyan kis hajszálerek alakulnak ki, illetve nyílnak meg, melyek növelik a szív oxigén ellátottságát. Az élsportolók körében ugyanakkor az intenzív terhelés hatására sajnos bekövetkezhet, hogy a hajszálerek kialakulása nem tudja követni a szív tömegének növekedési ütemét, így a korábbi érhálózat képtelen megfelelő mennyiségű oxigént biztosítani a megnövekedett szívizomzat számára.

Tudta?

A hirtelen szívhalál gyakran kiszámíthatatlan: szívbetegeken illetve ismert szívbetegség nélkül is előfordulhat, az első tünetek jelentkezése és a halál között legfeljebb egy óra telik el. A hirtelen szívhalálról bővebben

Ennek következtében még ép koszorúérrendszer esetén is kialakulhat szívizomelhalás- azaz szívinfarktus, kitágult, renyhén működő szívizomzat vagy mindezek talaján életveszélyes ritmuszavar. Ugyanakkor számos más, sporttól független, tüneteket nem okozó szívbetegség is rejtőzhet a szomorú halálesetek hátterében. Elengedhetetlen lenne mindezeket kardiológiai szűrővizsgálat során idejében felismerni, mely sportolóink életét védhetné meg.

A versenyengedély kiadásához, meghosszabításához ma még a legtöbb országban, így hazánkban sem előírás a kardiológiai szűrés vagy a rendszeres kontrollvizsgálat. Éppen ezért fontos, hogy a sportolók vagy sporttevékenységet rendszeresen űzők méginkább tisztában legyenek a saját megelőzési lehetőségeikkel, mely ha nem is kötelező, de elérhető minden magyar ember számára.

Az élsportolók körében komolyan kell venni, minden tünetet!

Rendszeres, intenzív mozgást, élsportot űzők számára éppen ezért kiemelten fontos minden apró, szokatlan tünetet komolyan venni. Az edzett szervezet ugyanis képes sokáig kompenzálni ezeket a szervi eltéréseket, így a beteg hosszú ideig tünetmentes maradhat, vagy egészen enyhe panaszokról számolhat be, mint a megszokottnál hamarabb jelentkező fáradtságérzet, esteleg mellkasi szorító érzés, légszomj, vagy szívdobogás érzés. "Ugyanakkor hangsúlyozom, hogy minden tünetmentes, jó kondícióban lévő sportoló időszakos szűrése is indokolt lehet az ún. néma, de kockázattal járó szívbetegségek kiszűrésére" - hívja fel a figyelmet a szakértő.

A sportkardiológiai kontrollt különösen fontos aktívan sportolók körében évente megismételni, így tünetmentesség esetén is idejében felismerhetők és kezelhetők az elváltozások. A megfelelő szakorvosi felügyelet mellett végzett mozgást bátran végezhetjük és segítségével valóban nagy mértékben csökkenthetjük a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

A rendszeres mozgás nem csak a szív oxigénellátását javítja, infarktus, érelmeszesedés, agyvérzés kockázatát csökkenti, de bizonyítottan hozzájárul számos daganatos betegség megelőzéséhez is.

Összegzésül elmondhatjuk, hogy a rendszeres testmozgás egyértelműen hozzájárul egészségünk és jó életminőségünk megőrzéséhez, élettartamunk hosszabításához. Ugyanakkor rendszeres testedzés, különösen versenysport esetén igen fontosnak tartható a sporttevékenység elkezdése előtt, valamint azt követően évente kardiológiai szűrés lehetőség szerint sportkardiológiában gyakorlott szakrendelésen a sportolói szívhalál megelőzése céljából.

Tudta?

A mozgáshiányos életmód negatív következményeit mindenki ismeri. Léteznek azonban kevésbé ismert előnyei is egészségünkre a testmozgásnak: a rendszeres sportolás kevésbé ismert előnyei.

(Oxygen Medical)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.