Sportsérülések megelőzése és kezelése

Debreceni Egyetem
megjelent:

A gyógytornászoknak az edzések kialakításában is fontos szerepe van - hangzott el a VII. Fizioterápiás Szakmai Napon a Debreceni Egyetemen.

sportolok
Sport és egészség a WEBBetegen

A sportsérülések és rehabilitációjuk volt a központi témája a hetedik alkalommal megrendezett Fizioterápiás Szakmai Napnak, a Népegészségügyi Kar és a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága által szervezett május 20-i találkozónak.

A csaknem kétszáz, gyógytornászokból és egyetemi hallgatókból álló résztvevő olyan fizioterápiás módszerekkel és eszközökkel ismerkedhetett meg, amelyeket a szabadidős és profi sporttevékenység ellátása során alkalmazhatnak a gyógytornászok.

- Az élsportolók eredményei fokozatosan növekednek, teljesítőképességük határát próbálják meg kitolni az egyre megterhelőbb tréningekkel. A túlterhelés miatt kialakuló sérülések rehabilitációjára – éppen a fokozott elvárás miatt – általában nem hagynak elég időt a sportolók, és ezért még könnyebben újrasérülnek. Emellett az amatőr sportolók, akik hobbiszinten tréningeznek, egyre több mozgásformával, edzési lehetőséggel találkoznak, de legtöbbször nincs megfelelő információjuk ezeknek az új mozgásformáknak a veszélyeiről.

Nem tudják meghatározni a céljaiknak megfelelő edzésmunka mennyiségét és minőségét, így sok esetben itt is sérülésekhez vezet a nem megfelelő tréning. Ezeknek a sérüléseknek, a komplex és hatékony rehabilitációja csak akkor valósulhat meg, ha jól szervezetten működő team-munka áll a program mögött – fogalmazott Veres Balajti Ilona, a Debreceni Egyetem Fizioterápiás Tanszékének vezetője.

A tanszékvezető hozzátette: a prevenciónak az edzések kialakításában is fontos szerepe van, a gyógytornászok az új eszközök ismeretén keresztül, azok hatékonysága és veszélyei tudatában képesek megfelelő edzésprogramokat kialakítani.

A szakmai napon a résztvevők komplex egészségügyi állapotfelmérésen – vércukor, véroxigén, vérnyomás, koleszterin szint, gerinc funkcionális állapota – is részt vehettek, mely vizsgálatok kivitelezését a DE Hallgatói önkormányzata biztosította.

(Debreceni Egyetem)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.