• Sportsérülések megelőzése és kezelése

    Szerző: Debreceni Egyetem

    A gyógytornászoknak az edzések kialakításában is fontos szerepe van - hangzott el a VII. Fizioterápiás Szakmai Napon a Debreceni Egyetemen.

    Sport és egészség a WEBBetegen

    A sportsérülések és rehabilitációjuk volt a központi témája a hetedik alkalommal megrendezett Fizioterápiás Szakmai Napnak, a Népegészségügyi Kar és a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága által szervezett május 20-i találkozónak.

    A csaknem kétszáz, gyógytornászokból és egyetemi hallgatókból álló résztvevő olyan fizioterápiás módszerekkel és eszközökkel ismerkedhetett meg, amelyeket a szabadidős és profi sporttevékenység ellátása során alkalmazhatnak a gyógytornászok.

    Hirdetés

    - Az élsportolók eredményei fokozatosan növekednek, teljesítőképességük határát próbálják meg kitolni az egyre megterhelőbb tréningekkel. A túlterhelés miatt kialakuló sérülések rehabilitációjára – éppen a fokozott elvárás miatt – általában nem hagynak elég időt a sportolók, és ezért még könnyebben újrasérülnek. Emellett az amatőr sportolók, akik hobbiszinten tréningeznek, egyre több mozgásformával, edzési lehetőséggel találkoznak, de legtöbbször nincs megfelelő információjuk ezeknek az új mozgásformáknak a veszélyeiről.

    Nem tudják meghatározni a céljaiknak megfelelő edzésmunka mennyiségét és minőségét, így sok esetben itt is sérülésekhez vezet a nem megfelelő tréning. Ezeknek a sérüléseknek, a komplex és hatékony rehabilitációja csak akkor valósulhat meg, ha jól szervezetten működő team-munka áll a program mögött – fogalmazott Veres Balajti Ilona, a Debreceni Egyetem Fizioterápiás Tanszékének vezetője.

    A tanszékvezető hozzátette: a prevenciónak az edzések kialakításában is fontos szerepe van, a gyógytornászok az új eszközök ismeretén keresztül, azok hatékonysága és veszélyei tudatában képesek megfelelő edzésprogramokat kialakítani.

    A szakmai napon a résztvevők komplex egészségügyi állapotfelmérésen – vércukor, véroxigén, vérnyomás, koleszterin szint, gerinc funkcionális állapota – is részt vehettek, mely vizsgálatok kivitelezését a DE Hallgatói önkormányzata biztosította.

    (Debreceni Egyetem)

    Módosítva: 2016.05.20 17:22, Megjelenés: 2016.05.20 17:22
   • Cikkajánló

    Cukorbetegség

    Cukorbetegség

    Dr. Bene Orsoly

    Milyen hosszú távú következményei lehetnek, ha nem kezelik megfelelően?

    Lézeres szemműtét

    Lézeres szemműtét

    Szponzorált tartalom

    Miért választják egyre többen? Utánajártunk a legfontosabb tudnivalóknak. (x)

    Sportsérülések - És a rehabilitáció hol marad?

    Gyakran mesélik ismerősök - sportolók és átlagemberek -, hogy kificamodott a bokájuk/eltört a karjuk/részlegesen szakadt az Achilles-ín stb., begipszelték, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő gyógyszert kaptak és most pihentetniük kell a sérült testrészt. Alig várom a folytatást, ez azonban az esetek nagy részében elmarad. Ha rákérdezek, hogy valóban ennyiből áll-e a terápia, a válasz általában az, hogy: Igen. Miért, mi másra lenne még szükség?... Nos, egyetlen aprócska dologra, valódi, teljes értékű rehabilitációra.

    Sokszor túlfeszítik a húrt az amatőr futók

    Nem biztos, hogy a futás a legjobb mozgásforma mindenkinek, ennek ellenére az amatőr futók túlnyomó többsége még soha nem kérte ki szakember tanácsát edzés előtt.

    Izomdiszbalansz - Mozgás, de hogyan?

    A helyes testtartás fontosságáról rengeteget hallhatunk, mégis egyre több embernél figyelhetőek meg azok a tartáshibák, amelyek célzott mozgásterápiával elkerülhetőek lennének. Melyek ezek? Hogyan ismerjük fel és milyen mozgásformát válasszunk, ha keresztezett szindrómával van dolgunk?

    A sportsérülések kialakulásának mechanizmusa: a tenziós, az overload és a sérülés zóna

    Az emberi test nem felejt. Sem a jót, sem a rosszat. Őrzi az egyes traumák emlékeit, s e nyomok mindegyike gyengébbé, sebezhetőbbé teszi. Az élet során bekövetkező számtalan kisebb-nagyobb sérülés bizony a test idő előtti kifáradásához, öregedéséhez vezet, pedig jellemzően oly könnyen elkerülhető lenne.

    Sportsérülések a vívásban

    A vívás a látszat ellenére elviekben nem veszélyes sport. Természetesen előfordulhatnak kisebb-nagyobb sérülések, de a komolyabb sérülések esélye kicsi. Problémák a bemelegítés hiányából, felkészületlenségből vagy túlerőltetésből adódhatnak.

    Miért fontos sérülés után a fascia (kötőszövet) edzésével is törődni?

    A sportsérüléseknek gyakran komoly és hosszadalmas következményei vannak. A mozgás korlátozottá válhat, és a sérülés miatti mozgáskompenzáció újabb sérülések forrása lehet. Berengar Buschmann fascia tréning szakértővel beszélgettünk a sérülések utáni edzésről.

    A leggyakoribb sportsérülések: Mit kell tudni róluk?

    Izomhúzódás, csonttörés, egyéb sérülések: a sport egészségtelen is lehet, az örömöt gyorsan felválthatja a fájdalom. A sérülésveszély nem egyforma mértékben áll fenn a különböző sportágaknál, ilyen szempontból a csapatsportok a legkockázatosabbak a gyakori testi kontaktus miatt.

    Mikor biztonságos újra sportolni sérülés után?

    Mikor biztonságos visszatérni a sporthoz egy sérülés után? Honnan tudhatjuk, hogy teljesen felépültünk? Mindenkiben felmerülnek ezek a kérdések, aki szenvedett már el valamilyen sérülést testmozgás közben. Lássuk, mik azok az irányelvek, amik segítségünkre lehetnek!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.