• Az Európai Mozgásgyógyszer Mozgalom Budapesten tartja éves kongresszusát

    Szerző: Well pr

    Hétfőn kezdődik a Magyar Tudományos Akadémia Felolvasótermében (Megnyitó: szeptember 15., 14.00 óra) az Európai Mozgásgyógyszer Mozgalom 3. kongresszusa.


    Sport és egészség a WEBBetegen

    A kétnapos tudományos rendezvényen – amelynek rendező házigazdája a Magyar Sporttudományi Társaság – Európa számos országából érkeznek előadók a rendszeres testmozgás egészségmegőrzésben betöltött szerepével foglalkozó tudományterületekről. A konferencia fővédnökei: dr. Simicskó István sportért felelős államtitkár, dr. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár és Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

    A mozgásszegény életmód következményei

    A lustaságot már önmagában betegséggé kellene nyilvánítani - javasolja néhány vezető brit közegészségügyi szakember, akik szerint a mozgásszegény életmódból eredő betegségek felületes kezelése helyett, a probléma gyökerét kellene inkább orvosolni. Milyen betegségeket okoz a mozgásszegény életmód?>>

    Globális problémára globális válasz

    A „Mozgásgyógyszer” a testmozgással és a gyógyítással foglalkozó tudományterületeket öleli fel és globálisan keresi a lehetséges megoldásokat a világszerte terjedő fizikai inaktivitás veszélyeinek ellensúlyozására. A mozgásszegény életmód bizonyítottan hozzájárul számos krónikus betegség (kóros kövérség, mozgásszervi-, szív- és keringési elváltozások, daganatos betegségek, csontritkulás, cukorbetegség, etc.) kialakulásához és annak súlyos népegészségügyi, társadalmi-gazdasági következményeihez. Ezzel szemben az egészségközpontú, rendszeres testmozgás betegségmegelőző és gyógyító hatású, amivel jobb életminőségben hosszabbodhat meg az életkor.

    Ennek tudatában több évtizedes fejlesztés után az Egyesült Államokban az Amerikai Sportorvosi Kollégium (www.acsm.org) szakmai irányításával 2010-ben elindították a Mozgásgyógyszer (Exercise is Medicine® ‒ EIM) népegészségügyi programot. A program lényege, hogy a szakszerűen megválasztott és adagolt testmozgás az egészségügyi ellátás részét képezze, egészen odáig menően, hogy a testmozgást orvosi receptre írják fel. Az elmúlt időszakban a kezdeményezés dinamikusan fejlődő tényezővé vált az USA számos államában, s egyben a betegségmegelőzés eredményes, költségkímélő eszköze is. (www.exerciseismedicine.org)

    Hirdetés

    Európa is csatlakozott

    Az amerikai kezdeményezéshez hamarosan Európa is csatlakozott. A globális térnyerést a már megalakult 7 regionális központ és 31 tagország mozgásgyógyszer szervezete jelzi. Az Európai Mozgásgyógyszer Mozgalom (EIEIM) nonprofit szervezetként alakult meg 2011-ben a portugáliai Cascaisban a német dr. Jürgen Steinacker professzor vezetésével. 2013-ban Barcelonában már nyolc tagszervezet képviselői írták alá az alapító dokumentumot. A német központ 11 tagszervezetével a mozgalom európai fejlesztésén munkálkodik, eddig két kongresszust rendezett: 2012-ben Berlinben és 2013-ban Frankfurtban. (www.exerciseismedicine-europe.eu) Az idei kongresszust először tartják Németországon kívül, a magyar erőfeszítések elismeréseként Budapesten.

    A hazai Mozgás = Egészség program

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A mostani kongresszus házigazdája és a hazai program szakmai irányítását végző Magyar Sporttudományi Társaság (MSTT) 2010-ben Baltimore-ban az első Mozgásgyógyszer Világkongresszuson csatlakozott a globális kezdeményezéshez. Prevenciós irányú „Mozgás=Egészség” programjával folyamatosan közreműködik a kezdeményezés hazai megalapozásában és fejlesztésében. Fő célja az egészségmegőrzés, a fizikai fittség, az egészséges életmód népszerűsítése, különösen a tanuló ifjúság körében. A fejlett egészségügyi és sportkultúrával rendelkező európai országokban a mozgással történő gyógyításnak, betegségmegelőzésnek évszázados gyökerei és korszerű gyakorlatai vannak a gyógytornától kezdve különböző mozgás- és sportterápiákig. A háttér tehát Európában és hazánkban is adottnak tűnik a testmozgás gyógyszerként történő alkalmazásához.

    A Mozgás=Egészség programról további információk elérhetők az MSTT hivatalos oldalán: www.mstt.hu és a program folyamatosan frissülő, saját hír- és életmódportálján a www.mozgasgyogyszer.hu oldalon.

    (Well pr)

     
    Legutóbb frissült: 2014.09.12 23:23
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A stresszevés megelőzése kisgyermekkorban kezdődik

    A lelki problémák és feszültség oldására sokan az evésbe menekülnek. A finom falatok ugyan meg nem oldják, de átmenetileg talán kisebbnek mutatják az adott problémát. Egy kutatás szerint már egészen kisgyermekkorban is tehetünk azért, hogy a gyereknél megelőzzük felnőttkorban a stresszevés jelenségét.

    Miért vagyok mindig fáradt?

    A tartós fáradtság igen komoly probléma, ami nappali teljesítménycsökkenéshez, koncentrációzavarokhoz, akár balesetekhez is vezethet. A kimerültség lehetséges okairól dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, szomnológus és dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta beszélt az Alvás Világnapja kapcsán.

    A mozgásszegény életmód kétszer olyan halálos, mint az elhízás

    A mozgásszegény életmód kétszer olyan halálos, mint az elhízás – állítja egy új tanulmány. Ugyanakkor a kutatók szerint már egy minimális – például napi 20 perc séta – mozgás is elég ahhoz, hogy a korai halálozás kockázata 30 százalékkal csökkenjen.

    Cukorbetegség - Súlyos következményei lehetnek, ha félvállról veszi

    A 2-es típusú cukorbetegség a túlzott szénhidrát fogyasztás és a mozgásszegény életmód miatt napjaink népbetegségeinek listáján dobogós helyezést ért el. A betegség terjedését a rendszeres szűrés és a családokban végbemenő életmódváltás segíthet meggátolni.

    Már nem korlátozzák a gépjárműforgalmat, de még ingyenes a tömegközlekedés

    A Főpolgármesteri Hivatal péntek hajnalban megszüntette a magas légszennyezettség miatt Budapesten korábban elrendelt gépjárműforgalom korlátozását. Ugyanakkor pénteken még ingyenes a tömegközlekedés a fővárosban a 0, 1, 2, 3, 4 környezetvédelmi besorolású járművek forgalmi engedélyével.

    Hogyan fogyhatnék, ha ülőmunkát végzek? - Az orvos válaszol

    Mozgásszegény életmódot folytatok, ülőmunkát végzek. Sajnos egyre túlsúlyosabb vagyok. Tudna tanácsolni valamit, ami elősegítené a fogyásomat? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.