A kedvenc zenénk hallgatása növeli a teljesítményünket

DRportal
frissítve:

Akár a klasszikus, akár a metál zene rajongói közé tartozunk, egy nemrég végzett kutatási eredmény szerint, a kedvenc zenénk hallgatása nem csak élvezettel tölt el bennünket, hanem a sportteljesítményünket is javítja.

A Keele University kutatói sportolók bevonásával vizsgálták, hogy a kedvenc dallamok hallgatása segít-e formába hozni a sportolókat, és hozzájárul-e valamilyen mértékben a résztvevők erőfeszítéseinek csökkentéséhez.

A vizsgálathoz három különböző sportág (futball, kosárlabda és futás), összesen 64 sportolóját kérték fel. A csapatokkal előre kiválasztatták az általuk kedvelt zenei stílust, a női kosarasok például az RnB mellet döntöttek.

A kutatók az edzés előtt és alatt, illetve a versenyek vagy meccsek előtt is értékelték mindhárom csapat tagjainak motiváltságát, koncentrációkészségét, éberségi szintjét és az általuk érzékelt erőkifejtés mértékét zenehallgatással és anélkül.

Csökkenhet az erőkifejtés érzékelésének a mértéke

A zene hatására minden egyes sportoló jobb formában érezte magát, ami leginkább az edzések alatt nyilvánult meg. Minden értékelési szakaszban csökkent az erőkifejtés érzékelésének mértéke.

A kutatást vezető Dr. Alexandra Lamont szerint, bár előző kutatások már kimutatták a zenehallgatás teljesítményfokozó hatását, azonban eddig még senki nem vizsgálta specifikusan a kedvenc zenék hatásait. Az eredmények pedig azt mutatják, ha kedvenc zenénket hallgatjuk edzés alatt vagy közben, nemcsak jobban élvezhetjük a sportot, hanem kevesebb erőfeszítéssel nagyobb sportteljesítményt érhetünk el.

(DRportál)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.