• A kedvenc zenénk hallgatása növeli a teljesítményünket

    Szerző: DRportál

    Akár a klasszikus, akár a metál zene rajongói közé tartozunk, egy nemrég végzett kutatási eredmény szerint, a kedvenc zenénk hallgatása nem csak élvezettel tölt el bennünket, hanem a sportteljesítményünket is javítja.

    A Keele University kutatói sportolók bevonásával vizsgálták, hogy a kedvenc dallamok hallgatása segít-e formába hozni a sportolókat, és hozzájárul-e valamilyen mértékben a résztvevők erőfeszítéseinek csökkentéséhez.

    A vizsgálathoz három különböző sportág (futball, kosárlabda és futás), összesen 64 sportolóját kérték fel. A csapatokkal előre kiválasztatták az általuk kedvelt zenei stílust, a női kosarasok például az RnB mellet döntöttek.

    Hirdetés

    A kutatók az edzés előtt és alatt, illetve a versenyek vagy meccsek előtt is értékelték mindhárom csapat tagjainak motiváltságát, koncentrációkészségét, éberségi szintjét és az általuk érzékelt erőkifejtés mértékét zenehallgatással és anélkül.

    Csökkenhet az erőkifejtés érzékelésének a mértéke

    A zene hatására minden egyes sportoló jobb formában érezte magát, ami leginkább az edzések alatt nyilvánult meg. Minden értékelési szakaszban csökkent az erőkifejtés érzékelésének mértéke.

    A kutatást vezető Dr. Alexandra Lamont szerint, bár előző kutatások már kimutatták a zenehallgatás teljesítményfokozó hatását, azonban eddig még senki nem vizsgálta specifikusan a kedvenc zenék hatásait. Az eredmények pedig azt mutatják, ha kedvenc zenénket hallgatjuk edzés alatt vagy közben, nemcsak jobban élvezhetjük a sportot, hanem kevesebb erőfeszítéssel nagyobb sportteljesítményt érhetünk el.

    (DRportál)

    Módosítva: 2018.05.12 18:56, Megjelenés: 2014.08.29 07:38
   • Cikkajánló

    Koronavírus-járvány

    Koronavírus-járvány

    koronavirus.gov.hu

    Aki légúti tüneteket tapasztal, az ne menjen közösségbe!

    Hemokromatózis

    Hemokromatózis

    Dr. Tomonkó Magdolna

    Milyen típusai vannak ennek a betegségnek, és mik lehetnek ezek tünetei?

    Hogyan jógázzunk otthon biztonságosan?

    Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a jóga, hiszen nemcsak testileg, hanem mentálisan is feltölti az embert. A rendszeres gyakorlásnak számos jótékony hatása van, azonban vannak olyan mozzanatok, amikre különösen figyelnünk kell, hogy helyesen végezzük. Melyek ezek?

    Tanácsok aktív szabadidős sportolóknak a kijárási korlátozás idejére

    Most még olyanok is elkezdtek mozogni, akik eddig teljesen inaktív életet éltek, de mi a helyzet azokkal, akiknek korábban is szerves részét képezte az életüknek a sportolás? Mit tehet egy aktív szabadidős sportoló, akinek megszűntek a korábbi sportolási lehetőségei?

    Stresszkezelés élőzenével

    A zeneterápia alkalmazása az egészségügy számos területén tudományosan megalapozottnak tekinthető, dokumentáltan pozitív hatású például az autizmus, Parkinson-kór és az Alzheimer-kór kezelésében. Jó eredmények érhetők el zene segítségével a beszédképesség elvesztésével járó agysérülések kezelése során is.

    Olimpia 2012: óvszer, alkohol és orgiák?

    Az óvszer az olimpiai falu legfontosabb kelléke – jelentette ki az ötkarikás játékok előtt Ronda Rousey, amerikai dzsúdós, aki szerint a londoni olimpiai falu, akárcsak bármelyik másik korábbi játékokon, a pajzán kalandok melegágya lesz. De miért ez a hatalmas tesztoszteronháború, miért van szükség 15 ezer óvszerre a sportolóknak?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.