Világbajnok lehet a magyar cukorbeteg serdülő válogatott

Szerző: Tamara Hagen Cons.

Pénteken kezdődik a hetedik Diabétesz Junior Kupa. A Magyarországot képviselő csapat augusztus 21-én indul útnak, hogy részt vegyen a 2014-es Medtronic Diabétesz Junior Kupán, ahol 12 ország, 10-14 év közötti, cukorbeteg gyermekei küzdenek majd a győzelmi trófeáért a hollandiai Arnhem városában augusztus 22. és 24. között zajló, nem hivatalos labdarúgó világbajnokságon.

A 2007-óta folyamatosan megrendezett sportesemény célja, hogy a rendezvény legfőbb üzenete - Diabétesszel élve is teljes életet lehet élni! - világszerte minél több emberhez eljusson!

A magyar válogatott végleges keretét több selejtezőt követően idén májusban hirdették ki. A válogatott keret, melyet Havas Máté a Győri ETO FC utánpótlás koordinátora készített fel, a nyár folyamán több alkalommal találkozott, hogy egyre intenzívebben készüljön a nagy megmérettetésre.

Felkészülés orvosi felügyelet mellett

A gyerekek - akik az ország legkülönbözőbb pontjairól érkeztek - edzésterve és felkészítése semmiben nem különbözött egy, az egészséges gyerekeknek készített programtól. Óriási lelkesedéssel és növekvő izgalommal edzettek, annyi különbséggel, hogy felkészülésüket és pihenésüket is egy orvos szakmai csapat felügyelte és felügyeli a világbajnokság teljes ideje alatt. A csapatban inzulinpumpás és penes eszközt használó gyerekek egyaránt megtalálhatók.

A Diabétesz Junior Kupa szervezője a Medtronic, a világ egyik legnagyobb orvos-technológiai cége, a diabétesz kezelés területén a világ első számú vállalata. A vállalat célja, hogy a rendezvény által nem csak a résztvevők, de a közvélemény is minél többet tudjon meg a gyerekkori cukorbetegség kezelésének lehetőségeiről, mely olyan minőségi életet biztosít, melyben természetes módon van jelen a sport, akár később majd profi szinten is!

A sport jótékony hatásai

Nagy tévhit a cukorbetegek körében, hogy szinte egyáltalán nem mernek mozogni, nem ismerik a rendszeres edzés fontosságát a betegség kezelésében. A cukorbetegek számára pedig fontos a mozgás, nem csak a szövődmények elkerülésére, de a vércukorszint normalizálásának érdekében is. Cukorbetegség - A sport jótékony hatásai

Ennek szellemében kérték fel a Diabétesz Junior Kupa idei nagykövetének Bas Van de Goor olimpiai bajnok röplabdajátékost, aki maga is 1-es típusú cukorbeteg és nemcsak aktív ösztönzője a sportolásnak az 1-es típusú cukorbetegek körében, de ebben az évben a Diabétesz Junior Kupa szervezésében is tevékenyen részt vett.

"Állapotuk ellenére is sportolhatnak, és aktív életet élhetnek"

„A világszinten 230 millió embert érintő cukorbetegség évről-évre egyre több embert, és köztük sajnos egyre több gyermeket érint. A korábbi évek tapasztalata azt mutatja, hogy a Diabétesz Junior Kupán résztvevők számára rendkívüli élmény a hasonló sorsú társaikkal történő találkozás, ami igazolja a rendezvény jelentőségét. Legfőbb célunk, hogy a cukorbeteg gyermekek számára bemutassuk, állapotuk ellenére is sportolhatnak, és aktív életet élhetnek.

A rendszeres sport kiemelkedő jelentőségű a serdülőkorú gyermekek szervezetének és idegrendszerének egészséges fejlődése szempontjából, akár cukorbeteg, akár egészséges gyermekekről beszélünk. A cukorbeteg gyerekek egészséges társaikhoz képest sokkal szigorúbb rendszerben élnek és táplálkoznak, illetve sportolnak, hogy glükóz szintjüket kontrollálják.

Állapotuk megfelelő kezelése azonban csak akkor lehet igazán sikeres, ha a gyerekeket egy támogató, cselekvésre ösztönző közeg veszi körül, mely a szigorú életvitel mellett olyan csábító célokat is eléjük tud állítani, mint pl. a Diabétesz Junior Kupán való részvételt, mely célok elérésében hasznos eszközzé szelídül még a szigorú diéta is.”- mondta Gelencsér Éva a Junior Kupa magyar szóvivője, a Soproni Erzsébet Oktató Kórház diabetológus szakorvosa, a kiutazó csapatot kísérő szakmai csoport vezetője.

Az augusztus 22-én kezdődő labdarúgó világbajnokságot a hollandiai Arnhemben található Papendal Olimpiai Sport Centrumban rendezik, abban a létesítményben, melyet a Holland Olimpiai Bizottság és a Holland Sport Szövetség mellett a helyi profi labdarúgó csapat, az arnhemi Vitesse is használ a felkészüléseihez.

A Magyar válogatott a hétvége folyamán Ausztria, Belgium/Luxemburg, Németország, Olaszország, Hollandia, Lengyelország, Oroszország, Spanyolország, Anglia, Szlovákia és Svájc csapata ellen lép pályára.

(Tamara Hagen Cons.)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Porckorongok Porckorongok

A porckorong-előboltosulás és -kiboltosulás tünetei és kezelése.

Fáradásos törés (stressztörés)

Fáradásos törésről beszélünk, amikor a csontokat érő ismétlődő terhelések, ismétlődő erőhatások következtében a csont regenerációs...

Úszóváll (rotator tendinitis)

Az úszóváll a forgatóizomzat (rotátorköpeny, azaz a felkart a vállízületben tartó izmok és inak) szakadása és megduzzadása. Az úszóváll...

Nyári táborok - Mit tegyen, ha...

A több mint 1200 elérhető táborturnus közül a hagyományos táborok mellett egyre több különleges témájú tábort találni. Régészkedhetnek...

Miért van egyre több cukorbeteg...

Brigitta lánya kilencévesen lett 1-es típusú cukorbeteg, öt éve egy csapásra megváltozott az életük, nagyon sok nehézséget átvészelve most azt...

Mindig éhes vagyok! - Folyton...

A kis tinédzserek és a nagy kamaszok manapság elfoglaltabbak, mint valaha. Általában reggel 7 órakor elmennek otthonról és csak késő délután érnek...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.