• A kutatók dengue láz kockázatára figyelmeztetnek a brazil VB alatt

    Szerző: WEBBeteg

    A betegség kockázatának korai figyelmeztető rendszere szerint a közelgő brazil labdarúgó-világbajnokság a 12 vendéglátó város közül háromban elég nagy veszélyt jelent a fokozott riasztáshoz.


    Sport és egészség a WEBBetegen

    A rendszert fejlesztő kutatók elmondták, hogy az általános járvány fenyegetettség a VB alatt összességében alacsony, de az észak-keleti helyszínek, Natal, Fortaleza és Recifethere városa komoly kockázatot jelent.

    A csonttörő láznak is nevezett betegség vírusfertőzés, melyet Aedes aegypti szúnyog terjeszt. A betegség járhat enyhe, influenzaszerű tünetekkel, de a betegek 5%-ánál potenciálisan halálos állapotot is okozhat. Védőoltás és hatékony kezelés jelenleg nem áll rendelkezésre. Brazíliában több dengue láz eset fordul elő, mint bárhol a világon: 2000 és 2013 között több mint 7 millió fertőzést jelentettek.

    Hirdetés

    Rachel Lowe, a barcelonai Katalán Klímakutató Intézet munkatársa, aki részt vett a korai figyelmeztető rendszer kidolgozásában elmondta, a járványkitörés valószínűsége több tényező kombinációjától függ. Ezek közt szerepel a nagyszámú szúnyog, egy érzékeny populáció és a szúnyog-ember kontaktusok nagy aránya.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    „Az volt a célunk, hogy sorra vesszük a valós idejű szezonális esőzés és hőmérséklet előrejelzések elérhető bizonyítékait, a transzmisszió dinamikáját, illetve a szociális és környezeti változókat, majd kombináljuk ezeket a legutóbbi térképekkel és matematikai modellekkel, hogy megbízható kockázatbecslést végezhessünk a 12 vendéglátó városra.” – mondta Lowe.

    A The Lancet Infectious Diseases által közölt eredmények szerint a járványkitörés teljes kockázata Brasolia, Cuiaba, Curitiba, Porto Alegre és Sao Paulo városokban alacsony, miközben Rio de Janeiro, Belo Horizonte, Salvador és Manaus esetében némileg növekszik. A legnagyobb veszély Natal, Fortaleza, Recife városában leselkedik a látogatókra.

    „Felbecsülhetetlen értékkel bír az a képesség, hogy három hónappal korábban, korai figyelmeztetést tudunk adni kistérségi szinten a járvány lehetőségéről kistérségi szinten. Ez egyrészt hozzásegít a járvány kockázatának csökkentéséhez illetve a járványkitörés megfékezéséhez, valamint időt ad a helyi önkormányzatoknak, hogy a veszélyeztetett városokban megtegyék a szükséges lépéseket.” – összegezte Lowe.

    Tanácsok a foci VB-re utazóknak

    A 2014-es futball világbajnokságot június 12 és július 13 között tartják Brazíliában. Mivel Brazília hatalmas ország, változatos éghajlattal, az egészségügyi kockázat is attól függ, hogy az ország mely részére utazik. A mérkőzésekre 12 különböző stadionban kerül sor, melyek akár több mint 3000 kilométerre is lehetnek egymástól. Tanácsok a foci VB-re utazóknak>>

    (WEBBeteg, Forrás: www.foxnews.com)

     

     

    Legutóbb frissült: 2014.05.28 15:45
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Milyen betegségeket kaphat el a gyerek az óvodában, iskolában?

    Minden szülő jól tudja, ha máshonnan nem, hát tapasztalatból, hogy a közösségben töltött 10 hónap egyenlő a különböző betegségek, fertőzések szezonjával. Mire lehet számítani, hogyan tudunk védekezni, és megelőzni a sok betegséget?

    Az intim higiénia nyári kérdései

    Még javában tart a nyár, a strandszezon, a hőség, csakhogy a meleg és nedves környezetben nemcsak mi érezzük remekül magunkat, hanem a baktériumok is. Gyorsabban szaporodnak ilyenkor, számtalan kellemetlenséget okoznak, így a fertőzésveszélytől is tartani kell. Érdemes elővigyázatosnak lenni, és az év többi napjánál sokkal nagyobb gondot fordítani az intim higiéniára.

    Mit kell tudni az MRSA-fertőzésről?

    Az MRSA-fertőzést a meticillinrezisztens Staphylococcus aureus baktérium okozza. Ez egy olyan Staphylococcus aureus baktérium törzs, mely már számos alkalmazott antibiotikumra – többek között a meticillinre – is rezisztens.

    Megfuttatja a bírókat a FIFA - Ki fújhatja a sípot nemzetközi szinten?

    A játékvezetők, akik gyakran kétszer olyan idősek, mint a játékosok, hozzájuk hasonlóan végigfutják a mérkőzést, és emellett folyamatosan koncentrálniuk kell az események nyomon követéséhez. Az Egyesült Államok Labdarúgó Szövetségének adatai szerint a játékvezetők egy meccs alatt átlagosan 19 kilométert futnak, ami ötször több, mint a játékosok által megtett távolság.

    Egészséges ételek és italok vb-meccsnézés alatt

    Javában tombol a futball-világbajnokság, amely férfiak és nők millióit tartja lázban, és ülteti le őket a képernyők vagy kivetítők elé. A heves szurkolás alatt természetesen hamar megjön az étvágy, és a szomjat is oltani kell valamivel. A boltok forgalmán is érezhető, hogy egy-egy izgalmasabbnak ígérkező meccs előtt megnő a sós rágcsálnivalók és a sör iránti kereslet.

    Mire figyeljenek a 2018-as orosz foci vb-re utazók?

    Június közepén kezdetét vette a 21. FIFA labdarúgó-világbajnokság, amely tornának ezúttal Oroszország ad otthont. Rengeteg szurkoló érkezett az országba a világ számos pontjáról, hogy buzdítsa hazája válogatottját az év egyik legfontosabb sporteseményén. A tornára azonban nemcsak a szimpatizánsok, hanem az orosz egészségügyi szervezetek is készültek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai kirendeltségével egyetemben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.