A kutatók dengue láz kockázatára figyelmeztetnek a brazil VB alatt

Szerző: WEBBeteg

A betegség kockázatának korai figyelmeztető rendszere szerint a közelgő brazil labdarúgó-világbajnokság a 12 vendéglátó város közül háromban elég nagy veszélyt jelent a fokozott riasztáshoz.

A rendszert fejlesztő kutatók elmondták, hogy az általános járvány fenyegetettség a VB alatt összességében alacsony, de az észak-keleti helyszínek, Natal, Fortaleza és Recifethere városa komoly kockázatot jelent.

A csonttörő láznak is nevezett betegség vírusfertőzés, melyet Aedes aegypti szúnyog terjeszt. A betegség járhat enyhe, influenzaszerű tünetekkel, de a betegek 5%-ánál potenciálisan halálos állapotot is okozhat. Védőoltás és hatékony kezelés jelenleg nem áll rendelkezésre. Brazíliában több dengue láz eset fordul elő, mint bárhol a világon: 2000 és 2013 között több mint 7 millió fertőzést jelentettek.

Rachel Lowe, a barcelonai Katalán Klímakutató Intézet munkatársa, aki részt vett a korai figyelmeztető rendszer kidolgozásában elmondta, a járványkitörés valószínűsége több tényező kombinációjától függ. Ezek közt szerepel a nagyszámú szúnyog, egy érzékeny populáció és a szúnyog-ember kontaktusok nagy aránya.

„Az volt a célunk, hogy sorra vesszük a valós idejű szezonális esőzés és hőmérséklet előrejelzések elérhető bizonyítékait, a transzmisszió dinamikáját, illetve a szociális és környezeti változókat, majd kombináljuk ezeket a legutóbbi térképekkel és matematikai modellekkel, hogy megbízható kockázatbecslést végezhessünk a 12 vendéglátó városra.” – mondta Lowe.

A The Lancet Infectious Diseases által közölt eredmények szerint a járványkitörés teljes kockázata Brasolia, Cuiaba, Curitiba, Porto Alegre és Sao Paulo városokban alacsony, miközben Rio de Janeiro, Belo Horizonte, Salvador és Manaus esetében némileg növekszik. A legnagyobb veszély Natal, Fortaleza, Recife városában leselkedik a látogatókra.

„Felbecsülhetetlen értékkel bír az a képesség, hogy három hónappal korábban, korai figyelmeztetést tudunk adni kistérségi szinten a járvány lehetőségéről kistérségi szinten. Ez egyrészt hozzásegít a járvány kockázatának csökkentéséhez illetve a járványkitörés megfékezéséhez, valamint időt ad a helyi önkormányzatoknak, hogy a veszélyeztetett városokban megtegyék a szükséges lépéseket.” – összegezte Lowe.

Tanácsok a foci VB-re utazóknak

A 2014-es futball világbajnokságot június 12 és július 13 között tartják Brazíliában. Mivel Brazília hatalmas ország, változatos éghajlattal, az egészségügyi kockázat is attól függ, hogy az ország mely részére utazik. A mérkőzésekre 12 különböző stadionban kerül sor, melyek akár több mint 3000 kilométerre is lehetnek egymástól. Tanácsok a foci VB-re utazóknak

(WEBBeteg, Forrás: www.foxnews.com)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Egészségügy Egészségügy

Zárva lesznek pénteken a szak- és háziorvosi rendelők, gyógyszertárak.

HPV és méhnyakrák HPV és méhnyakrák

Hazánkban több, mint 1500 új esetet észlelnek évente.

Hogyan lélegezzünk helyesen...

A helyes légzés nemcsak testi, hanem szellemi egészségünkre is hat, ezért kiemelten fontos, hogy ne csak a mindennapokban, hanem sportolás közben is...

Már egy kevés testedzés is...

Még egy kevés testedzés, mint az intenzív séta is jelentősen csökkentheti a depresszió kockázatát egy új tanulmány szerint.

Tanácsok a foci VB-re utazóknak

A 2014-es futball világbajnokságot június 12 és július 13 között tartják Brazíliában. Mivel Brazília hatalmas ország, változatos éghajlattal, az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.