• A maratoni futás árthat a veséknek és a szívnek!

    Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító

    Futásból is megárt a sok, annak ellenére, hogy alapvetően egészséges mozgásformáról van szó. Egy aktuális tanulmány eredménye szerint a maratoni futás károsítja a veséket.


    Sport és egészség a WEBBetegen

    A maratoni táv lefutása nem csak az izmokat, csontokat, ízületi szalagokat, ínakat terheli meg nagymértékben. A belső szervekre – így a vesénkre - is káros hatással van fizikai teljesítőképességünk határainak feszegetése. Berlini tudósok a tesztelt maratoni futók több mint felénél kimutatták a vesefunkció súlyos vagy nagyon súlyos károsodását.

    Hirdetés

    A Berlini Charité Egyetemi Klinika szakértői Dr. Bernd Hewing vezetésével jártak utána annak a kérdésnek, hogy az olyan nagymértékű és tartós terhelés, amilyen a maratoni futás és az arra való felkészülés mennyire terheli meg a szívet és a veséket. A berlini maraton résztvevői közül 167 indulót teszteltek, átlagéletkoruk 50,3 év volt. Az alanyok 47 %-a férfi, 53 %-a pedig nő volt. A tesztszemélyeket a verseny előtt, közvetlenül a futás befejezése után és 2 héttel később is megvizsgálták, vérmintát vettek tőlük és EKG-vizsgálatot végeztek.

    A szívnek is árt?

    Hogyan előzhető meg a hirtelen szívhalál?


    Hazánkban minden fél órában meghal valaki hirtelen szívhalál következtében. Ilyen és ehhez hasonló elrettentő címsorokat olvashatunk több hazai napilapban és internetes oldalon. Pánik helyett most ismerjük meg azokat a módszereket, amelyekkel megelőzhetjük a tragédiát. Hogyan előzhető meg a hirtelen szívhalál?>>

    Az eredmények kiértékelése során a kutatók azt találták, a résztvevők több mint egy-harmadánál – nőknél és férfiaknál egyaránt - nőtt a vérben kimutatható azon biomarkerek aránya, amelyek a szív károsodását jelzik. Az EKG-vizsgálat azonban nem mutatott ki releváns szívizom-károsodást. Az ellentétes feltevések ellenére – amíg azok bizonyítást nem nyernek –továbbra is abból indulnak ki, hogy az egészséges emberek szívét a kitartó futás nem károsítja túlzott mértékben.

    Veszélyben a vesék!

    A vesék esetében más a helyzet. A cystatin C nevű protein értékes információt ad a vesék állapotáról. A diagnosztikában a glomeruláris filtrációs ráta meghatározására használják a cystatin c-t. A glomeruláris filtrációs ráta jelzi, hogy időegység alatt mennyi primer vizelet keletkezik, azaz mennyi folyadékot képes a vese megszűrni. A vese annál több folyadékot szűr meg, minél  magasabb a cystatin C mennyisége.

    A vizsgálati eredmények szerint a cystatinC érték a tesztelt maratoni futók 43 %-ánál több mint 25 %-kal csökkent, 13 %-uknál pedig több mint 50 %-kal, vagyis akut vesekárosodásról beszélhetünk.

    Mindennek ellenére a sportág kedvelőinek félelemből nem kell lemondani a maratoni futásról, két héttel a megmérettetés után az értékek újra normalizálódtak a tesztalanyoknál. Azonban azok, akiknek meglévő veseproblémájuk vagy vesebetegségük van, és hosszan tartó megterheléssel járósportokat űznek, vagy szeretnének űzni, először forduljanak kezelőorvosukhoz, és ha megkapták az engedélyét, akkor is csak veseműködésük rendszeres orvosi ellenőrzése mellett sportolhatnak, legyen szó akár maratoni futásról, akár egy könnyű sportágról! Ugyanez érvényes a szívproblémákkal küzdőkre és a szívbetegekben szenvedőkre is!

    (WEBBeteg – B. M., Forrás: trainingsworld.com; Lektorálta: Dr. Árki Ildikó) 

     
    Módosítva: 2013.08.01 05:21, Megjelenés: 2013.08.01 05:21
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Szürkehályog-műtét

    Szürkehályog-műtét

    Szponzorált tartalom

    Fájdalommentesen kezelhető a szürke hályog és visszaállítható a látásélesség. (x)

    Anyaságra készülve

    Anyaságra készülve

    Dr. Farkas Ágnes

    10 dolog, amivel segíthetjük, hogy egészséges terhességünk legyen a jövőben.

    Cukorbetegeknél a szívinfarktust nem mindig jelzik tünetek

    A cukorbeteg férfiak körében az egészséges emberekhez képest 2-4-szer nagyobb a szívinfarktus kockázata. A cukorbeteg nőknél pedig hatszorosa, és ez a rizikó a menopauza után még tovább nő. Az állandóan magas vércukorszint ugyanis idővel károsítja az ereket. Azonban a cukorbetegek a szívinfarktusra utaló figyelmeztető jeleket gyakran nem észlelik.

    Miokardiális izomhíd - Akár szívinfarktus okozója is lehet

    A koszorúér feletti szívizomhíd (miokardiális híd) egy vékony izomköteg, amely keresztezi a koszorúér-artéria útját. A jelenség gyakoribb, mint korábban gondolták, 1,5-16 százalékos előfordulási arányt is becsülnek, de sokszor nem okoz tüneteket ez a veleszületett anatómiai eltérés.

    Fiatalkori szívinfarktus

    A szívinfarktus - általában valamelyik koszorúér elzáródása következtében létrejövő szívizomelhalás - bár gyakrabban fordul elő idősebbeken, de sajnos a fiatalokat sem kíméli. Többnyire, alapvetően egy érfal károsodása, plakk melletti vérlemezkedugó kialakulása, ritkábban a test más területén keletkezett vérrög megakadása, illetve a koszorúér átmeneti görcsös beszűkülése okozza a bajt.

    Sokszor túlfeszítik a húrt az amatőr futók

    Nem biztos, hogy a futás a legjobb mozgásforma mindenkinek, ennek ellenére az amatőr futók túlnyomó többsége még soha nem kérte ki szakember tanácsát edzés előtt.

    Izomdiszbalansz - Mozgás, de hogyan?

    A helyes testtartás fontosságáról rengeteget hallhatunk, mégis egyre több embernél figyelhetőek meg azok a tartáshibák, amelyek célzott mozgásterápiával elkerülhetőek lennének. Melyek ezek? Hogyan ismerjük fel és milyen mozgásformát válasszunk, ha keresztezett szindrómával van dolgunk?

    A keringési zavarok okai, rizikófaktorai és típusai

    Keringési zavar alatt az erekben a véráramlás korlátozottságát értjük. Lehet akut vagy krónikus, és a szervezet különböző pontjain léphet fel. Rendkívül gyakran alakul ki az agyban és a szívben, de a karokat és a lábakat is érinthetik keringési zavarok.

    Merkely ezt is megúszta!

    Vízbe vetette magát, s rögtön három gólt is lőtt a Teva-Vasas csapatának Merkely Béla. A Semmelweis Egyetem kardiológus professzora egy jó ügy érdekében, az infarktus megelőzésért ázott bőrig. A sportos orvos a mezőny legeredményesebb játékosának bizonyult.

    Amikor a maratonfutás sem véd

    „A dohányzás súlyosan károsítja egészségét” – olvashatják minden egyes cigarettás dobozon az érintettek. Az ő esetükben a szívinfarktus kockázatát még a maratonfutás sem csökkentheti. Éppen ellenkezőleg: a hosszútávfutás és a cigarettázás kombinációja a vártnál is súlyosabb következményekkel járhat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.