• Kifogások miatt vége?!

    Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

    Volt olyan újévi fogadalma, hogy többet sportol, komolyabban veszi az edzéseket, lefogy, vagy éppen izmot fejleszt? Mi valósult meg azóta? Lejár edzésekre, kitartóan végzi a gyakorlatokat? Három személyi edzőt kerestünk meg.


    Sport és egészség a WEBBetegen

    Minden év elején vannak olyan lelkes emberek, akik eljönnek a terembe, mutogatnak fotókat, hogy olyan testet szeretnének, mint amilyennel Brad Pitt vagy Jennifer Lopez rendelkezik – meséli Struve Gábor, a pesti Broadway Fitness személyi trénere. A kezdeti lelkesedés megvan, ezzel nincs probléma, de hiányzik a kitartás.

    Hirdetés

    Vannak pozitív példák!

    A személyi edző egy személyben pszichológus is, motiváló erővel hat, de egy idő után már mindenkinek el kellene jutni arra a szintre, hogy magát hozza lázba, szívből, lelkesedéssel menjen tornázni, edzeni - mondja Struve Gábor.

    - Van egy 31 éves fiatalember, aki 3 hónap alatt +10 kg izommal gyarapodott, ebből csupán 1 kg a zsír. Ő betartja a szükséges utasításokat, komolyan veszi az edzést, motivált, mert látja, hogy van eredmény, őt már nem kell noszogtatni.

    Sajnos az újévi fogadalommal érkező vendégek nagyobb része, 80 százaléka 3 hónapon belül lemorzsolódik. Mi lehet ennek az oka? Hiába edz hetente 3 vagy 4 nap egyenként 1,5 órát, ha nem tartja be az ajánlott étrendet, nem elégszer hangsúlyozzuk, hogy 30 százalékban a mozgás, 70 százalékban pedig az étkezés felelős a változásért. Annak nincs értelme, hogy edzés után ugyanazokat az ételeket falja, amiket korábban.

    Gábor - aki gyerekkora óta sportol és jelenleg egy fitnesz versenyre készül - minden vendégéről készít egy „before” képet, hogy lássák, mi volt a kiindulás, mi volt az alapállapot. Ezt mindig elő lehet venni, össze lehet hasonlítani a jelenlegi képpel. Ez is hatni szokott.

    A nyárra gyúrnak inkább!

    Nálunk az év kezdete pangással indult – mondja Csapó Anita, a debreceni Nita Health Center vezető trénere.

    - Úgy gondoltam az év elején, hogy lesz majd sok újévi fogadalom, hogy „most lefogyok, vagy sportosabb külsőt szeretnék, vagy egészségesebben akarok élni”, de nem igazán jöttek az emberek egészen márciusig. Mintha várták volna a tavasz beköszöntét, a napsugarak melegét, hogy új erőre kapjanak. Még az április is elég pörgős, végre kiakarnak mozdulni, mozogni, sportolni vágynak az emberek. De ez sem az újévi fogadalmaknak köszönhető, inkább csak az egyre jobban közeledő nyárnak, hiszen nyakunkon a strandszezon, és le kell majd vetkőzni fürdőruhára. Az embereknek még mindig fontosabb az, hogy 1-2 hónapig jól nézzenek ki levetkőzve, mint az, hogy egész évben egészségesen éljenek.

    Januárban és februárban a szokásos vendégkör járt edzeni, ők amúgy is jönnek év közben, mert tudják, hogy mennyire fontos az egészséges életmód. Anita tapasztalatból mondja: akik kitartóan járnak, és heti szinten rendszeres az edzésük, szépen formálódnak, alakulnak. Akik most csatlakoztak hozzánk, és elkezdtek edzeni, ők még ismerkednek magával a TRX-el, a gyakorlatokkal, hogy mit, mennyit bír a testük.

    - Nagyon elszánt csapattal vagyok körülvéve, mindent megtesznek a siker érdekében. Persze mindig akad egy-egy lemorzsolódó, aki hamar feladja. Általában azért, mert látszólag könnyűnek tűnik, hogy „csak húzogatjuk” magunkat az eszközön, és amikor belevágnak, rájönnek, hogy nem is olyan könnyű a TRX-edzés. De ne feledjük, mindig lehet könnyíteni a feladatokon - teszi hozzá a személyi edző.

    Kell a kihívás!

    A nők kitartóbbak – vallja be Kovács Attila, a budai ATSA Fitness Club szakmai vezetője, személyi tréner. Igen, a férfiak hamarabb kidőlnek, hiába lelkesednek az év elején, nagy hévvel közlik, hogy bármire képesek, bírják az iramot, aztán eltűnnek. Vannak persze kivételek.

    – 1995 óta vagyok személyi edző, és minden év elején tapasztalok egy nagyobb volumenű mozgolódást a teremben, aztán eltűnnek a lelkesedések, és feladják az egészet. Őket nagyon nehéz ismét rávenni a sportra.

    Attila úgy véli: jó módszer, ha párba állítja a vendégeket, kell ugyanis a kihívás, húzzák egymást, hogy ő is meg tudja csinálni, akár jobban is, mint a partnere.

    Mindig csak a kifogás?


    „Idős vagyok hozzá, fiatal vagyok hozzá, túlsúlyos vagyok, úgy sem formálódok, vékony vagyok, mit szólnak lent a többiek?” Struve Gábor úgy véli: a kifogások csak minket gátolnak az előrejutásban. Az edző fontos feladata, hogy segíti túllendíteni a vendéget a kezdeti nehézségeken.

    Kitartás a sporthoz>>

    A tréner többféle edzést tart, használja a Kettlebell-t, ezeket a súlyzókat régen a takarmány mérésére használták. Az AF igen hatékony totális alakformálás. Az órán erőfejlesztő, izomtónust fokozó, testtartást javító gyakorlatok variációját mutatom meg. Ezt kortól, testalkattól függetlenül bárki elkezdheti, emellett a K90 az egész testet átmozgató, erős tréning, amely állóképességi és erőelemeket tartalmaz – avat be a részletekbe Kovács Attila, aki úgy véli: egy hónap kell a változáshoz, ilyenkor már érezni, hogy szépen, szabályosan dolgozik a vendég, hozzászokott a súlyzókhoz, és már fizikai változások is láthatóak rajta. Ez egy fordulópont, aki ezen átjut, általában marad, bár az első hónap látványosabb változást hoz, majd jön egy nehezebb időszak.

    – Hétvégén nagy, közös edzéseket szervezek, összejönnek az emberek, beszélgetnek az edzés után, családias légkör alakul ki - teszi hozzá a személyi edző.

    (WEBBeteg-Tóth András, újságíró)

     

     
    Legutóbb frissült: 2014.12.28 04:11
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Egyre többen eszik, jól teszik? A zab szervezetre gyakorolt hatása

    A zab és a zabkása több országban rendkívül elterjedt, például az Egyesült Államokban az emberek jelentős része rendszeresen fogyasztja, elsősorban reggelire. Hazánk étkezési szokásait figyelembe véve érdemes lenne növelni az étrendben betöltött súlyát, mivel rendkívül egészséges, és rendszeres fogyasztása számos hosszú távú előnnyel jár. Ezeket tekintjük át a következőkben.

    Miért fontos reggelizni?

    Egészségünk megőrzése érdekében elengedhetetlen a rendszeres, életkorunknak megfelelő testmozgás, valamint a káros szenvedélyektől mentes életmód és a helyesen összeállított étrend.

    Mit együnk, hogy megőrizzük bélflóránk egészségét?

    A normál bélflóra jelentős szerepet tölt be immunrendszerünk működésében. Ahhoz, hogy ez a rendszer optimális szinten működjön, elengedhetetlen egészségének megőrzése. Mit tehet annak érdekében, hogy bélflórája és immunrendszere is tökéletesen működjön?

    Ön tudta a C-vitaminról?

    A C-vitamin, más néven aszkorbinsav sokrétű védőszerepet tölt be az emberi szervezetben. Testünk nem képes saját maga előállítani, így a C-vitamint az azt tartalmazó élelmiszerek fogyasztásával juttatjuk szervezetünkbe.

    Chiamag - Érdemes fogyasztani?

    A chiamagról sokat hallani mostanában, szuper élelmiszerként (superfood) emlegetik, de vajon mivel érdemelte ki ezt a címet, milyen tápanyagokat tartalmaz, és tényleg értékes eleme lehet étrendünknek? A 2018-ban az ország cukormentes tortájának választott Három kívánság is tartalmazza ezt az összetevőt.

    Dr. Forgács Attila: Az emberi faj hajlama és őstudattalan túlélési technikája a túlevés

    Jól tudjuk, hogy sajnos nem minden étel egészséges, amit a reklámokban látunk, de a fejlődés is kezdetét vette a helyes táplálkozás irányába. Dr. Forgács Attila, gasztropszichológussal az eddigi életútjáról, valamint az evéssel kapcsolatos pszichés mozgatórugóinkról beszélgettünk.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.