Kifogások miatt vége?!

Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

Volt olyan újévi fogadalma, hogy többet sportol, komolyabban veszi az edzéseket, lefogy, vagy éppen izmot fejleszt? Mi valósult meg azóta? Lejár edzésekre, kitartóan végzi a gyakorlatokat? Három személyi edzőt kerestünk meg.

Minden év elején vannak olyan lelkes emberek, akik eljönnek a terembe, mutogatnak fotókat, hogy olyan testet szeretnének, mint amilyennel Brad Pitt vagy Jennifer Lopez rendelkezik – meséli Struve Gábor, a pesti Broadway Fitness személyi trénere. A kezdeti lelkesedés megvan, ezzel nincs probléma, de hiányzik a kitartás.

Vannak pozitív példák!

motivációA személyi edző egy személyben pszichológus is, motiváló erővel hat, de egy idő után már mindenkinek el kellene jutni arra a szintre, hogy magát hozza lázba, szívből, lelkesedéssel menjen tornázni, edzeni - mondja Struve Gábor.

- Van egy 31 éves fiatalember, aki 3 hónap alatt +10 kg izommal gyarapodott, ebből csupán 1 kg a zsír. Ő betartja a szükséges utasításokat, komolyan veszi az edzést, motivált, mert látja, hogy van eredmény, őt már nem kell noszogtatni.

Sajnos az újévi fogadalommal érkező vendégek nagyobb része, 80 százaléka 3 hónapon belül lemorzsolódik. Mi lehet ennek az oka? Hiába edz hetente 3 vagy 4 nap egyenként 1,5 órát, ha nem tartja be az ajánlott étrendet, nem elégszer hangsúlyozzuk, hogy 30 százalékban a mozgás, 70 százalékban pedig az étkezés felelős a változásért. Annak nincs értelme, hogy edzés után ugyanazokat az ételeket falja, amiket korábban.

Gábor - aki gyerekkora óta sportol és jelenleg egy fitnesz versenyre készül - minden vendégéről készít egy „before” képet, hogy lássák, mi volt a kiindulás, mi volt az alapállapot. Ezt mindig elő lehet venni, össze lehet hasonlítani a jelenlegi képpel. Ez is hatni szokott.

A nyárra gyúrnak inkább!

Nálunk az év kezdete pangással indult – mondja Csapó Anita, a debreceni Nita Health Center vezető trénere.

edzés- Úgy gondoltam az év elején, hogy lesz majd sok újévi fogadalom, hogy „most lefogyok, vagy sportosabb külsőt szeretnék, vagy egészségesebben akarok élni”, de nem igazán jöttek az emberek egészen márciusig. Mintha várták volna a tavasz beköszöntét, a napsugarak melegét, hogy új erőre kapjanak. Még az április is elég pörgős, végre kiakarnak mozdulni, mozogni, sportolni vágynak az emberek. De ez sem az újévi fogadalmaknak köszönhető, inkább csak az egyre jobban közeledő nyárnak, hiszen nyakunkon a strandszezon, és le kell majd vetkőzni fürdőruhára. Az embereknek még mindig fontosabb az, hogy 1-2 hónapig jól nézzenek ki levetkőzve, mint az, hogy egész évben egészségesen éljenek.

Januárban és februárban a szokásos vendégkör járt edzeni, ők amúgy is jönnek év közben, mert tudják, hogy mennyire fontos az egészséges életmód. Anita tapasztalatból mondja: akik kitartóan járnak, és heti szinten rendszeres az edzésük, szépen formálódnak, alakulnak. Akik most csatlakoztak hozzánk, és elkezdtek edzeni, ők még ismerkednek magával a TRX-el, a gyakorlatokkal, hogy mit, mennyit bír a testük.

- Nagyon elszánt csapattal vagyok körülvéve, mindent megtesznek a siker érdekében. Persze mindig akad egy-egy lemorzsolódó, aki hamar feladja. Általában azért, mert látszólag könnyűnek tűnik, hogy „csak húzogatjuk” magunkat az eszközön, és amikor belevágnak, rájönnek, hogy nem is olyan könnyű a TRX-edzés. De ne feledjük, mindig lehet könnyíteni a feladatokon - teszi hozzá a személyi edző.

Kell a kihívás!

kihívásA nők kitartóbbak – vallja be Kovács Attila, a budai ATSA Fitness Club szakmai vezetője, személyi tréner. Igen, a férfiak hamarabb kidőlnek, hiába lelkesednek az év elején, nagy hévvel közlik, hogy bármire képesek, bírják az iramot, aztán eltűnnek. Vannak persze kivételek.

– 1995 óta vagyok személyi edző, és minden év elején tapasztalok egy nagyobb volumenű mozgolódást a teremben, aztán eltűnnek a lelkesedések, és feladják az egészet. Őket nagyon nehéz ismét rávenni a sportra.

Attila úgy véli: jó módszer, ha párba állítja a vendégeket, kell ugyanis a kihívás, húzzák egymást, hogy ő is meg tudja csinálni, akár jobban is, mint a partnere.

Mindig csak a kifogás?

„Idős vagyok hozzá, fiatal vagyok hozzá, túlsúlyos vagyok, úgy sem formálódok, vékony vagyok, mit szólnak lent a többiek?” Struve Gábor úgy véli: a kifogások csak minket gátolnak az előrejutásban. Az edző fontos feladata, hogy segíti túllendíteni a vendéget a kezdeti nehézségeken.

Kitartás a sporthoz

A tréner többféle edzést tart, használja a Kettlebell-t, ezeket a súlyzókat régen a takarmány mérésére használták. Az AF igen hatékony totális alakformálás. Az órán erőfejlesztő, izomtónust fokozó, testtartást javító gyakorlatok variációját mutatom meg. Ezt kortól, testalkattól függetlenül bárki elkezdheti, emellett a K90 az egész testet átmozgató, erős tréning, amely állóképességi és erőelemeket tartalmaz – avat be a részletekbe Kovács Attila, aki úgy véli: egy hónap kell a változáshoz, ilyenkor már érezni, hogy szépen, szabályosan dolgozik a vendég, hozzászokott a súlyzókhoz, és már fizikai változások is láthatóak rajta. Ez egy fordulópont, aki ezen átjut, általában marad, bár az első hónap látványosabb változást hoz, majd jön egy nehezebb időszak.

– Hétvégén nagy, közös edzéseket szervezek, összejönnek az emberek, beszélgetnek az edzés után, családias légkör alakul ki - teszi hozzá a személyi edző.

(WEBBeteg-Tóth András, újságíró)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Derékfájás Derékfájás

Mi okozhatja? Komolyabb betegségek tünete is lehet!

A melanoma rizikófaktorai A melanoma rizikófaktorai

A kockázati tényezők közt vannak belső és külső faktorok. Mik ezek?

Hogyan lélegezzünk helyesen...

A helyes légzés nemcsak testi, hanem szellemi egészségünkre is hat, ezért kiemelten fontos, hogy ne csak a mindennapokban, hanem sportolás közben is...

Már egy kevés testedzés is...

Még egy kevés testedzés, mint az intenzív séta is jelentősen csökkentheti a depresszió kockázatát egy új tanulmány szerint.

Indokolatlanul elfárad az edzések...

Mi lehet az oka annak, ha edzés után indokolatlanul fáradtnak érzi magát? Esetleg betegség is állhat a háttérben!

Milyen napszakban érdemes sportolni?

Az élsportolók szigorú szabályok szerint edzenek, amely vonatkozik az edzések időpontjára is. A szabadidejükben sportolók időbeosztása...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.