• A csoportos edzés hatékonyabb a diabétesz ellen

    Szerző: orvostkeresek.hu

    Cukorbetegek és/vagy elhízott betegek találhatnak hatékony ellenszert problémáikra a legújabb kutatások szerint. Hart Nikolett, az Oxygen Medical humánkineziológusa a fizikai aktivitás egészségvédő hatásairól, és a csoportos mozgás előnyeiről beszél.

    Az elhízás a cukorbetegség előszobája

    Mivel az Amerikai Egyesült Államokban a felnőtt lakosság 69 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, ezen populációnak komoly esélye van a 2-es típusú cukorbetegségre is. Ez a hatalmas, drámai szám az utóbbi 15 év „eredménye”. Éppen ezért a szakembereknek különösen fontos, hogy megtalálják azokat a módszereket, amelyek eredményesen megállíthatják a romló mutatókat.

    Az amerikai Diabétesz Megelőző Program legújabb kutatásában azt találta, hogy az életmódbeli változtatások sokkal eredményesebbek a súlyvesztés és a BMI csökkentése terén, mint a hagyományos kezelések. Igaz, a tudósok az eredményeket 15 hónapos programok után mérték.  

    Hirdetés

    Az már régóta közismert, hogy a közepes intenzitású mozgás jelentősen mérsékelheti a 2-es típusú diabétesz kockázatát, ennek ellenére a klinikai gyakorlatban igen gyakran sikertelen volt a kifejezetten fogyókúrára tett próbálkozás. Ugyanakkor az életmódbeli váltás jól mérhető volt, hosszútávú eredményt hozott és sokkal könnyebben be lehetett illeszteni a mindennapokba.

    A csoportos mozgás eredményesebb

    Kombinált edzés


    Az már jó ideje köztudott, hogy a rendszeres mozgás segít a cukorbetegség karbantartásában, de azt eddig nem vizsgálták, hogy pontosan mely típusú edzés a leghatékonyabb ebből a szempontból. Dr. Apor Péter egyetemi tanár, sportorvos, kutató, az Oxygen Medical szakértője beszélt a témáról. Cukorbetegség: A leghatékonyabb kombinált edzés.>>

    A 241 elhízott beteget 3 véletlenszerű csoportba osztották: az első kategóriába kerültek a csoportos életmód programban részt vevő betegek, a második csoporthoz tartoztak az önállóan, otthon, DVD-vel tornázó személyek, a harmadik csoport tagjai a hagyományos orvosi ellátást kapták. A résztvevők átlagos testtömeg-indexe kezdetben 32 volt.

    A 3 hónapos intenzívebb súlycsökkentő fázist egy 12 hónapos fenntartó időszak követte, így 15 hónap múlva mindhárom csoportnál csökkent BMI-t mértek. Ám míg a hagyományos orvoslásnál ez változás mindössze 0,9 volt, az otthon tornázóknál 1,6, a csoportosan mozgóknál viszont 2,2 – vagyis 32-ről átlagosan 29,8-ra csökkent.

    A célul kitűzött 7 százalékos testzsír-százalék csökkenést a csoportban edzők 37 százaléka érte el, a DVD-vel tornázók 35,9 százaléka, míg a hagyományosan kezelt személyek közül csak 14,4 százaléka. Tehát mindkét életmódváltó csoport jobb eredmények ért el, mint azok, akik az életmódjuk helyett csakis a „fogyókúrára” koncentráltak.   

    Szakértő segítséggel könnyebb

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Hart Nikolett, az Oxygen Medical humánkineziológusa szintén hasznosnak tartja a csoportos mozgást:

    A csoport mindenképpen motiváló erejű, ahogyan motivál a személyi edző irányítása is. A hatékonyságot mindenképpen növeli, ha az életmódváltás egy komplex életmód felmérésre épül, hiszen így nem csak az egészségügyi állapotunkról kapunk teljes képet, de a fittségünkről is. A vizsgálatoknak ugyanis éppúgy része az anamnézis felvétel és az életvitel felmérése, mint a vércukor- és vérzsír mérés, a szív-stressz szint megállapítása, az érelmeszesedés szűrése, az EKG, a tüdőfunkció-, a testösszetétel- és a csontsűrűség mérése.

    A komplex, humánkineziológus és szakorvos által végzett teszteket követi a személyi edző felmérése, amely az edzettségi szintet, az izomerőt és a hajlékonyságot veszi górcső alá. A kétórás program után már biztos alapokkal rendelkezünk ahhoz, hogy kidolgozhassunk egy, a páciens céljaihoz és lehetőségeihez illeszkedő testreszabott életmódprogramot.

    (orvostkeresek.hu)
     

    Legutóbb frissült: 2014.02.23 14:21
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az elhízott 2-es típusú diabéteszes betegek kezelése

    Az elhízás és a 2-es típusú diabétesz napjainkban az iparilag fejlett országok legjelentősebb népegészségügyi problémája, gyakoriságuk az elmúlt években járványszerűen emelkedett. A két betegség társulása igen gyakori. Az elhízottak jelentős részénél már észlelhető valamilyen metabolikus anyagcsere-eltérés, prediabétesz, diabétesz. A krónikus szövődmények, társbetegségek kialakulásának kockázata a két betegség társulása esetén összeadódik, tovább emelkedik.

    A metabolikus szindróma kialakulása

    Rendszeres, szükségleten felüli táplálkozás esetén annyi glükóz keletkezik a szervezetben, amennyire a sejteknek már nincs szüksége. A glükózzal telített sejtek kevésbé reagálnak az inzulinra, vagyis inzulinrezisztencia alakul ki, ennek szövődményeként pedig a cukorbetegség mellé magas vérnyomás, infarktus, stroke is társul.

    Ezért fontos figyelnie a túlzottan alacsony vércukorszintre!

    Elsősorban az inzulinnal kezelt betegeknél jelentkezhet hipoglikémiás állapot, bár előfordulhat más gyógyszerrel kezelt cukorbetegeknél is. Fontos figyelnie a változásra, mert súlyosabb esetben csökken az agy cukorellátottsága, amely szédülést, koncentrációs zavart, látászavart, epilepsziás rohamot vagy akár kómát okozhat. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa osztja meg a legfontosabbakat.

    Megelőzhető az aranyér? - Az orvos válaszol

    Mivel lehet megelőzni az aranyér kialakulását? A családomban rajtam kívül mindenki küzd ezzel a problémával. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Nem alkoholos zsírmáj

    Korunkban a nem alkoholos zsírmáj az egyik leggyakoribb májbetegség. A triglicerid májban történő lerakódása számos következményes gyulladásos folyamatot indít el, melyek fibrózishoz, kötőszövet-felhalmozódáshoz vezetnek.

    Túlsúly: Nem csak a BMI számít

    Túlsúly, kóros soványság, normál testsúly, elhízás. A testtömeg index alapján határozható meg, hogy ki melyik csoportba tartozik. A testtömeg index (BMI) a testsúly és a magasság ismeretében kiszámolható.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.