• Száznál is több kategóriában versenyeznek

    Szerző: WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró

    A parasportolók nem csak sportáguk, hanem sérültségi szintjük alapján is kategorizálhatók. Az összesen húsz paralimpiai sportág közül több olyan is van, ahol tíznél is több sérültségi szint alapján mérik össze erejüket a játékosok. A látszólag sok kategóriára azért van szükség, hogy minél egyenlőbb legyen a küzdelem, hogy minél hasonlóbb sérültségi szinten versenyezhessenek a sportolók.


    Sport és egészség a WEBBetegen

    A 2012-es londoni paralimpián 20 évnyi kihagyás után ismét rajthoz állhatnak az értelmi sérült versenyzők is – korábban a paralimpiai versenyeken kizárólag szellemileg ép, testi fogyatékos sportolók vehetnek részt. – Az esélyegyenlőség érdekében a résztvevőket egy nemzetközi szakértői bizottság a fogyatékosságtól függően kategóriákba sorolja. Minden sportág saját besorolási rendszerrel rendelkezik, ezeket a nemzetközi sportági szövetségek készítették el. A besorolást még a versenysportolás előtt elvégzik. Ugyanez a helyzet a kerekesszékekkel is. Azoknak is szabványoknak kell megfelelniük – mondta dr. Bejek Zoltán, ortopéd sebész, hozzátéve: a sportolók besorolásánál mindig az a legfőbb szempont, hogy a sportoló biztonságosan tudja játszani az adott játékot.

    Hirdetés

     Kapcsolódó cikkeink


    Vannak sportágak, melyekben a besorolás egyszerűen nyomon követhető, teniszben például két kategória létezik: ülő (kerekesszékes) és álló. Erőemelésben nincsenek sérültségi kategóriák. Az úszóknál viszont egy-egy versenyző esetében az úszásnemtől függően is változhat a besorolás és előfordulhat, hogy valaki az egyik számban az enyhén, a másikban a súlyosabban sérültek között indulhat.

    Az úszóknál egyébként 14 kategória van: 1-10-ig a mozgássérülteket, 11-13-as kategóriában a látássérülteket, 14-essel pedig az értelmi fogyatékosokat jelölik. Az asztaliteniszezőknél 11 kategóriát határoztak meg: 1-5-ig a kerekes székkel élők, 6-10-ig pedig az álló versenyzők versenyezhetnek. 11-essel a mentálisan sérültek állhatnak az asztalhoz. Az összességében mindegyik sportágra elmondható, hogy minél magasabb a besorolási szám, annál enyhébb a sportoló sérülése.

    Az, akinek a központi idegrendszere is érintett, valamint szellemi fogyatékos is, általában nem besorolható egyetlen kategóriába sem, így nem versenyezhet. A szellmi fogyatékosok között nem tud a mozgáskorlátozottság miatt, s ugyanez a helyzet fordítva is.

    De bocciát játszhatnak például azok a versenyzők, akiknek sem a keze, sem a lába nem működik. Ők, egy segítő segítségével játszanak. Napjainkban egy fehér golyóhoz kell a lehető legközelebb dobni a piros, illetve kék golyókat.

    A 33 fős magyar paralimpiai csapatot Bejek Zoltán vezetésével még egy masszőr és egy gyógytornász kíséri a londoni ötkarikás játékokra.

     
    Legutóbb frissült: 2012.08.28 09:11
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Fáradásos csonttörés: Tünetek és a gyógyulás esélyei

    Fáradásos törésről beszélünk, amikor a csontokat érő ismétlődő terhelés következtében a csont állományában úgynevezett mikrosérülések keletkeznek, melyek a csont részleges vagy teljes töréséhez vezetnek. Ilyenkor a csontátépülés zavart szenved, a csontlebontó folyamatok kerülnek előtérbe, azaz az oszteoklasztok aktivitása dominál.

    A szívinfarktus és a hirtelen szívhalál

    A hirtelen szívhalált szenvedők számára a leghatékonyabb segítség az újraélesztés mielőbbi megkezdése, a mentők értesítése, és a defibrillátor alkalmazása.

    A bokatájéki sérülések

    A leggyakoribb sportsérülések a bokatájék sérülései. A nagy szám oka a felső ugróízület anatómiájában keresendő. Az ízületet a sípcsont és a szárkapocscsont végei által képzett bokavilla (ez az ízületi vápa) és az ugrócsont feje (ízületi fej) alkotja, külső és belső szalagrendszer stabilizálja.

    Hogyan javítható a hajlékonyság?

    Hogyan profitálhat a fascia tréningből a hajlékonyság (flexibilitás) és a robbanékonyság tekintetében?

    Sportmítoszok

    Valóban a rossz légzéstől alakul ki az oldalszúrás? A mozgás tényleg enyhíti a súlyos izomlázat? Cikkünkből megtudhatja, és választ kaphat más érdekes kérdésekre is. Mielőtt elkezdene edzeni, jó ha tudja, mi az, ami csak sportmítosz és mi a valóság!

    Az ionok, ionpótlás jelentősége sportolóknál

    Az ionháztartás és a vízháztartás nem választható külön egymástól. Az emberi szervezetben található nagy mennyiségű folyadék tartja oldott állapotban az ásványi anyagokat. Az ionok elektromos töltéssel rendelkező ásványi anyagok.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.