A kedvenc sportom: Ön mit választ? - 3. rész

Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító

Futás, lovaglás vagy thai-chi, esetleg valami más? Ön melyiket választaná? Segítünk dönteni.

Nordic walking

Előnyei

sportolok
Sport és egészség a WEBBetegen

Erősíti a comb- és karizmokat, javítja az állóképességet, a friss levegő jó hatással van a tüdőre.

Nehézségek

A megfelelő technika elsajátítása nélkül térd-, könyök- és csuklóproblémák adódhatnak.

Költségek

Egy pár bot mellett szüksége lesz megfelelő túra-vagy sportcipőre is.

Kerékpározás

Előnyei

Javítja az állóképességet, edzi a lábizmokat, és mivel kerékpározni a szabadban szokás, a friss levegő jótékony hatása is érvényesül. Ha pedig egy szép útvonalat választ a biciklizéshez, akkor plusz energiákkal töltődhet fel.

Nehézségek

Problémát jelenthet a tempó megválasztása, amit a terepviszonyok befolyásolnak. Kezdetben egyenletes terepen kerékpározzon, ahol kevesebb ellenállással kell számolnia! Rossz időjárási viszonyok mellett ne szálljon kerékpárra, vagy ha mégis kénytelen, akkor öltözzön az időjárásnak megfelelően (pl. vízhatlan-, szélhatlan ruha). Viseljen bukósisakot és láthatósági mellényt!

Költségek

Szüksége lesz egy működőképes biciklire, aminek a kormányát és az ülését állítani lehet, hogy a hibás tartás elkerülhető legyen. Mindenképp viseljen bukósisakot és láthatósági mellényt!

Görkorcsolya

Előnyök

Javítja a kondíciót, erősíti a láb- és farizmokat.

Mire kell figyelnie?

A kedvenc sportom: Ön mit választ?

Mielőtt a gyorsulást kipróbálja, jobb, ha megtanul fékezni (autodidakta módon vagy még jobb tanfolyamon). Amíg nem tud biztonságosan és szükség esetén azonnal megállni, addig ne menjen olyan utak közelébe, ahol járműközlekedés folyik se olyan helyre, ahol Ön veszélyeztetné a járókelők épségét! Kerülje az ugrálást, a nagy attrakciókat és a harakiri-mutatványokat! Az autóutakon a görkorcsolyásoknak nincs semmi keresnivalójuk! a bicikliúton pedig a bicikliseknek kell elsőbbséget adniuk.

Költségek

Szüksége lesz egy pár jó minőségű görkorcsolyára, egy kar-, térd- és könyökvédő szettre és egy bukósisakra, mindezt sose felejtse el felvenni!

Futás

A futás köztudottan javítja az állóképességet, erősíti a láb izmait.

Nehézségek

Gondot jelenthet a sebesség megválasztása. A szabály az, hogy olyan tempóval fusson, amely mellett még tud beszélgetni futótársával. A futás megterheli a térdet. Egészséges emberekre nézve ez nem jelent problémát. De ha térd- vagy ízületi problémái vannak, inkább másik sportágat válasszon!

Költségek

Semmi különös dologra nincs szükség a futáshoz, de szerezzen be egy pár jó futócipőt.

Hegymászás

Előnye

Erősíti a kart, növeli a kitartást.

Nehézségek

Nagyon fontos a megfelelő hely kiválasztása, és a szükséges biztonsági- és védőfelszerelések helyes használatának elsajátítása és alkalmazása. Biztosítókötél és bukósisak nélkül soha ne induljon el! Ha túlsúlyproblémái vannak, ne válassza ezt a sportot!

Költségek

Speciális cipő, és hegymászó-felszerelés: biztosító öv, biztonsági kötél, csákány és bukósisak.

Lovaglás

Előnyei

Erősíti a hát-, has- és combizmokat, és a lóval való kapcsolat pozitív hatásai is érvényesülnek.

Nehézségek

A testmozgás kevésbé ismert pozitív hatásai

Túlsúly, szív- és érrendszeri betegségek, legyengült immunrendszer... A mozgáshiány életmód ezen negatív következményeit csaknem mindenki ismeri. Most összegyűjtöttük a rendszeres sportolás kevésbé ismert hasznait is. A testmozgás kevésbé ismert pozitív hatásai

A lovagláshoz idő kell és hely. Lehetőség többynire csak a városon kívül nyílik lovaglásra. Ló és lovas közti harmónia kiépítéséhez az állattal törődni kell, ezért jó, ha hetente többször is időt szakít rá, akkor is, ha a lovarda vagy lovastanya messze van. Gerinc- vagy porckorongbetegségek esetén tilos lovagolni!

Költségek

A lótartás nem olcsó mulatság, amennyiben nem tud saját lovat tartani, általában alkalmi díjat kell fizetni vagy bérletet váltani, melynek áráért többnyire a szükséges felszerelést is biztosítják (bukósisak, csizma, stb.).

Síelés

Előnyei

Erősíti a hát és combizmokat, endorfint szabadít fel, és kizökkent a mindennapokból.

Nehézségek

Bukósisak nélkül ne menjen a pályára! A síelés megterhelheti a térdet és a hátat. Keresztszalag- és gerincproblémákkal küzdőknek ez a sportág kerülendő!

Költségek

A síelés nem olcsó sport, a felszerelés (ruházat, síléc, botok, síszemüveg, cipő) beszerzése költséges.

Thai-chi

Előnyei

Pozitívan hat a szív- és érrendszerre, belső nyugalomhoz segít.

Nehézségek

A mindennapok forgatagából nehéz kikapcsolni, időt szakítani és koncentrálni, de nem is lehetetlen, ráadásul semmiféle testi előképzettséget nem igényel, bárki gyakorolhatja.

Költségek

A megfelelő ruházat szinte mindenki szekrényében megtalálható otthon. Az órák árát kell csak fizetni.

Torna

Előnyei

Fejleszti az egyensúlyérzéket és az erőnlétet javítja.

Nehézségek

Kezdetben nehézséget jelenthetnek a szokatlan mozdulatok. Ha nem tud koncentrálni, ne tornázzon, a figyelem hiányából adódik a legtöbb baleset. Természetesen az egyes gyakorlatok biztonságos elvégzéséhez szükség van az izmok megfelelő felkészítésére, erőnlététre.

Költségek

Nem kell nagy költségekkel számolni. Egyszerű a felszerelés.

Íjászat

Előnyei

Fejleszti a koncnetrálóképességet, erősíti a hátizmokat. Az íjászoknak biztos kezük van.

Nehézségek

Az íjászat nem gyerekjáték, fokozottan ügyeljen önmaga, embertársai és minden élőlény testi épségére. Nyíllal állatokra vadászni is tilos!

Költségek

Az íj, a nyíl, a tegez és az ujjvédő beszerzése nem olcsó, de nem is túl költséges.

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: stern.de)

Módosítva: 2012.08.26 11:11, Megjelenés: 2012.08.26 11:11
Címkék: Sport, Testedzés
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Asztma Asztma

Az asztma és a tisztítószerek használatának összefüggése.

10 őszi sporttipp

Megérkezett az ősz, és vele együtt az esős, ködös idő, ami lehangolóan hathat kedélyállapotunkra. Ha rendszeresen sportolunk, könnyebben...

Sportolhatok, ha megfáztam vagy...

Sportolhatunk akkor is, ha épp meg vagyunk fázva? Milyen mozgásforma árt ilyenkor az egészségnek? A legfontosabb szabály, hogy lázas betegen tilos...

A rendszeres edzés jelentősége...

A huszonévesek leginkább a kinézetük miatt kezdik el az edzést, és az esztétikát tartják szem előtt, bele sem gondolva abba, hogy a fiatalkori...

Fáradásos törés (stressztörés)

Fáradásos törésről beszélünk, amikor a csontokat érő ismétlődő terhelések, ismétlődő erőhatások következtében a csont regenerációs...

Úszóváll (rotator tendinitis)

Az úszóváll a forgatóizomzat (rotátorköpeny, azaz a felkart a vállízületben tartó izmok és inak) szakadása és megduzzadása. Az úszóváll...

Miért sérülünk le, ha nem...

A nyújtás fontosságát senki sem vitatja, mégse csinálja mindenki. Valljuk be őszintén, egy fárasztó edzés után csábító, hogy inkább egyből...

Milyen intenzív legyen az edzés?

Amikor a testedzés intenzitása a kérdés, a mérsékelt általában a legjobb. Mikor edz, fontos tudni, hogy mikor kell gyorsítania és mikor lassítani...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.