Bukás: kórházban a magyar hegyikerékpáros

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Kórházba került a hegyikerékpáros Parti András, aki elbukott biciklijével és agyrázkódást szenvedett.

A 30 éves Parti András hegyikerékpáros nagyjából a viadal felénél - amikor a 35. helyen haladt - egy lejtős, köves részen hatalmasat bukott, fejre esett, súlyos agyrázkódást szenvedett, valamint két ujja is megsérült.

Amikor a testet hirtelen, nagy erejű ütés éri, az agyat az agyfolyadék nem képes teljesen megvédeni, a koponyához ütődik és átmenetileg zavar áll be a működésében. Az agyrázkódás tünete az enyhétől a súlyos, a több napig vagy akár hetekig tartóig széles skálán is mozoghat.

A magyar versenyzőt előbb a helyszínen lévő egészségügyi központban látták el, majd egy londoni kórházba szállították. Parti András az éjszakát biztosan a kórházban tölti, a magyar orvosi stábbal konzultálnak a londoniak és közösen döntenek arról, mikor utazhat a sérült Magyarországra.

Távedzés? Ilyen is van!

A távedzés ötlete nyugatról származik, a lényege, hogy az edző ritkán találkozik a tanítványával, telefonon vagy elektronikus úton tartják a kapcsolatot. Elengedhetetlenül szükségesek a modern technika nyújtotta eszközök, ilyen a futásnál a GPS-szel ellátott pulzusmérő óra, a kerékpárba épített teljesítménymérő. Ezzel készülnek a profik is, ők is nagyrészt otthon edzenek, és onnan küldik el a fájlokat az edzőknek, külön szakemberek állnak készen arra, hogy értékeljék az adatokat.

(Monitor Magazin)

A 30 éves Parti András az Euro One-Waberer’s Pro MTB Team tagja, amely Magyarország egyetlen profi mountain bike csapata. 2010 óta dolgozik Szöllősy István távedzővel, aki állandó kapcsolatban van a sportolóval, a mérések alapján állítják be a következő edzéstervet.

A hegyikerékpárosnak ez volt a második olimpiája, négy éve Pekingben a 23. volt, korábban azt nyilatkozta, hogy a pekingi eredményét szeretné túlszárnyalni. "Nagyon nagy dolog, hogy a férfi és női számban is ott leszünk Londonban, hiszen egyre nehezebb kvótát szerezni. A célom, hogy megjavítsam a pekingi 23. helyemet, a vágyam a legjobb 20-ba kerülés" - mondta az olimpikon, aki hozzátette: főként pénzhiány miatt nem tesztelhették le időben a londoni pályát, viszont megnéztek róla sok videót és képet.

A technikás, gyors terepen sok volt a sziklás rész, a jobb televízió közvetíthetőség miatt pedig kevés szakasz fut a fák között.

Az agyrázkódás kezelése

Az agyrázkódás elsődleges kezelése a sérült nyugalmának biztosítása és megfigyelése. Ha a beteg eszméletlen, helyezzük stabil oldalfekvésbe. Mivel az agyrázkódást szenvedett beteg gyakran hány, fontos a légzés és a keringés megfigyelése, a szabad légutak biztosítása. Fontos, hogy a beteg minél többet pihenjen, aludjon, ajánlott a fájdalomcsillapító alkalmazása, valamint az ütés helynek jeges borogatása.

Egyesek az agyrázkódást követő néhány órán belül felépülnek, míg másoknál a tünetek akár hetekig is elhúzódhatnak. Ilyenkor általában a sérülés komolyabb, mint egy egyszerű agyrázkódás.

(WEBBeteg-Tóth András, Forrás: MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.