• Nemzeti hősök az észak-koreai sportolók

    Szerző: WEBBeteg-Tóth András, MTI

    Az aranyéremmel hazatérő észak-koreai sportolók autót, lakást és még pénzt is kapnak az államtól eredményeikért cserébe, de ami ennél is fontosabb, nemzeti hősként, a nép sportolójaként fognak rájuk tekinteni. A veszteseknek azonban nincs könnyű dolguk, főként ha Észak-Korea valamelyik ősellensége - például az Egyesült Államok vagy Dél-Korea - nyert helyettük.

    A világtól elzárkózó kommunista országból 56 sportoló érkezett az olimpiára, ők 11 sportágban indulnak. Súlyemelésben, bokszban, birkózásban, asztaliteniszben és műugrásban érzik magukat erősnek.

    Hirdetés

    Szigorú kiképzés és hatékony büntetések

    A sportban tehetséget felmutató gyerekeket már kiskoruktól kezdve különleges iskolákban nevelik, és motivációként győzelem esetén különböző jutalmakat ajánlanak fel nekik, a veszteseket viszont munkatáborral fenyegetik. "Észak-Koreában a sportolókat az elit tagjainak tartják, ezért nemzeti szinten támogatják, irányítják és képzik őket" - mondta Vu Jung Lí, a szöuli Észak-Korea tanulmányok egyetem professzora. Az ígéretes tehetségeket a kommunista párt sportbizottsága saját kezűleg válogatja ki, majd egy speciális, néha még költőpénzt is biztosító iskolákba küldik őket - mesélte Gu-Kieong Bang, egy Dél-Koreába menekült északi sportoló. Az ilyen iskolákban a képzés része heti négy óra ideológiai oktatás, ennek célja, hogy a sportolók hűségesek legyenek az ország mindenkori vezetőjéhez. "Az abszolút hűség az országhoz és a vezetőjéhez az észak-koreai sportolók gondolkodásnak alapja" - tette hozzá egy másik kivándorolt sportoló.

    Az érmek LondonbanEddig 4 lakás rendel

    Észak-Korea jelenleg a 12. helyen áll az összesített éremtáblázaton négy arannyal és egy bronzéremmel, éppen hazánk után következik. Eddig női és férfi súlyemelésben, valamint női dzsúdóban sikerült szerezniük aranyat az észak-koreaiaknak. Az aranyéremmel hazatérő sportolók autót, lakást és pénzt is kapnak az államtól eredményeikért cserébe, de ami ennél is fontosabb, nemzeti hősként fognak rájuk tekinteni. A veszteseknek azonban nincs könnyű dolguk, főként ha Észak-Korea valamelyik ősellensége - például az Egyesült Államok vagy Dél-Korea olimpikonja - nyert helyettük. Ha az illetékesek úgy találják, hogy a sportoló "hűtlen" volt Kim Dzsong Unhoz, az ország vezetőjéhez, kizárhatják a klubjából.

     Milliós összeg a magyaroknak
    Az aranyérmet szerző magyar olimpikonok pénzösszeget kapnak, 4 éve 20 millió forintot, az idei összegről még nem döntöttek a MOB-nál.

    A helyes büntetés a figyelem és a jutalom megvonásából áll, nem pedig eltiltásból, fenyegetésből. Az átgondolt, tényleges erőfeszítéssel arányos dicséret pedig minden sportolónak szárnyakat ad, legyen az eszmei vagy tárgyi jutalom, egy nemzet elismerése, rajongása vagy egy lakás, milliós pénzösszeg.

    Fejes Enikő sportpszichológus azt mondja: amennyiben a sporttal járó öröm érzéséért küzd az olimpikon, azért, mert belülről fakadó vágy hajtja, hogy nyerjen, akkor egyfajta belső motivációval rendelkezik, ebben az esetben pedig a szóbeli elismerés, a szurkolók öröme is sokat jelent számára. Amennyiben csak azért küzd, hogy megnyerje a lakást, az autót, akkor ezt külső motivációnak nevezzük. Ez is lehet ösztönző, de csak addig, amíg el nem éri a beígért jutalmat. Ha van pénz, küzd, ha nincs pénz, nem küzd. A belső és külső motiváció minden sportolónál másképpen alakulhat, mindenkinek más a motivációs háttere, hogy miért is szeretne részt venni egy olimpián, miért akar érmet nyerni.

    (WEBBeteg-Tóth András, MTI)

    Legutóbb frissült: 2012.08.08 08:11
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Dr. Forgács Attila: Az emberi faj hajlama és őstudattalan túlélési technikája a túlevés

    Jól tudjuk, hogy sajnos nem minden étel egészséges, amit a reklámokban látunk, de a fejlődés is kezdetét vette a helyes táplálkozás irányába. Dr. Forgács Attila, gasztropszichológussal az eddigi életútjáról, valamint az evéssel kapcsolatos pszichés mozgatórugóinkról beszélgettünk.

    A sportsérülések kialakulásának mechanizmusa: a tenziós, az overload és a sérülés zóna

    Az emberi test nem felejt. Sem a jót, sem a rosszat. Őrzi az egyes traumák emlékeit, s e nyomok mindegyike gyengébbé, sebezhetőbbé teszi. Az élet során bekövetkező számtalan kisebb-nagyobb sérülés bizony a test idő előtti kifáradásához, öregedéséhez vezet, pedig jellemzően oly könnyen elkerülhető lenne.

    Mi lenne a focival drukkerek nélkül? A szurkolás lélektana

    Képzeljük el a foci vb-t üres lelátókkal: vajon milyen érzés lenne a focistáknak a rajongók morajlása nélkül végigjátszani egy mérkőzést? A buzdításnak, az összetartozásnak és a nemzeti érzésnek a sportban is óriási szerep jut. Miért olyan megható, felemelő érzés, amikor a mieink győzedelmeskednek? Hogyan hat a rajongók jelenléte a játékosokra? Erről kérdeztük pszichológus szakértőnket, Máténé Áfra Viktóriát.

    Féltékenység - A legmérgezőbb lelki szenvedély nyomában

    A szakemberek szerint a leggyötrőbb és legmérgezőbb lelki szenvedély a féltékenység, amit Othello-szindrómának is neveznek. A zöldszemű szörnyként is nevezett népbetegségnek egyelőre egyetlen orvos sem tudja receptre felírni a gyógyító ellenszerét. A megoldás első lépésben önmagunk elfogadásában és az önismeretben rejlik.

    Sportsérülések a vívásban

    A vívás a látszat ellenére elviekben nem veszélyes sport. Természetesen előfordulhatnak kisebb-nagyobb sérülések, de a komolyabb sérülések esélye kicsi. Problémák a bemelegítés hiányából, felkészületlenségből vagy túlerőltetésből adódhatnak.

    A bokatájéki sérülések

    A leggyakoribb sportsérülések a bokatájék sérülései. A nagy szám oka a felső ugróízület anatómiájában keresendő. Az ízületet a sípcsont és a szárkapocscsont végei által képzett bokavilla (ez az ízületi vápa) és az ugrócsont feje (ízületi fej) alkotja, külső és belső szalagrendszer stabilizálja.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.